Mehmet ÖZHASEKİ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı


Kayseri’de 1957 yılında doğan Mehmet Özhaseki, ilk ve orta öğrenimini doğduğu şehirde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü kazandı, ancak zamanın siyasi şartları ve öğrenci olayları sebebiyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Hemen ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine giren Özhaseki, mezun olduktan sonra Kayseri Adliyesinde avukatlık stajını tamamladı.

Eğitimini tamamladıktan sonra, tekstil üzerine iş yapan aile şirketinin başına geçen Mehmet Özhaseki, 1994 yılına kadar tekstil başta olmak üzere, farklı sektörlerde de başarılı bir ticarî hayat yürüttü. 1980 sonrasında uzun yıllar boyunca dezavantajlı gruplara hizmet etmeyi gaye edinen vakıf ve derneklerin kuruluşunda görev aldı. Kayseri’de ilk aşevi faaliyeti, öğrencilere karşılıksız burslar ve kış aylarında yakacak fonu gibi faaliyetlerin hayata geçmesinde öncü bir rol üstlendi.

Özhaseki, aynı zamanda Kayserispor ve Kayseri Erciyesspor’un eski Onursal Başkanıdır.

Mehmet Özhaseki, 27 Mart 1994’te yapılan Mahalli İdareler Seçimleri’nde Melikgazi Belediye Başkanı oldu. Ardından 23 Haziran 1998 tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan oylama ile Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 1999, 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde, rekor oy sayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttü.

Mehmet Özhaseki’nin ismi, 5 kez üst üste Belediye Başkanı seçildiği Kayseri’de, şeffaf ve akılcı belediyecilik anlayışıyla bütünleşti. Öz kaynakların doğru kullanımını önceliğe alarak, ortak akıl bilinciyle hareket etmeyi referans alan “Özhaseki Modeli Belediyecilik” anlayışıyla yerel yönetimler anlayışına kendi imzasını attı. Özhaseki’nin, özellikle kamu kaynakları kullanmadan, sıfır maliyetle devasa projeleri hayata geçirdiği belediyecilik yatırımları Türkiye’ye rol model teşkil etti.

Özhaseki’nin en çok dikkat çeken projeleri arasında, UEFA standartlarındaki Kayseri Stadyumu ve 70 kilometre uzunluğuyla enerji üretimine ve tarımsal sulamaya hizmet verecek olan Yamula Barajı yer aldı. Bir başka yerel yönetim örneği de, “Alpler” standardındaki Erciyes Dağı’na, uluslararası kriterlere göre yapılan bir turizm ve kayak merkezinin, Türkiye’de ilk defa Mehmet Özhaseki’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde hayata geçirilmesi oldu.

Özhaseki, Türkiye’de kentsel dönüşüm mevzuatı henüz yokken, kendine has yöntemlerle hayata geçirdiği dönüşüm projeleriyle, kentsel dönüşüm mevzuat ve uygulamalarının sistemleşmesine ve yaygınlaşmasına ışık tuttu. Büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerinin üyesi olduğu Tarihî Kentler Birliğinin (TKB) 2004 - 2011 yılları arasında 7 yıl boyunca başkanlığını yaptı. TKB’nin yurt içinde ve yurt dışında kurumsal kimlik kazanmasında olduğu kadar, yurt genelinde birçok tarihi eserin restorasyonuna ve fonksiyon yüklenerek yeniden hayat bulmasına büyük katkılar sağladı. 10 Şubat 2015 tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa etti ve AK Partiden milletvekili adayı oldu.

7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde, 25. Dönem Kayseri Milletvekili olarak seçildi. 12 Eylül 2015 tarihinde yapılan AK Parti Olağan Büyük Kongresi’nden sonra Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak görev aldı. 1 Kasım 2015 tarihinde yinelenen genel seçimlerde, yeniden Kayseri Milletvekili olarak seçildi ve 26. Dönem Kayseri Milletvekili oldu. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle, 65. Dönem Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı dönemde, Türkiye’nin şehircilik çalışmalarında tarihe geçecek pek çok proje ve uygulamaya imza attı. “Şehircilik Şurası”, “Bizim Şehir” ve “Sıfır Atık” projeleri gibi vizyon çalışmalar, Özhaseki’nin bakanlığı döneminde hayata geçti. Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütlerinin çukur eylemleri nedeniyle tarımdan sanayiye, tarihten kültüre kadar bütün şehircilik birikimi büyük oranda zarar gören başta Diyarbakır Sur olmak üzere; Şırnak Merkez, Cizre ve İdil, Mardin Nusaybin ile Hakkari Yüksekova’nın tüm birikimiyle yeniden ayağa kalkmasını sağladı. Başkent Ankara’da; Mogan Gölü’nün temizlenmesi, Saraçoğlu Mahallesi’nde tarihi ve kültürel dokuya uygun şekilde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılması da Özhaseki’nin döneminde başladı. İstanbul’un tarihi kent bölgesinin yenilenmesi ile dünyanın en önemli tarihi ve kültürel boyutlu turizm destinasyon bölgesi olmasının yanı sıra; depremle mücadele stratejisinin belirlenmesini temellendiren teknik çalışmalar, Özhaseki’nin Bakanlık yaptığı dönemde önemli bir gündem olarak masaya yatırıldı. Bu alanda yol haritaları çıkartıldı, mücadele stratejileri belirlendi.

Özhaseki, depremin bir Türkiye gerçeği olduğu bilinciyle, Türkiye’de deprem farkındalığının oluşmasını sağlayarak, bir devlet ve siyaset adamı sorumluluğuyla bu konunun altını özellikle çizdi. Özhaseki’nin yaptığı bu uyarılar, özellikle Kahramanmaraş depremlerinden sonra, kendisinin ne kadar vizyoner bir devlet adamı olduğunu ortaya koydu ve oldukça takdir topladı. 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri’nde Kayseri Milletvekili olarak seçildi. 18 Ağustos 2018 tarihinde yapılan AK Parti Olağan Büyük Kongresi’nde, Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak ikinci kez yer aldı. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın görevlendirmesiyle; 2019 Mahalli İdareler Seçimleri’nde Cumhur İttifakı’nın yerel seçimler düzeyinde kurulmasında AK Parti adına tam yetkili olarak görüşmeleri yürüttü. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri’nde Cumhur İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu. 24 Mart 2021 tarihinde yapılan AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi’nin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak AK Parti yönetiminde tekrardan görev aldı. Özhaseki, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Türkiye Yüzyılı’nda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında ikinci kez Bakan koltuğuna oturarak önemli bir sorumluluk üslendi.

Kendisi gibi avukat olan Neşe Sarıgül Özhaseki ile evli olan Mehmet Özhaseki’nin; Elif, Enes, Merve ve Zeynep adında 4 çocuğu vardır. Özhaseki, İngilizce ve Arapça bilmektedir.