23 Mart 2004
Dünya Meteoroloji Günü
Eskişehir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Etkinlikleri

Bilgi Çağında Hava, Su ve İklim

Basın Bildirisi

Değerli basın mensupları, mesai arkadaşlarım, bölgemizden emekli olmuş meslektaşlarım, hepinizi saygıyla selamlıyor ve hoş geldiniz diyorum.

23 mart Dünya Meteoroloji günü kutlamalarında sizleri aramızda görmekten mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Bugünkü kutlama programından kısaca bahsedeceğim.Önce Bölge Müdürlüğümüz ve güncel konularda biraz bilgi verdikten sonra bu yılki 23 Marta konu olan “ Bilgi Çağında Hava-Su Ve İklim” ilişkisini anlatacağım. Daha sonra geçen yıl şubat ayında faaliyete geçen Otomatik Meteoroloji İstasyonumuzun rasat odası ve Otomatik İstasyonun tanıtımı yapılacaktır. Hemen sonrasında küçük bir kokteyl hazırladık onu ikram edeceğiz.

Eskişehir Bölge Müdürlüğümüz yurt genelindeki 23 bölgeden biridir. Kendisine bağlı illerle birlikte 11 müdürlük ile 14 Otomatik Meteoroloji İstasyonu ve Eskişehir ili sınırlarında 50 personelle hizmet vermektedir. Bölge merkezimiz hariç, ilimiz sınırları içerisinde 5 İstasyon Müdürlüğü ve 3 Otomatik Meteoroloji İstasyonu vardır.

Yeryüzünde ne varsa paylaşılmış, sınırlar çizilmiş, fakat dünyamızı saran atmosfer ülke sınırı tanımıyor. Diğer ülkelerle ortak paylaşıyoruz. Gece gündüz sınırsız hareket ediyor. Meteoroloji çalışanları olarak biz de aralıksız 24 saat mesai yaparak havayı gözlemliyor, zaman sınırı tanımıyoruz ve rasat ediyoruz. Bazı istasyonlarımızda günde 3 defa, bir çoğunda her saat, hatta her dakika. Yapılan gözlem değerleri en hızlı telekomünikasyon araçları ile anında Genel Müdürlüğümüze bildirilmekte, kayıt altına alınmakta, birleştirilerek haritalar oluşturulmakta, analizi yapılan bu haritalardan da halihazırdaki hava kütleleri tespit edilmektedir..

Aynı gözlem değerleri gelişmiş yüksek kapasiteli bilgisayarlar yardımıyla, gelecek günlere ait ( şu anda 10 günlük) sayısal hava tahminleri yaptırılmakta, yetişmiş meteoroloji uzmanlarımız ve tahmincilerimiz bunları kullanarak orta ve uzun vadeli hava raporlarını, meteorolojik uyarı ve ihbarları kamuoyuna ve siz kıymetli basın mensuplarına iletmektedir.

Atmosfer gözlemleri sadece yeryüzü seviyesinde değil, yerden yaklaşık 15-20 km yüksek seviye aralığındaki sıcaklık, basınç, rüzgar ve nem gibi değerleri Türkiye’de 7 bölgede, atmosfer dikine incelenmekte, yukarıda izah ettiğimiz analiz ve tahminlerde kullanılmaktadır. Üyesi bulunduğumuz meteoroloji uyduları vasıtasıyla hava fotoğrafları her saat alınmakta, hava kütleleri uzaydan gözlenmektedir. Son yıllarda Meteoroloji Radarları ve Otomatik Meteoroloji İstasyonu kurma çalışmalarına hız verilmiş olup, halen Ankara, İstanbul, Zonguldak ve Balıkesir’de kurulu Meteoroloji Radarları, geçen yıl kurulan 206 Otomatik Meteoroloji İstasyonu faaliyettedir. Pek yakın bir zamanda Meteor fm 92.4 radyo yayınımız Ankara’dan yayınına başlayacak ve yurt geneline yayılacaktır.

Malumunuz olduğu üzere meteoroloji internet sayfası meteor.gov tr adresinden isteyen herkes hava raporlarını ve meteorolojik uyarıları anında alabilmektedir. Bu yönüyle çok önemli bir hizmet verilmektedir.

