Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü 10 Avrupa Ülkesinin Meteoroloji Ve Hidroloji Teşkilatlarina İstanbul’da Ev Sahipliği Yaptı

21 Eylül 2010

Toplantının açılış konuşmasını yapan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Güneydoğu Avrupa Bölgesi Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Teşkilatları üst düzey yöneticilerinin her yıl düzenli olarak biraraya geldiğini, bu yıl Türkiye ile birlikte Slovenya, Bosna-Hersek, Moldova, Romanya, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Bulgaristan ve Karadağ’ın yanı sıra Dünya Meteoroloji Örgütü, Avrupa Meteorolojik Uydular İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) ve Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) temsilcilerinin de toplantıya iştirak ettiğini söyledi. Her yıl düzenlenen bu toplantıların amacının, meteoroloji ve hidroloji alanında bölgesel işbirliklerinin artırılması, hizmet kalite ve kapasitesinin yükseltilmesi olduğuna işaret eden Çağlar; iki gün boyunca burada, çalışmaların ve belli başlıklarda önemli bölgesel ve uluslararası faaliyetlerin paylaşılacağını, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulacağını, sorunların ve işbirliği fırsatlarının tartışacağını belirtti.

Toplantının açılış konuşmasını Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar yaptı
Toplantının açılış konuşmasını Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar yaptı

Çağlar, konuşmasında; “İlk olarak bölgedeki meteorolojik karakterli doğal afetleri ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltma kapsamında, kuraklık izleme ve uyarı sistemi, sel tahmini ve erken uyarı ile iklim değişikliğine uyum konularına odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum. İkinci olarak, bölge meteoroloji ve hidroloji servisleri için kapasite geliştirmenin önemini vurgulamak istiyorum. Bu kapsamda web-tabanlı eğitim materyalleri ile ECMWF ve EUMETSAT eğitim faaliyetlerinin üzerinde durulabilir. Üçüncü olarak, ECMWF ve EUMETSAT ürünlerinin hidrometeorolojik ve iklim uygulamalarında kullanımları teşvik edilmelidir. Son olarak, bölge ülkeleri olarak, meteorolojik radar ve bölgesel model uygulamaları kapsamında ortak projeler geliştirebilir bu konu bölge ülkeler için büyük ehemiyet taşımaktadır” dedi.

Toplantıya Bölge Ülkeleri Genel Müdürleri ve Uzmanlarla birlikte WMO,ECMWF EUMETSAT üst düzey yöneticileride katıldı
Toplantıya Bölge Ülkeleri Genel Müdürleri ve Uzmanlarla birlikte WMO,ECMWF EUMETSAT üst düzey yöneticileride katıldı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü 10 Avrupa Ülkesinin Meteoroloji Ve Hidroloji Teşkilatlarina İstanbul’da Ev Sahipliği Yapiyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü 10 Avrupa Ülkesinin Meteoroloji Ve Hidroloji Teşkilatlarina İstanbul’da Ev Sahipliği Yapiyor

Toplantı 22 Eylül 2010 tarihinde alınan kararların onaylanması ve bir sonraki ev sahibi ülkenin belirlenmesi ile son buldu.

Toplantının sonunda Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Sayın Mehmet ÇAĞLAR ve Bulgaristan Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü Genel Müdür Georgi Kortchev, Türkiye ve Bulgaristan Meteoroloji teşkilatları arasında işbirliği protokolü imzaladı
Toplantının sonunda Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Sayın Mehmet ÇAĞLAR ve Bulgaristan Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü Genel Müdür Georgi Kortchev, Türkiye ve Bulgaristan Meteoroloji teşkilatları arasında işbirliği protokolü imzaladı

ICEED 10. Oturumunda Görüşülen Konular

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü 21-22 Eylül 2010 Tarihinde Güney Doğu Avrupa Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Teşkilatları Genel Müdürleri (NMHS) Gayri Resmi toplantısını İstanbul’da yaptı. Konferansa genel müdürlerin yanı sıra EUMETSAT ve ECMWF gibi Avrupa Teşkilatları ve Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) temsilcileri katıldı. Türkiye’nin yanı sıra konferansa toplam on ülke katılmıştır. Toplantıya katılan ülkeler şunlardır: Türkiye, Karabağ, Slovenya, Sırbistan, Bosna Hersek, Moldova, Makedonya, Hırvatistan, Romanya ve Bulgaristan.

Bu toplantının amacı bölge ülkeleri arasında daha yakın bir işbirliğini geliştirmektir. İşbirliği konuları ülkelerin ihtiyaçlarına göre meteoroloji, hidroloji ve iklim alanlarında olacaktır. Ortak sorunlara çözüm bulunurken Avrupa ve Uluslararası organizasyonların yardımı önem arz etmektedir.

