Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


DENİZCİLİK METEOROLOJİSİ HİZMETLERİ İLE İLGİLİ OLARAK DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜ MEHMET ÇAĞLAR, İSTANBUL DENİZ TİCARET ODASI TOPLANTISINA İŞTİRAK ETTİ.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, İstanbul Deniz Ticaret Odasının Ekim ayı olağan toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Kaptan Alev Tunç; Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsederek Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’a ait Turk-On Holding’in bir gemisine Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulması sözünü Metin Kalkavan’dan aldıklarını bu suretle Gönüllü Gözlem Gemileri (GGG) Sistemine başlanabileceğini ifade etti. Tunç konuşmasına şöyle devam etti: “Deniz Ticaret Odası olarak birincisi geniş, ikincisi dar kapsamlı olmak üzere Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ile iki çalıştay yaptık. Bu çok yararlı oldu. Biz kendi aramızda konuşurken odamızın çalışmalarının tanıtımı konusunda eksikliğimiz var. Aynı şey Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü içinde geçerli. Bu tanıtımların yapılmasını çok önemsedik ve siz meclis üyeleri de ilk planda Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü çalışmalarından haberdar olalım istedik. İkinci dar kapsamlı çalıştayda çok mesafe kaydettiğimiz düşünüyorum. Burada ana konu gönüllü gözlem gemileri projesi idi. Bu işin yanı sıra deniz kuvvetlerimize bu müracaatlar yapılacak, onlardan da gönüllü gözlem gemileri konusunda destek isteyeceğiz. Ayrıca bilgilendirme ve eğitimin özellikle tüm yurtta denizcilik meslek lisesi, yüksek okulları ve üniversitelerimizde eğitim seminer ve çalışmaların yapılması bu bilgilere öğrencilerimizin daha denize çıkmadan önemine ve bilgisine sahip olmaları konusunda daha detaylı bir çalışma.”


Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Kaptan Alev Tunç

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar da; kurumun denizcilik sektörü ile bağlarını anlatarak “denizlerle meteoroloji aslında etle tırnak gibi. Çünkü denizciler denize çıkmadan önce meteorolojik bilgileri alıp, ona göre planlayıp, hem ekonomik açıdan faydaya dönüştürmekte hem de can ve mal kaybını daha aza düşürecek şekilde planlamalar yapmaktadır” dedi.


Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar

METU3-SWAN Dalga Tahmin Modelleri ve ürünleri ile Marina Tahmin Sistemi gibi Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün denizcilik sektörüne verdiği hizmetlerden bahseden Çağlar konuşmasının devamında şunları söyledi: “Denizlerimizde şamandıralar ile gözlem yapılmak üzere önceki yıllarda çalışmalarımız oldu; NATO TU-WAVES projesi kapsamında denizlerimize dört adet dalgaölçer şamandıra yerleştirildi. Şamandıra gözlemleri çok kıymetli bilgiler veriyor. Ancak şamandıralar işletmesi çok zor sistemlerdir. Çeşitli nedenlerle bu cihazlar kullanılamaz hale geldi. Bununla birlikte deniz gözlemleri konusunda yeni çalışmalarımız var. TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte yürütülen Türkiye'de HF-Deniz Radarları geliştirmek üzere bir ARGE çalışması başlatıldı. Deniz Radarları ile çok daha geniş deniz alanlarında dalga yüksekliği ve periyodu gibi parametreleri ölçebileceğiz. Denizcilerimize anlık olarak bu bilgileri verebileceğiz. Aynı zamanda bu bilgileri sayısal tahmin modellerimizde de kullanarak daha güvenilir tahmin ürünleri elde edeceğiz. Ayrıca halen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ile birlikte yürütülen Seyir Yardımcıları üzerine meteorolojik bilgilerin verileceği istasyon yerleştirilmesi çalışmalarımız devam etmektedir. KEGM'ne ait seyir yardımcılarından 185 adedi üzerine kurulan Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) ile birlikte çalışacak meteorolojik ölçüm istasyonu ile ilgili test çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Gelecek yıl bu sistemleri yaygınlaştırmaya başlayacağız. Diğer bir çalışma ise Gönüllü Gözlem Gemileri konusundadır. Bu çalışma için belirlenecek olan gemiler, seyrüsefer halindeyken meteorolojik ölçümler yapacaklar ve bu bilgileri bize göndereceklerdir. Bununla ilgili gerekli olan altyapı ve ölçüm sistemlerini biz kuracağız. Gelen bilgileri biz de sizlere geri ulaştıracağız. Gönüllü gözlem gemileri sadece sivil gemilerden oluşmayacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı ile de görüşmelerimiz olacaktır."

Gönüllü Gözlem Gemileri (GGS) sistemi kapsamında gemilere kurulacak sistemin kurulumu, bakım onarımı ve kalibrasyonunun Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünce yapılacağını belirten Çağlar, bu veriler ve sayısal modeller kullanılarak elde edilen ürünlerin denizcilerle paylaşılacağını ifade etti.


İstanbul Deniz Ticaret Odasının Ekim ayı olağan toplantısına iştirak etmesinden dolayı Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Şadan Kalkavan tarafından Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar’a plaket verildi.


08.10.2010

 


Haber Listesine / Geriye Dön