Bölge müdürlüğü olarak bölgemize ait hava raporu ve meteorolojik uyarıları şehrimizdeki ilgili kurumlara anında iletiyoruz. Tahmin merkezimiz Askeri Meydan içindeki istasyonumuzdur. Vatandaşlarımız her zaman telefonla bize ulaşmakta ve meteorolojik bilgi almaktadırlar.

Ancak kurumumuz teknolojiyi takip etmek ve yüksek giderleri biraz olsun hafifletmek için, döner sermaye işletmesi aracılığıyla özel istekli her türlü bilgi ve belgeyi bazı kamu kurumları dışındaki kullanıcılara cüzi bir ücretle vermektedir. Meteorolojik tahminleri, uyarıları hatta istatistikleri halkımız son yıllarda yakından takip etmekte, televizyon, internet ve yazılı basın için en güzel haber kaynağı olmaktadır. Bu konularda her zaman Bölge Müdürlüğü olarak kanunlar çerçevesinde basınımıza kolaylık göstereceğimizi söylüyoruz, onlardan da haberi doğru kaynaktan alarak halkımızı aydınlatmalarını reyting ve tirajlarını artırmalarını diliyoruz.

Bu yıl sert bir kış mevsimi geçirdik. Basınımızın da övgüyle bahsettiği meteorolojik tahmin ve uyarılar maddi değeri ölçülemeyecek kadar sosyo-ekonomik fayda sağlamış, milyonlarca insan için hayati önem arzetmiştir. Aslında kurumumuz bu tahmin ve uyarıları yıllardır yapmaktadır. Bu uyarılar son zamanlarda ilgili kurumların dikkatini çekmiş olmakla, Antalya’da sel ve fırtınadan,Marmara bölgesi ve Doğu Anadolu’da etkili kar yağışlarından daha az zararla kurtulma olanağı sağlanmıştır.

Bölgemizde aşırı soğuk havalar ve kar yağışları sebebiyle zaman zaman okullarımız Valiliğimiz tarafından tatil edilmiştir. Kuvvetli rüzgar ve fırtına sebebiyle soba zehirlenmeleri yaşanmış, malesef şehrimizde de buna bağlı ölümler görülmüştür. Ulaşımda Meteorolojik faktörlerin neden olduğu kazalar ve maddi kayıplar oldukça yüksektir. Tarım, turizm, bayındırlık, inşaat gibi sektörlerin sadece ismini zikrederek, balkona çamaşırını asmış yağmuru düşünen bayandan, bir gecede bütün ürününü dondurarak kaybeden çiftçimize kadar herkes Meteorolojinin hizmet alanına girmektedir..

Binlerce çalışanın, yine binlerce rasat değerinin, milyarlarca verinin işlenerek bir sayfalık yada bir satırlık yazı ile “Hava az bulutlu ve açık geçecek”, yada “etkili kar yağışlı “ gibi yaptığımız tahminlerin kıymeti bizce çok yüksektir.. Bunu halkımızda takdir etmiş olacak ki, her yerde Meteorolojiden övgüyle bahsetmektedir.

Malumunuz bahar aylarına girdik. Halkımızın deyişiyle “mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır”. Bahar ayları tarım açısından kıştan sıcak günlere geçiş mevsimidir. Düşününki milyonlarca çiftçimizin tek gelir kaynağı tarımdır. Bahar ayları boyunca bazı yıllar bir gün, bazı yıllar birkaç gün geceleri sıcaklık sıfırın altına düşer. Çiftçimiz don olduğu geceleri çok iyi takip etmek zorundadır. Çiçek açmış binlerce meyve ağacı dondan korunursa bütün ağaçlar verim yapar, yada tamamını don alır verim olmaz. Ziraatı iyi bilen çiftçilerimiz dona karşı nasıl tedbir alınacağını bilirler. Dolayısıyla bu günlerde yaptığımız don uyarıları büyük önem taşımaktadır. Hava raporunda “sıcaklık -3 derece olacak” şeklinde yaptığımız tahminin aslında çiftçilerimize verebileceğimiz en güzel “meteorolojik uyarı “ olduğu gözden kaçmamalıdır.

