Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Denizcilik Sektörüne Verilen Meteorolojik Hizmetler Çalıştayı İstanbul Deniz Ticaret Odasında Yapıldı

29 Haziran 2010

Denizcilik Çalıştayı yirmiye yakın kamu kurum ve kuruluşun iştirakiyle İstanbul Deniz Ticaret Odası Meclis Salonunda yapıldı..

Toplantıya Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mustafa Eldemir’le birlikte Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Sayın Mehmet Çağlar, Deniz Ticaret Odası Yönetim kurulu üyesi Kaptan Alev Tunç, Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Gani Aygün’ün yanı sıra kamuyu temsilen üst düzey bürokratlarla birlikte sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Hava Tahminleri, Gemilerin Planlı Olarak Zamanında İstediği Yere Ulaşmasını Sağlamaktadır

Çevre Ve orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mustafa Eldemir
Çevre Ve orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mustafa Eldemir

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mustafa Eldemir, “Meteorolojik karakterli doğal afetlerin önlenmesi mümkün olmamakla birlikte, zamanında erken uyarılarla yıkıcı etkilerinin azaltılabileceğinin bilincinde olan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü; 2009 yılında 150 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonunu hizmete almış, 2010 yılında yine 199 adet otomatik istasyon alımı ihalesi Temmuz ayında yapılacaktır. Halen mevcut 4 meteoroloji radarına ilaveten temelini attığı 6 adet radardan İzmir ve Muğla’dakilerin kurulum çalışmalarını önemli ölçüde tamamlandığını” söyledi.

Eldemir "Hava tahmini ve erken uyarıların tahmininde önemli rol oynayan sayısal hava ve deniz tahmini, iklim, toz ve kirlilik taşınım modellerinin çalıştırıldığı saniyede 3.4 trilyon işlem yapan süper bilgisayar sistemleri kurarak daha başarılı çalışmaların alt yapısını oluşturduğuna dikkat çekerek, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yaptığı hava tahminlerinin yanı sıra denizde can, mal, çevre emniyeti ve güvenliğini artırmaya yönelik hizmetleriyle denizcilik sektörüne yardımcı olduğunu ifade etti.

Mustafa Eldemir "Denizcilik Müsteşarlığının Stratejik Planında Güvenli, çevre dostu ve düşük maliyetli olması nedeni ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uluslararası ticaretin % 87 gibi çok büyük bir bölümü deniz yolu ile gerçekleştirilmekte, bu da sektörün önemini gözler önüne sermektedir.

8333 km.’lik kıyı şeridine sahip ülkemizde denizcilik sektörünün denizyolu taşımacılığından güvenli bir şekilde faydalanmak için gemilerin liman ve yol boyundaki güzergâhlardaki anlık, saatlik, günlük hatta birkaç günlük deniz tahminlerini, görüş mesafesi, dalga yüksekliği, dalga periyodu, hadise vb. bilmeleri gerekir. Hava tahminleri ile olası kazalardan kaynaklı can ve mal kaybı önlenmekte, gemilerin planlı olarak zamanında istediği yere ulaşması sağlanmaktadır dedi.

Eldemir, denizlerin dünya ve insanlık açısından önemi kelimelerle ifade edilemeyecek kadar fazla olduğunu söyleyerek, bu önem ve insanlığın gelecek kaygısı, denizlerin devletler ve insan toplulukları için vazgeçilmez hayat alanı olduğu gerçeğini her geçen gün daha fazla karşımıza çıktığına dikkat çekerek; “Denizlere hâkim olan dünyaya hâkim olur” gerçeği nerdeyse bir özdeyiş haline gelmiştir. Denizlere hâkim olmanın yolu, denizi tanımak ve bilmekten geçer. Denizi daha iyi tanımak başta DMİ’nin vazifesi olduğu kadar, denizin imkân ve fırsatlarını en iyi değerlendirecek olan denizcilik sektörünün de görevidir.

Denizcilik Sektörüne Verilen Meteorolojik Hizmetler Çalıştay’ı bu bilinçlenmeyi artıracak, tarafların işbirliği fırsatlarını bir kez daha bu ortaya çıkaracaktır.

Bu çalıştayın denizcilerimize ve onlara meteorolojik hizmeti veren meteorolojistlere hayırlı ve faydalı olmasını söyleyerek sözlerine son verdi..

DMİ Genel Müdürü Çağlar; Çalışmalarımız Artan Bir Hızla Devam Etmektedir

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar ‘da "Bir ilki gerçekleştirmenin heyecanı içinde olduğunu söyleyerek, böylesine kapsamlı bir toplantıda yüz yüze gelmenin ve en önemlisi bunun İstanbul ‘da yapılmasının son derece heyecan verici olduğuna dikkat çekerek desteklerinden dolayı Deniz Ticaret Odasına teşekkürlerini ifade etti."

ÇAĞLAR "Dünya yüzeyinin %71'i denizler ve okyanuslar ile kaplanmıştır. Bir başka deyişle karaların yaklaşık 2,5 katı su ile kaplıdır. Dünya yük taşımacılığının yaklaşık %85'i, petrolün ise yaklaşık %98'i deniz yoluyla yapılmaktadır. Dünyadaki ticaret merkezlerinin neredeyse tamamının deniz ve okyanus sahillerinde yer aldığını, dünya nüfusunun yaklaşık %75'inin ise sahiller ile sahile yakın bölgelerde yaşadığını görmekteyiz" dedi.