Temel meteorolojik altyapının iyileştirilmesi konusunda bölge ülkelerinin ihtiyaçları ülkeden ülkeye farklılık göstermesine rağmen, bölge ülkelerinin ihtiyaç duyduğu işbirliği alanları meteorolojik istasyonlar, iletişim, meteorolojik RADAR’lar, meteorolojik yer alıcı istasyonları olarak önceliklendirilebilir. Mevcut altyapının iyileştirilmesi için uluslararası finansman ihtiyaçlarının araştırılması gerekmektedir.

Bölge ülkeleri için kapasite oluşturmak çok önem arz etmektedir. Bölge ülkelerinin ihtiyaçları dikkate alınarak Avrupa kurumları ve WMO eğitim olanaklarından daha iyi yararlanmak gerekmektedir. Bölgede ECMWF uyarı ürünleri dahil olmak üzere tahmin ürünlerinin, EUMETSAT uydu görüntüleri ve SAF ürünlerinin daha yaygın kullanılması gerekmektedir. WMO, bölge ülkelerinin iklim değişikliğine adaptasyonu konusunda yadımda bulunabilir. Olası işbirliği alanları İklim, Taşkın Tahmini ve Uyarı alanlarıdır. İklim,Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı çalışmalarında meteorolojik RADAR, Uydu ürünleri ve bölgesel modellerin daha etkin kullanılması gerekmektedir. İlave olarak ülkeler kalite kontrol ve kalibrasyon konularında işbirliği yapmaya özel önem vermişlerdir.

ICEED 10. Oturumunda Alınan Kararlar

Karar 1: ICEED ülkeleri önceliklerini belirlemek, mali kaynak bulmak ve ortak proje hazırlamak için çalışma grubu oluşturulmasına karar vermiştir. Çalışma grubu ICEED 10.oturumunun sona ermesinden sonra iki ay içinde toplanacaktır. Her bir ülke çalışma grubunda bir temsilci bulundurmalıdır. Çalışma grubunun iletişimi temel olarak email ile yapılır. Çalışma grubu aşağıda önerilen konularda çalışmalarına başlayacaktır.

  • Ani Taşkın Uyarı Sisteminin (FFGS) Güney Doğu Avrupa Ülkelerini kapsayacak şekilde genişletilmesi;
  • Erken Uyarı Sistemlerinde RADAR ürünlerinin kullanılması;
  • EUMETSAT ve ECMWF ürünlerinin .hava tahminlerinde, erken uyarılarda ve iklim çalışmalarında daha etkin kullanılması;
  • Meteorolojik aletlerin kalibrasyonu;
  • Kalite Yönetim Sistemleri.

Karar 2: ICEED ülkeleri Hava Tahminleri, SHT, erken uyarı, iklim ve iklim değişikliği çalışmaları konularında uzman ve öğrenci değişimi konusunda ilgilerini ifade etmişlerdir. Ülkeler eğitim ihtiyaçlarıile uzman ve öğrenci kabul edebilme kapasitelerini 3 ay içinde çalışma grubuna bildirecektir. Çalışma grubu değişimi finanse edebilmek için olası fon kaynaklarını araştıracaktır.

Karar 3: ICEED başkanı, tüm üye ülkeleri önlem planlarının TDCF ile değişimi ve bu çerçevede mevcut durumlarının ve zorluklarının tanımlaması için davet gönderir. Teknoloji geliştirme ve uygulamada üyelere yardım sağlamak için başkan bölgesel önleme çalışma grubundan TDCF grubuna destek aramalıdır.

Karar 4: ICEED başkanı ECMWF genel müdürü ve ACCS başkanı ile bağlantı kurarak ECMWF erken uyarı ürünlerinin üye olmayan ülkeler tarafından kullanılmasının olanakları araştırmalıdır.

Karar 5: WMO RA VI RCC altında pilot çalışma aşamasında olan VRCC faaliyetleri dahil olmak üzere, ICEED ülkeleri iklim hizmetlerinin sağlanması için ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesine karar verildi. VRCC ev sahibi ülkeleri RCC faaliyetleri konusunda RA VI çalışma grubunu bilgilendirecektir.

Karar 6: ICEED ülkeleri ICEED web sitesi kurulmasına karar verdiler. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü web sitesini kuracak ve işletecektir.

Karar 7: ICEED ülkeleri GCOS’un bölgesel seviyede gözlenmesi ve yönetilmesi konularını not ederek gelecek toplantıya kadar GCOS aksiyon planının gözden geçirilmesine karar verdi.

 


Haber Listesine / Geriye Dön