Kıymetli basın mensupları

23 mart, Birleşmiş Milletler Örgütünün teknik ve bilimsel konularda uzmanlık kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Teşkilatı Ana Sözleşmesinin imzalanması nedeniyle, 1961 yılından beri, Dünya Meteoroloji günü olarak kutlanmaktadır. 28 mart yerel seçimleri nedeniyle bu yıl 5 nisanda kutlamaktayız.

Dünya Meteoroloji Teşkilatı; her yıl bu güne özel, kamuoyunun gündemini oluşturan güncel bir konuyu ana tema olarak belirlemektedir.

Üye ülkeler ise gündemini bu konu üzerine yoğunlaştırarak, basın ve medyanın katkıları ile kamuoyunu bilgilendirmekte ve 23 Martı Dünya Meteoroloji günü olarak kutlamaktadır.

Böylece Meteorolojik hizmetlerin kamuoyuna daha iyi anlatılması, bilim ve teknolojideki gelişmelerin halka duyurulması, meteoroloji ile diğer kurumlar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi mümkün olmaktadır. Bu yılın ana teması “ Bilgi Çağında Hava, Su ve İklim “ olarak belirlenmiştir.

İstatistikler, son on yılda meydana gelen doğal afetlerin % 80’den fazlasının, hava, iklim ve su kaynaklı olduğunu göstermektedir. Kuvvetli yağış ve sel afetleri ile depremleri içeren tüm doğal afetlerden kaynaklanan kayıplar, 1950’lerde yıllık 4 milyar dolarken, 1990’larda bu rakamın yıllık 40 milyar dolara ulaştığı hesaplanmıştır.

Aslında tarihte hiçbir zaman, afet önleme, gıda güvenliği, su kaynakları yönetimi, ulaşım, turizm ve kirlilik kontrolü gibi konularda; meteoroloji, hidroloji ve ilgili jeofizik bilimlerinden bu kadar çok yararlanılacağı düşünülmemişti. Bu, esas olarak son 10-20 yılda bu bilimlerde elde edilen çok büyük başarıların bir sonucudur.

Nitekim, bugün yapılan beş günlük hava tahminleri, yirmi yıl önce yapılan iki günlük hava tahminleri kadar tutarlıdır . On yıllık bir zaman ölçeğinde iklim projeksiyonları yapılabilmektedir. Mevsimsel tahminlerde ilerleme sağlanmıştır; yakın gelecekte daha da güvenilir hale gelecektir.

Bu başarılar, esas olarak, gözlem, telekomünikasyon ve bilgisayar alanlarındaki büyük bilimsel buluşlar ve teknolojik gelişmelerin sonucudur.

Tabiatın korunmasına yönelik olarak WMO’nun “Küresel Atmosferik Gözetleme Programı” ile sera gazları, ozon tabakası ve ültraviyole radyasyonu, kirleticilerin taşınması, reaktif gazlar ve radyoaktif izotoplar izlenmektedir.

Hava, iklim ve suyun sosyo ekonomik değeri, belirgin bir şekilde artmaktadır. Örneğin, hava ve hidrolojik tahminlerle, tarımsal üretimi arttırmak, su kaynaklarını idare etmek, çölleşmeyle mücadele etmek, güvenli ve verimli ulaşım sağlamak, kirliliği kontrol altına almak, elektrik üretim ve dağıtımını programlamak, boş zaman etkinliklerini planlamak gibi faydalar sağlamaktadır.

21. Yüzyılın, çevre ve kalkınma sorunlarını daha etkin biçimde karşılamada meteorolojinin faaliyet alanı içindeki modernleşme ve bilgiye ulaşma gereksinimlerinin yeterince anlaşıldığı bir yıl olması ümidiyle 23 mart Dünya Meteoroloji gününü kutluyor ve saygılar sunuyorum.

Osman GÖKTÜRK
Meteoroloji Bölge Müdürü

Sitemiz 1024x768 Çözünürlüğe Uygun Olarak Hazırlanmıştır
©2004