Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


75 Adet Hidroelektrik Santralin Temeli Atıldı…

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğünde düzenlenen, çeşitli illerdeki 75 adet hidroelektrik santralin (HES) temel atma merasimine iştirak etti.



Merasimde konuşan Eroğlu, temeli atılacak 75 adet HES'in ''dev yatırım'' olduğunu ifade ederek, ''2 milyar dolarlık yatırım, yaklaşık 3 milyar TL. Dile kolay, nereden nereye...'' dedi.



Hükümetin çalışmaları hakkında görsel materyaller eşliğinde bilgi veren Bakan Eroğlu, ekonomi, eğitim, ulaşım, turizm, enerji, tarım ve hayvancılık alanlarında yapılan çalışmaları anlattı.

''Biraz izan ve insaf sahibi olmalarını bekliyoruz'' diyen Eroğlu, Bakanlığının içme suyu, katı atık ve atık su için hazırlanan eylem planlarına de değindi.



Aralık ayında muhtemelen AB'ye üyelik süreci çerçevesinde, ''çevre'' faslının açılacağını ifade eden Bakan Eroğlu, çevre izin lisanslarının 1 Ocak 2010'dan itibaren elektronik ortamda verilmeye başlanacağını söyledi.



Bugüne kadar 1. 586 HES projesinin ilan edildiğini, 1. 553'üne başvurulduğunu belirten Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, ''Bunlar tamamlandığında yılda takriben 70 milyar kilovat/saat elektrik üretimi yapılacak. Bu ülkede barajların, göletlerin yapılması bir mecburiyettir. Buna kimse itiraz edemez. Kış aylarında barajlarda, göletlerde biriktirilen su kentlere veriliyor. Istranca Barajları, Melen Projesi yapılmasaydı İstanbul'a bugün su nasıl verilecekti?'' diye konuştu.



HES ihalesi alan bazı firmaların işini usulsüz yaptığını söyleyen Eroğlu, bu firmaların toparlanmazlarsa evraklarına el konularak, defterlerinin kapatılacağını da belirtti.

Merasimde bir konuşma yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, EPDK tarafından lisanslandırılan 75 adet HES'in yatırım gelişmelerinin izleneceğini ifade etti.



Santrallerin toplam bin 600 megavat kurulu güce ve yıllık 5 milyar 280 milyon kilovat/saat elektrik üretimine sahip olacağını anlatan Köktaş, şöyle konuştu:

''Rüzgar kurulu gücümüzün 20 bin megavat, jeotermal kurulu gücümüzün ise 600 megavat mertebesine çıkartılması da amaçlanmaktadır. Biz, 'özel sektörün bu ülkeye daha fazla yatırım yapması için ne yapmalıyız?' sorusunun cevabına odaklanmış durumdayız.



Bütün enerji yatırımlarını ziyaret etmekteyiz. Böylece sürmekte olan çalışmalar hakkında yerinde bilgi alıp, ihtiyaç ve problemlere çözüm getiriyoruz. Önümüzdeki süreçte bugün temelleri atılan santrallere de bu şekilde yerinde ziyaretler yapacağız.’’.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çelik de enerjiye ilişkin yasaların alt yapılarının hazırlandığını ve çıkarıldığını belirtti.



HES'lerin sadece enerji üretiminde kullanıldığının düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Çelik, santrallerin bulundukları yerlerde su kaynaklarının geliştirilmesine de katkıda bulunduğunu söyledi.

DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker ise Türkiye'nin teknik olarak 216 milyar kilovat/saat hesaplanan hidroelektrik enerjisinin, ekonomik olarak değerlendirilebilir potansiyelinin yıllık 130 milyar kilovat-saat mertebesinde olduğunun altını çizdi.



Koçaker, Türkiye'nin, hizmete alınan tesislere rağmen hidroelektrik potansiyelinin yüzde 40'ını değerlendirebildiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, Bakan Eroğlu, diğer konuşmacılarla birlikte görüntülü-canlı bağlantı yoluyla bazı illerde HES'lerin temellerini attı.

Temel atma merasimine konuşmacılarının yanında Sayıştay Başkanı Recai Akyel de iştirak etti.

24.11.2009

 


Haber Listesine / Geriye Dön