Devlet meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar; Yurdumuzun üç bir yanından denizlerle çevrili olması yanında 8300 km kadar uzunlukta bir sahil şeridine sahip olması denizcilik sektörünün önemini açıkça ortaya koyduğunu ifade ederek;

Asya ile Avrupa kıtalarını coğrafi olarak ayırmasına rağmen siyasi olarak iki kıtayı birbirine bağlayan boğazlara sahibiz. İstanbul ve Çanakkale Boğazları sadece Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerin değil, Tuna-Ren suyolunu saymazsak Karadeniz havzası devletlerin ana giriş-çıkış kapısıdır ve bu kapının sahibi Türkiye'dir. İstanbul Boğazı'ndan her 9 dakikada 1 gemi ve her 51 dakikada 1 tehlikeli yük taşıyan gemi geçiş yapmaktadır. Güvenli deniz ulaşımı için meteorolojik deniz tahminleri birinci derecede önemlidir. Kaptanlar, liman işleticileri ve yolcular hava tahminlerine göre yola çıkmakta ve planlamasını yapmaktadırlar.

DMİ Genel Müdürlüğü olarak denizcilik sektörüne verdiğimiz meteorolojik hizmetlerin kalitesini ve sektörünün ihtiyaç duyduğu başta deniz tahminlerini olmak üzere diğer ihtiyaçlarını cevap verebilmek için çalışmalarımız artan hızda devam etmektedir.

Denizcilik sektörünün ihtiyaç duyduğu gözlemleri, rüzgar hızı ve yönü, dalga yüksekliği ve periyodu, görüş mesafesi, hadise, sıcaklık gibi anlık, birkaç günlük, haftalık isabet oranı yüksek tahminleri verebilmek için uluslar arası kurumlarla, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, araştırma kurumları ve özel sektör ile işbirliği yapıyoruz; teknolojik yatırımları gerçekleştirerek hizmetlerimi günün şartlarına göre sürekli geliştiriyoruz. Bu konuda bağlı olduğumuz Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU bizlere büyük destek vermekte, eğitim, teknolojik yatırım, uluslararası işbirliği, AR-GE yapma talimatları ise bizlere yön vermektedir. Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum dedi.

Bu maksatla gözlem sistemlerimizi yaygınlaştırmaya, sahil meteoroloji istasyonlarımızı daha etkin hale getirmeye devam ediyoruz. Sayısal dalga tahmin modellerini geliştirip, iyileştiriyoruz. Gelişmiş ülkelerin kullandığı SWAN Dalga Tahmin Modelini çok kısa bir sürede denizcilerin hizmetine sunuyoruz. TÜBİTAK MAM ile ortak bir proje olarak AR-GE çalışmaları yapıyor ve dalga radarlarını üreterek, denizdeki dalga yüksekliği ve periyodunu gibi meteorolojik parametreleri ölçerek kullanıcılara ulaştırıldığını söyledi.

Genel Müdür Çağlar, Bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere, katılımcı kurum, kuruluş ve kişilere, özellikle bize bu güzel ortamı sağlayan Deniz Ticaret Odası yöneticilerine teşekkür ediyor, çalıştayın tüm sektör için hayırlı ve faydalı olmasını dileyerek sözlerine son verdi.

Denizcilik Müsteşarlığının En Çok İşbirliği İçinde Olduğu Genel Müdürlük Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Denizcilik Bölge Müdürü Celalettin Şevli’’çok geç kalınmış olmakla birlikte böyle bir toplantının D.M.İ şemsiyesi altında gerçekleştirilmesinin son derece faydalı olduğunu 4922 sayılı denizcilik kanununa göre 10 bofor kuvvetindeki rüzgârın bildirilmesi gerektiğini 618 sayılı kanunun 18. maddesindeki limanlar kanununa göre de fırtına anında geminin limanı terkedemeyeciğini ifade ederek, Bu anlamda Denizcilik Müsteşarlığının, D.M.İ ile yoğun bir iş ilişkisi içinde olduğunu söyledi.’’

İstanbul Denizcilik Bölge Müdürü Celalettin Şevli
İstanbul Denizcilik Bölge Müdürü Celalettin Şevli

Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Sayın Hüseyin Gani Aygün
Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Sayın Hüseyin Gani Aygün

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Sayın Dr. Mustafa Yıldırım
İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Sayın Dr. Mustafa Yıldırım

Deniz ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Kaptan Alev Tunç
Deniz ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Kaptan Alev Tunç

Yapılan Çalışmalar Gurur Verici

Deniz ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Kaptan Alev Tunç’da ‘’yapılan çalışmaların gurur verici olduğunu ileriye gitmek için karşılıklı iletişimin şart olduğunu dile getirerek özelikle toplantının kapsamının daha da geniş tutularak sektörel yayın yapan gazete ve dergilerle birlikte, ilgili haber sitelerinin katılımının sağlanmasının gerekli olduğuna işaret etti. Elde edilen meteorolojik bilgilerin aktarımı konusunda nereye ve ne zaman servis yapılacağının bilinmesinin önemine dikkat çekerek, bu konuda belli standartların oluşturulmasının önemli olduğunu söyledi.

Denizcilik Sektörüne Verilen Meteorolojik Hizmetler Çalıştayı
D

Denizcilik Sektörüne Verilen Meteorolojik Hizmetler Çalıştayı

 


Haber Listesine / Geriye Dön