Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Ormancılık ve Ağaçlandırma Faaliyetleri ve 2009 Hedefleri

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, düzenlediği basın toplantısında, Orman Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2003-2008 dönemi çalışmaları ve 2009 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi.

Ormancılık ve Ağaçlandırma Faaliyetleri ve 2009 HedefleriOrmanların korunması konusunda çevre bilincini arttırmaya yönelik çalışmalar sayesinde orman suçlarında hızlı bir azalma sürecine girildiğini anlatan Eroğlu, 2002’de yaklaşık 30 bin orman suçu işlenirken bu rakamın 2008’de yaklaşık 15 bine düştüğünü söyledi. Eroğlu, her yıl 750 bin yırtıcı böcek üreterek biyolojik mücadeleye de hız verildiğini belirtti.

Ormanların sağlık durumunun periyodik olarak izlemeye alındığını ifade eden Eroğlu, Türkiye ve Avrupa ormanlarının izlenmesi amacıyla 800 gözlem alanı belirlendiğini kaydetti.

Ormancılık ve Ağaçlandırma Faaliyetleri ve 2009 HedefleriBakan Eroğlu, dünyada ve Türkiye’de ormanları tehdit eden en önemli sorunlardan birisinin orman yangınları olduğunu işaret ederek, ‘‘Alınan etkin tedbirler ve güçlendirilen ekiplerle yangına müdahale süresini 60 dakikadan 15-20 dakikaya düşürdük’’ diye konuştu. Bu yıl 5 yıllık süreyle 16 yangın söndürme helikopteri kiralandığını anlatan Eroğlu, bunların yangınlara 15 dakika içinde müdahale edecek şekilde konuşlandırıldığını, 7 yıllık süreyle kiralanan 4 amfibik uçakla da yurt içi ve dışındaki yangınlara müdahale edilebileceğini bildirdi.

Eroğlu, yeni geliştirilen erken uyarı sistemiyle yangınların 15-20 saniyede içinde tespit edildiğini ifade ederek, ‘‘Yangın uyarı sistemimiz, iddia ediyorum dünyada bir numaradır. Dünyanın birçok ülkesinden bu sistemi almak için talep geliyor. Hatta bunların bazılarıyla protokol imzaladık’’ dedi. Ağaçlandırma çalışmalarına da değinen Bakan Eroğlu, Türkiye’deki orman alanlarının giderek arttığını söyledi.

Ormancılık ve Ağaçlandırma Faaliyetleri ve 2009 Hedefleri‘‘Amacımız gelecek nesillere yeşil ve yaşanabilir bir ülke bırakmak’’ diyen Bakan Eroğlu, BM Tarım ve Gıda Örgütü’nün (FAO) 2005 Dünya Ormancılık Raporu’na göre, Türkiye’nin ağaçlandırma çalışmalarında dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girdiğini söyledi. Bu yıl 454 milyon fidan üretildiğini anlatan Eroğlu, hedeflerinin 5 yılda 2 milyon 300 bin hektar alanda 2,3 milyar fidanı toprakla buluşturmak olduğunu dile getirdi.

Eroğlu, son 5 yılda Türkiye’ye 13 tabiat parkı kazandırıldığını, bu yılki hedeflerinin 24 yeni tabiat parkı yapılması olduğunu vurgulayarak, son 5 yılda korunan alanlara 36 yeni alan eklediklerini söyledi.

Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a değinen Eroğlu, bu kanunun ‘‘Ormanların talan edilmesi anlamına gelmediğini’’ savundu. Bakan Eroğlu, bu çalışmaların AK Parti hükümeti dönemiyle hiçbir alakası bulunmadığını vurgulayarak, 2-B alanlarının 31 Aralık 1981’den önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini kaybetmiş alanlar olduğunu hatırlattı. Bu alanlarla alakalı sorunların 1981’den bu yana kangrenleştiğini ifade eden Veysel Eroğlu, Bursa Sanayi Sitesi, Antalya Kepez bölgesi ve İstanbul’un Sultanbeyli ilçesini bu duruma örnek gösterdi.

Ormancılık ve Ağaçlandırma Faaliyetleri ve 2009 HedefleriÇevre ve Orman Bakanı Eroğlu, bu kanunun devlet ve millet için birçok faydalı hüküm getirdiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: ‘‘Bu kanunla 2-B olarak belirlen alanların zilyetlik iddiaları ile işgalciler adına tescil edilmesinin önü kesilmiştir. Nerede talan? Biz işgalcilerin önünü kestik. Bu konuda yazı yazanlar, konuşanlar, Allah aşkına bunu bilerek hareket etsinler, ezbere konuşmasınlar, kanunun maddelerini okusunlar.’’

Ormanlarda yürütülecek kadastro çalışmaları hakkında da bilgi veren Eroğlu, kadastro sorunları sebebiyle zaman zaman vatandaş ve devlet arasında ihtilaf yaşandığını hatırlattı.

Kadastrosu olmayan alanlarda daha fazla orman suçu işlendiğine işaret eden Bakan Eroğlu, ‘‘Orman kadastrosunun bitirilmesinde kararlıyız. Zaten orman kadastro çalışmalarının yüzde 95’i tamamlandı. Tesciller hızlandırıldı. Bir milyon, yani bir milyon 9 bin hektarlık alanın kadastrosu bitti’’ diye konuştu.

Açıklamanın ardından, gazetecilerin sorularını cevaplandıran Eroğlu, ‘‘Kyoto Protokolüne taraf olunmasının ardından baş müzakereci atanmasına’’ ilişkin soru üzerine şunları söyledi: ‘‘Kyoto’ya taraf olmak önemli, ama bu yıl Aralık ayında Kopenhag’da yapılacak toplantıya hazırlıklı olmak, çok önemli. Biz gece gündüz işleri sadece bu olan bir heyet oluşturmak istiyoruz. Bu konuda bir başmüzakereci ve yardımcılarını görevlendireceğiz.’’

Ormancılık ve Ağaçlandırma Faaliyetleri ve 2009 HedefleriToplantıda, Uludağ Milli Parkı yarışma projesinde ilk üç dereceye girenlere ödülleri Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Müsteşar Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya ve Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir tarafından verildi.


Haber Listesine / Geriye Dön