Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


5. Dünya Su Forumu Kapsamında ''Türkiye ve Çevresi Bölgesel Günü Oturumu'' Düzenlendi

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 5. Dünya Su Forumu kapsamında düzenlenen ''Türkiye ve Çevresi Bölgesel Günü Oturumu''nun açılışında yaptığı konuşmada, suyun, insanlığın var olmasının en önemli şartı olduğunu söyledi.

Türkiye ve Çevresi Bölgesel Günü Oturumu

''Su varsa hayat vardır, su yoksa hayat yoktur'' diyen Demirel, suyun yerkürede varlığını sürdürebilen tek uzay cismi olduğunu kaydetti.

Suyu dünya gündeminde öne çıkaran diğer bir hususun artan nüfus olduğuna dikkati çeken Demirel, nüfus artışının içecek, giyecek ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kaynaklar üzerinde baskı yarattığını söyledi.

Demirel, diğer bir problemin iklim değişikliği olduğunu vurgulayarak, iklim değişiminin doğadaki su dengesini de bozacağını ifade etti.

Türkiye ve Çevresi Bölgesel Günü Oturumu

Bakan Eroğlu

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ''Türkiye ve Çevresi Bölgesel Günü Oturumu''nda yaptığı konuşmada, 5. Dünya Su Forumu öncesinde bu foruma hazırlık gayesiyle düzenledikleri İstanbul Su Forumu'nun periyodik olarak devam edeceğini ifade etti.

Türkiye ve Çevresi Bölgesel Günü Oturumu

Forum kapsamında, İstanbul ile alakalı su mutabakatının da imzaya açıldığını hatırlatan Eroğlu, forumun, ''Suda farklılıkların yakınlaşması'' temasıyla aynı zamanda kültürler arası siyasi ilişkilerin kurulmasına da ön ayak olduğunu anlattı. Eroğlu, ''Su, son yıllarda üzerinde en fazla konuşulan ve senaryolar üretilen konu. Türkiye'nin bu senaryoların en kötüsüne göre hazırlanması gerekiyor'' dedi.

Türkiye'nin, bilim adamlarınca iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında anıldığını belirten Eroğlu, bu sebeple 2040 ve 2050 yıllarını hedef alan entegre su yönetimi eylem planlarını şimdiden hazırladıklarını söyledi.

Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon

Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon ise konuşmasında, oturumun düzenlendiği salona dikkati çekerek, ''Bu kadar kalabalık olması, ülkenizin bu etkinliği ne kadar ciddiye aldığının ve uluslararası bir başarıya ulaştıracağının göstergesidir'' dedi.

''Bu forumun ardından su dünyasındaki tüm tartışmalar, 'İstanbul öncesi ve İstanbul sonrası' olarak kategorize edilecek'' diyen Fauchon, Türkiye'nin su dünyası için çok önemli bir aktör olduğunu ifade etti.

DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker

DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker de forum hazırlıklarının 2 yılı aşkın bir süredir dolu dizgin sürdüğünü belirterek, foruma hazırlık maksadıyla ulusal ve uluslararası boyutta 22 toplantı yapıldığını hatırlattı.

Bakanlar Paneli

Oturum kapsamında, Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu'nun başkanlığında çeşitli ülkelerin bakanlarının katıldığı Bakanlar Paneli de düzenlendi.

Türkiye ve Çevresi Bölgesel Günü Oturumu

Ürdün Su ve Sulama Bakanı Raed Abu Saud, gelecekte yaşanması muhtemel su kıtlığını durdurabilmek adına tedbirlerin bugünden alınması gerektiğini söyledi.

Ülkesinde çok kısıtlı su kaynakları olduğunu belirten Abu Saud, Ürdün'deki suyun insanların ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını ifade etti.

Kırgızistan Su Kaynakları ve Ziraat Bakanı Yardımcısı Baratali Koshmatov ise iklim değişikliği sebebiyle buzulların eridiğini, ülkesindeki ırmakların debilerinde bu nedenle artışlar yaşandığını anlattı.

Koshmatov, ülke sınırları içerisindeki su kaynaklarının korunması ve yönetimi işinin, bu kaynaklardan faydalanan diğer ülkelerin görüşleri alınarak yapıldığını ifade etti.

Tacikistan Su Kaynakları Bakanı Saidi Yokubzod da su sorunlarına ilişkin tüm ülkelerin katılımıyla bir diyalog platformu oluşturmanın önemine işaret ederek, ''Su, hayati bir unsurdur. Çünkü tüm insanlık yararlanıyor'' dedi.

18.03.2009


Haber Listesine / Geriye Dön