Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


HAVA TAHMİN TEKNİKLERİ İHTİSAS EĞİTİMİ SAYIN GENEL MÜDÜRÜMÜZ MEHMET ÇAĞLAR’IN YAPTIĞI AÇIŞ KONUŞMASI İLE BAŞLADI.

19 Ekim-25 Aralık 2009 tarihleri arasında 1. Bölümü yapılacak olan ve Genel Müdürlüğüz Ahmet Tevfik Göymen Konferans salonunda açılışı töreni düzenlenen ihtisas eğitimine 6 bölge müdürlüğünden 9, Hava Tahminleri Daire Başkanlığından 8 kursiyer olmak üzere toplam 17 kişinin katıldığı “Hava Tahminleri Teknikleri İhtisas Eğitimi”, Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR’ın yaptığı açış konuşması ile başladı. Törene, eğitime katılan kursiyerlerin yanı sıra kurum yöneticileri ve kurum çalışanları da katıldı.

İhtisas Eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Amerika Colorado Eyalet Üniversitesi ve Merkezi Almanya’da bulunan ve kısa adı EUMETSAT olan Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı’ndan katılan toplam 12 Öğretim Üyesi ve kurum uzmanları verecektir.


Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR, eğitimin açış konuşmasını yaptı.

Törende bir konuşma yapan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Sayın Mehmet ÇAĞLAR, “Meteorolojik hizmetlere ihtiyaç duyan sektörler; hava, kara ve deniz ulaşımı, tarım, şehircilik, enerji, çevre-orman, sigorta, milli savunma başta olmak üzere tüm sektörlerdir. Ayrıca tabii karakterli afetler ve küresel iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını ülkemizde olduğu kadar dünyada da büyük bir üzüntü ve endişe ile izlemekteyiz. Bunların sonucunda Meteoroloji Biliminin önemi çok daha iyi anlaşılmakta, ülkeler ve Meteoroloji Teşkilatları uluslararası işbirliğine, eğitime ve teknolojiye daha çok yatırım yapma ihtiyacı duymaktadırlar.” dedi.


Açılışa kurum yöneticilerimizle birlikte, kurum çalışanlarımız da katıldı.

ÇAĞLAR sözlerine; verilecek bu eğitimin önemine değinerek “doğru hava tahmini yapmak”, meteorolojik karakterli doğal afetlerden kaynaklanan can ve mal kaybını en aza indirmek için son derece önemli olduğunu, her ne kadar günümüzdeki teknolojik gelişmeler doğru hava tahmini yapabilme periyodunu arttırmış olsa da, bu alanda nitelikli teknik insan kaynaklarının bulunmasının zorunluluğuna değindi. Kendilerini meteoroloji atmosfer bilimleri ve ilgili disiplin bilimleri ile donatmış, modern teknolojiyi en iyi şekilde kullanmasını bilen, yüksek teknik kapasiteye sahip uzmanlarımız, şiddetli hava hadiselerini günlerce önceden tahmin ederek, erken uyarılarla kamuoyunu önceden bilgilendirip can ve mal kaybını en aza indirmek için gerekli ön hazırlıkların yapılmasına yardımcı olduklarını belirten ÇAĞLAR, “Bugün başlayan ve bir bölümü 25 Aralık 2009 tarihine kadar sürecek olan bu eğitimin gayesinin, hava tahmin alanında ihtiyacımız olan uzman personelimizin hem niteliğini hem de sayısını artırmaya yöneliktir.” dedi.

Bunun yanında personelin bilgisini artırmak, teknolojiyi kullanmalarını sağlamak için yurt içi ve yurt dışı eğitime de büyük önem verdiklerini belirten ÇAĞLAR; 16 Haziran 2009 tarihinde Çevre ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun katılımı ile Türkiye genelinde kurulan 150 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu, 9 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem ve Raporlama Sistemi ve 2011 yılında hizmete girecek 6 adet Meteoroloji radarının temelinin atılması, yine Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun katılım ile 24 Eylül 2009 tarihinde açılışı gerçekleştirilen, saniyede 3.4 trilyon işlem yapabilen Yüksek Performanslı Bilgisayar ve Meteorolojik Aletler Kalibrasyon Merkezi ile alt yapısını tamamlama ve ileri teknolojiyi kullanma yönünde büyük adımlar attığını belirtti. Bu yatırımlar sayesinde tahminlerin doğruluğu daha da artacağını, hizmet kalitesi ve çeşitliliğinin de artacağını ifade etti.


