Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


ULUSLARARASI ZİRAİ METEOROLOJİ EĞİTİMİ 17 ÜLKEDEN 24 KATILIMCI İLE YAPILDI

WMO (Dünya Meteoroloji Teşkilatı) nezdinde, DMİ Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen “Zirai Meteoroloji” konulu uluslararası eğitim kursu, 19-23 Ekim 2009 tarihleri arasında, DMİ’nin Alanya’da bulunan “RTC-Uluslararası Eğitim Tesisleri”nde gerçekleştirilmiştir.

İngilizce olarak gerçekleştirilen kursa; Avrupa, Balkan Ülkeleri, Afrika, Asya, Rusya, Avrasya ve Türkiye’den olmak üzere 17 farklı ülkeden 24 katılımcı iştirak etmiştir.


Eğitime 17 farklı ülkeden 24 katılımcı iştirak etmiştir.

Eğitmen olarak, İtalya’dan BM-FAO Çevre ve Doğal Kaynaklar Servisi Zirai Meteoroloji Koordinatörü, Türkiye’den İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsünden akademisyenler destek vermiştir.


Açılış konuşmasını Zirai Meteoroloji ve İklim Rasatları Daire Başkanı Sn. Osman ŞİMŞEK yaptı.


Doç.Dr. Ömer Lütfü Şen (İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü) Kuraklık ve etkileri konusunda bilgiler verdi.


Dr. Rene GOMMES (İtalya/BM-FAO Çevre ve Doğal Kaynaklar Servisi Zirai Meteoroloji Koordinatörü) Gıda Güvenliği ve Simülasyon Modelleri hakkında bilgiler verdi.


Prof.Dr. Levent ŞAYLAN (İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fak. Meteoroloji Müh. Böl.)


Prof.Dr. Mehmet KARACA (İTÜ Rektör Yard.)

Söz konusu eğitimde, meteorolojik olayların tarımla ilişkisini inceleyen “Zirai Meteoroloji” konusunda Türkiye ve dünyadaki gelişmeler ve uygulamalar, kuraklık analizi ve indisleri, kuraklık-iklim değişikliği ilişkisi ve etkilerinin azaltılması, üretimin verim ve kalitesini hasattan önce tahmin edebilmek için kullanılan bitki-iklim modelleri, olumsuz hava şartlarının zararını en aza indirmeyi sağlayan meteorolojik analiz, uyarı ve tahminler, iklim sistemi-değişimi ve kuraklık ilişkisi, ekosistem ve CO2 (Karbondioksit) değişimi konularına yer verilmiştir.

Ayrıca teknik gezi kapsamında, Manavgat civarında topraksız tarım tekniği ile domates üretimi yapan teknoloji yoğun, “tam otomatik iklim kontrollü sera” ziyaret edilerek katılımcılara sera hakkında bilgiler verilmiştir.


Topraksız tarım tekniği ile domates yetiştiriciliği yapılan serayı kursiyerler gezerek bilgi aldılar. Modern teknolojilerin kullanıldığı ve Türkiye’de ilklerden olan tamamen bilgisayar kontrollü olarak üretim yapılan serada verim, dekar başına 35 ton civarında olup dünya ortalamasının üzerindedir.

23.10.2009 Alanya

 


Haber Listesine / Geriye Dön