Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


49.Dünya Meteoroloji Günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı

23 MART Dünya Meteoroloji günü kutlamaları İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür merkezinde kutlandı. Ana teması “Hava İklim ve Soluduğumuz Hava” olan kutlama programına İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör’ü Sayın Prof. Dr. Muhammed ŞAHİN, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Fevzi ÜNAL, Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mustafa ELDEMİR, İstanbul Valisi Sayın Muammer GÜLER ve çok sayıda davetli misafir ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

49.Dünya Meteoroloji Günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı

Kutlamanın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU; çağımızda çevre, soluduğumuz hava ve afet yönetiminin önemine vurgu yaparak meteoroloji mühendisliği bölümü ile ilgili bilgiler verdi.

49.Dünya Meteoroloji Günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı
Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU

Daha sonra kürsüye gelen Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Erhan ANGI, Çevre ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun akademik kariyerine yakışır bir şekilde, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne kurum tarihinde ilk kez bir meteoroloji mühendisi atayarak kendilerini fazlasıyla memnun ettiğini dile getirdi. Meteoroloji mühendisliği bölümünün kuruluşunun tarihsel sürecinden bahseden ANGI, 1950’li yıllarda kurulan bölümün çok dar bir kadroyla yola çıktığını ancak günümüzde kamu ve özel sektörde birçok meteoroloji mühendisinin yer aldığını ve bunun memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirtti.

49.Dünya Meteoroloji Günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı
MMO Başkanı Erhan ANGI

İTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Muhammed ŞAHİN ise meteorolojinin insan yaşamındaki önemini belirterek yağış ortalamasının bir hayli yüksek bir il olan memleketi Rize’den bahsederek sel ve heyelanlarla ilgili TÜBİTAK ile ortak çalışmalarından ve son yıllarda meteoroloji alanında yapılan başarılı çalışmalardan bahsetti.

49.Dünya Meteoroloji Günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed ŞAHİN

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Fevzi ÜNAL da akademik olarak öğrencilere, araştırma görevlilerine gereken her türlü desteği verdiklerini belirterek kaliteli yaşam için sağlıklı bir hava ve yaşanabilir bir dünyadan bahsetti.

Kürsüye gelen Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Sayın Mehmet ÇAĞLAR; insanoğlunun, yüzyıllar boyunca iklim ve çevre şartları ile uyumlu hayat sürme konusunda gayret sarf ettiğini ve buna bağlı olarak azalan hava kalitesi nedeniyle sağlık problemlerinin çıktığından bahsetti. Ayrıca hava kirliliğinin bitkileri, ürünleri ve ekosistemi bozarak su, gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınmayı da olumsuz etkilediğine değindi.

49.Dünya Meteoroloji Günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı
DMİ Genel Müdürü Mehmet ÇAĞLAR

Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR; kurum faaliyetleri ve hedeflerinden söz ederek 72. kuruluş yıldönümünü kutlayan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün, Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun verdiği destek ve gösterdiği hedef doğrultusunda, Üniversitelerimiz ile işbirliği yaparak son zamanlarda kurum vizyonunda ve çalışmalarında zaman içinde hissedilir derecede değişiklikler meydana geldiğini belirtti ve bunlardan kısaca şöyle bahsetti;

  • Özellikle bölgesel kısa süreli yağış ve fırtına tahmininde kullanılan Radar sayımız, tedariki yapılanlarla birlikte 10’a çıktı. Türkiye’yi kapsayacak şekilde master planı yapıldı.
  • Ülke genelinde gözlem yapar hale geldik. Otomatik Meteoroloji Gözlem Sistemi sayımız 356‘ya çıktı. 447 yerde meteorolojik gözlem yapılmakta olup 200 adet sistemin ilavesi için çalışmalar yürütülmektedir.
  • 62 Adet Havaalanına Otomatik Meteoroloji Gözlem ve Raporlama Sistemi kuruldu.
  • Meteorolojik Uydu Yer Alıcı Sistemleri kuruldu.
  • Yüksek Performanslı Bilgisayar tedarik edildi.
  • Meteorolojik Aletler için milletlerarası düzeyde Kalibrasyon Merkezi (KALMER) kuruldu.
  • Meteoroloji Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) kuruldu.
  • İnternet sitemiz yenilendi ve ziyaretçi sayısı 2 milyonu aştı.
  • Türkiye Meteorolojik Veri Arşiv Sistemi (TÜMAS) geliştirildi, bilgilere internet üzerinden hızlı ve kolay erişilir hale getirildi.
  • Meteorolojinin sesi radyosu yenilendi ve geliştirildi. 40 milyon insana ulaşır hale geldi.
  • Genel Müdürlüğümüz ve personelimizin, mesleki ve ihtisas eğitimini Üniversitelerle işbirliği yaparak kapasitesini artıracağından, teknolojik yatırımlara devam edeceğinden, uluslararası işbirliklerimizi artıracağından bahseden ÇAĞLAR, uluslararası alanda kendi bölgesinde lider, ülkemizde ise ilk 10 kurum arasında olacağını belirtti.

    Ülke çapında meteorolojik gözlemler, hava tahmini ve erken uyarılar ve iklim değişikliği araştırma çalışmalarına değinen Genel Müdürümüz; “Hava, İklim ve Soluduğumuz Hava” teması ile ilişkili çalışmalarda da Kurumumuzun, üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirtti. Bununla ilgili olarak ise; hava kalitesi, insan sağlığı ve çevreyi koruma konusunda bilinçlendirme, araştırma ve diğer çalışmaların artmasını; hava, iklim ve soluduğumuz hava arasındaki yakın ilişkinin, karar alıcılar ve kamuoyu tarafından açık bir şekilde anlaşılmasını, tüm sektör ve kuruluşlar arasında işbirliğinin yapılmasını sağlayacağına içtenlikle inandığını belirtti.

    Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mustafa ELDEMİR, 2008 yılından itibaren, var olan teknik altyapıyı daha da güçlendirerek otomatik istasyon sayısı, radar ve süper bilgisayar alarak ölçüm noktalarını tüm ülke geneline yaymayı planladıklarını belirterek, Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı genel müdürlükler ve kuruluşların çalışmalarından bahsetti.

    49.Dünya Meteoroloji Günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı
    Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir

    Son olarak kürsüye gelen İstanbul Valisi Sayın Muammer GÜLER, yerel yönetimlerde meteorolojinin çok büyük bir önem arz ettiğini, şehir planlamacılarının ve yerel yöneticilerin bu konuda meteorolojiye tam olarak güvenmeleri gerektiğinin altını çizerek, Türkiye’de DMİ çalışmalarının memnuniyet verici olduğunu belirterek, DMİ Genel Müdürü Sayın Mehmet ÇAĞLAR’ın şahsında, DMİ Genel Müdürlüğü personelinin 23 Mart Dünya Meteoroloji Gününü kutladı.

    49.Dünya Meteoroloji Günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı
    İstanbul Valisi Muammer GÜLER

    23 Mart 2009


    Haber Listesine / Geriye Dön