Açılış törenine, Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR ile birlikte kurum yöneticilerimiz ve çalışanlarımız da katıldı.

Türkiye’nin Dünya Meteoroloji Örgütü ile olan yakın işbirliğinden de söz eden Sayın Genel Müdürümüz, Türkiye bu konuda edindiği bilgi birikimi ve tecrübesini Dünya ile de paylaşmakta olduğunu ve bölgesinde lider meteoroloji teşkilatı olma yolunda önemli adımlar attığını söyledi. Bu eğitim çalışmalarından da kısaca bahsederek Türk Meteoroloji Teşkilatı Antalya, İstanbul, Ankara Bölgesel Eğitim Merkezlerinde bugüne kadar 30 adet eğitime yaklaşık 100 ülkeden 350’ye yakın kursiyere eğitim verildiğini ve önümüzdeki dönemde eğitimlere devam edileceğini ve birçok uluslar arası organizasyona da ev sahipliği yapacağını söyledi.


Açılış törenine, Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR ile birlikte kurum yöneticilerimiz ve çalışanlarımız da katıldı.

Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR, Sözlerine Çevre ve Orman Bakanımız ve Öğretim Üyesi olan, birçok öğrenci yetiştiren, su, baraj ve enerji, ağaçlandırma ve çevre konularında birçok çalışmaya başarı ile imza atmış olan Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun Kuruma ve eğitime verdiği destekten bahsederek, bizlere gösterdiği hedefler doğrultusunda, Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılında, dünyada en ileri 10 meteoroloji kuruluşundan birisi olma yolunda faaliyetlerimizi hiç durmaksızın sürdüreceğimizi belirterek, “Üniversitelerimizle bütünleşeceğiz” dedi. Bu hedefe ulaşmak için, teknolojiyi takip eden, uygulayan, geliştiren, verdiğimiz hizmetler, kullandığımız teknoloji ve insan kaynağı açısından, nitelikli ve yüksek kaliteli, iyi eğitimli ve özverili personelimizin katkılarıyla, hizmetlerimizi en üst düzeye çıkarma ve halkımıza en iyi hizmeti sunma konusundaki azim ve kararlılığımızı sürdüreceğimizi ifade ederek;

“Bu hedefimizi gerçekleştirmek için, kendi alanlarında uzman 12 adet Öğretim Üyesi-Görevlisi hem ülkemizden hem yurtdışından; İTÜ, ODTÜ, ABD, Almanya daki Üniversite ve kurumlardan davet ettik. Kendilerine bu davetimizi kabul ettikleri için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki, kursiyerlerimiz bu değerli hocalarımızdan azami derecede istifade ederek eğitimlerini başarıyla tamamlayacaklar ve aramıza katılacaklardır.” dedi.

Daha sonra “Başarının ve Mutluğun Sırrı” konulu ilk dersi verdi. Derste Başarının ve Mutluluğunun Sırrı’nın “çalışmak, işini sevmek, iyilik yapmak, şükretmek, sağlığına dikkat etmek, kötü alışkanlıklardan uzak durmak” şeklinde özetledi.

Konuşmasının sonunda başta sayın hocalarımız olmak üzere bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini bitirdi.


İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali DENİZ, Türkiye’yi Etkileyen Sinoptik Sistemlerin Klimatolojisi dersini anlattı.

İhtisas Eğitimi, İstanbul Teknik Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Sayın Ali DENİZ’in verdiği Türkiye’yi Etkileyen Sinoptik Sistemlerin Klimatolojisi dersi ile başladı.

19.10.2009

 


Haber Listesine / Geriye Dön