Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ülkeleri Meteoroloji Genel Müdürleri 2. Toplantısına Antalya’da Ev Sahipliği Yaptı.

Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın üyesi olduğu ve kültürel ve ekonomik alanda işbirliğini hedefleyen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ülkeleri Meteoroloji Genel Müdürleri 2.Toplantısı, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirildi.


Toplantının açılış konuşmasını Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar yaptı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, ülke geneline yayılmış radarlar ve otomatik hava gözlem istasyonlarının yanı sıra yetişmiş uzman personel ile %90’a varan tutarlıkta tahmin ve erken uyarı çalışmaları yaptıklarını, yüksek performanslı bilgisayar sistemi sayesinde kısa ve orta vadeli tahminlerin tutarlılık oranlarının yükseltilmesi için halen kullanılan küresel model çıktılarının yanında, yüksek çözünürlükte orta ölçekli yeni modelleri kullanmaya başladıklarını, MM5, WRF ve ALADIN adı verilen bu modeller yardımıyla kısa vadeli tahminlerde, yağışın türü ve miktarı konusunda daha güvenilir sonuçlar elde ettiklerini söyledi.


Çağlar, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ülkeleri ile yapılabilecek işbirliği alanlarını şu şekilde özetledi:

•Bölgedeki meteorolojik karakterli doğal afetlerin ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltılması kapsamında, kuraklık izleme ani sel ve fırtınalar için erken uyarı sistemleri,

•EİT ülkeleri Meteoroloji ve Hidrometeoroloji servisleri için kapasite geliştirme, bu kapsamda web-tabanlı eğitim materyalleri geliştirme, WMO, ECMWF ve EUMETSAT eğitim faaliyetlerine katılımlarının sağlanması,

•ECMWF ve EUMETSAT ürünlerinin Hidrometeoroloji ve iklim uygulamalarında kullanımlarının teşvik edilmesi,

•EİT ülkeleri olarak, meteorolojik radar ve bölgesel model uygulamaları kapsamında ortak projelerin geliştirilmesi,

•Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kurulan Meteorolojik Aletler Kalibrasyon Merkezi’nin (KALMER) üye ülkelerin faydasına açılması ve istekleri halinde benzer merkezlerin ülkelerinde kurulmasına yardımcı olunması,

•Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen yazılım sistemlerin istekleri halinde EİT ülkelerinde kullanımının sağlanması,

Bu yazılımlar;

  •a) METCAP (İstasyonların haberleşmesini, rasat ve bilgilerinin toplanmasını ve grafik ortamda görüntülenmesini, sağlayan program). Halen Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, ve Türkmenistan’da kullanılmaktadır. Bu program yardımıyla;

       •Yer ve Yüksek seviye kartları çizdirilebilir

       •Metar ve Speci kartları çizdirilebilir.

       •SkewTLogP (Temp) Diyagramı çizdirilebilir

       •Uçuş Yolu Raporu hazırlanabilir.

       •T4 Kartları görüntülenebilir.

       •GRID ve GRIB kartlar görüntülenebilir.

       •Meteogramlar çizdirilebilir.

       •Uydu ve RADAR bilgileri görüntülenebilir.

       •Uydu resmi, Yer ve Yüksek seviye kartları üst üste görüntülenebilir.

       •Acil durumlarda eksik olan sinoptik, taf, metar vb. bültenleri internetten alabilir.

       •Sinoptik ve Klima kodlama yapılabilir, Dönüşümler, Meydan Bilgileri, İkaz Kaydı, Son Hava Durumu gibi daha birçok uygulamayı kullanılabilir

  •b) KARDELEN (Meteorolojik iletişim ve kayıt programı): Metar, Taf, Sinoptik, Klima ve Fenoloji gibi rasatların hatasız kodlanması, gönderilmesi, yönetilmesi, depolanması, web ortamında (kurum içi ve/veya kurum dışı) yayınlanması, türetilen parametreler için standart formüllerin kullanılması, istasyonlardaki rasat vesikalarının elektronik ortamda hazırlanmasını yapmaktadır.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Hasan Şahin yaptığı konuşmada, toplantının bütün zorluluklara rağmen yapılmasında büyük katkısı olan başta Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Şahin, 8 milyon km kare alanı kapsayan ve 400 milyon nüfusa sahip olan 10 ülkenin, çeşitli toprak türlerine, çevre ve hava şartlarına sahip olduğunu ve geniş ziraimeteorolojik bir bölge olarak, tarım ve hayvancılık açısından son derece elverişli bir potansiyele olduğunu belirtti. EİT ülkelerinde tarımın Gayri Safi Milli Hasılaya (GNP) katkısının % 20 den fazla olduğuna işaret eden Şahin, nüfusun %40’nın tarımla iştigal ettiğini bu nedenle meteorolojinin büyük önem kazandığını ifade etti.



Antalya Vali Yardımcısı Turan EREN.

Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren’ de bu tip organizasyonların illerinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplantının EİT ülkelerine ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’ne büyük katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.


İki gün süren toplantıda, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ülkelerinde meteoroloji alanında yapılabilecek işbirliği imkanları, ortak projeler, İran’ın Mashhad şehrinde kurulacak Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bölgesel Risk Yönetim Merkezi tüzüğü görüşülüp; statüsü'nün mali ve kurumsal hükümler ile ilgili üye ülkelerin görüşleri alındıktan sonra sonuçlandırılması kararlaştırıldı.

Ayrıca Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ülkelerinin, kuraklık ve erken uyarı konularında kapasite artırımına yönelik olarak, MDG F ve DRR-SEE gibi devam eden WMO/UNDP projelerinden yararlanmaları sağlanacaktır.

20.10.2010

 


Haber Listesine / Geriye Dön