Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


ULUSLARARASI KATILIMLI I. METEOROLOJİ SEMPOZYUMU ANKARA’DA YAPILDI.

27-28 Mayıs 2010

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün, Çevre ve Orman Bakanlığı himayesinde organize ettiği uluslararası boyutta ülkemizde ilk kez düzenlenen ‘Sürdürülebilir Kalkınma ve Hayat için Meteoroloji" temalı I. Meteoroloji Sempozyumu, Ahmet Tevfik Göymen Konferans Salonu’nda yapıldı.


Genel Müdür Mehmet ÇAĞLAR

Sapanca’da düzenlenen AB Sürecinde Çevre Yönetimi Çalıştay’ı nedeniyle sempozyuma katılamayan Çevre ve Orman Bakanı Prof.Dr.Veysel EROĞLU kutlama mesajı gönderdi. Bakan Eroğlu mesajında şunları ifade etti:

“İnsanoğlunun var oluşuyla birlikte etkinliklerine hayati ölçüde tesir eden ve tarihte medeniyetlerin kurulmasında rol oynayan en önemli unsur, hava, iklim ve su olmuştur. Bir diğer hayat kaynağımız ormanlar ise iklim üzerindeki olumlu tesiri yanında hava kirliliğini ve erozyon nedeniyle topraklarımızın kaybolmasını önlemektedir. Hayatın bu temel kaynaklarını korumaktan ve geliştirmekten mesul Çevre ve Orman Bakanlığı; gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için gerekli çalışmaları kararlılıkla sürdürmektedir. Meteorolojik hizmetler sağlıktan ulaştırmaya, ticaretten adalete, enerjiden çevreye, tarımdan şehirleşmeye kadar çok geniş bir yelpazede yürütülmekte, bu çerçevede sunulan ürün ve hizmetlerin tamamı hayat standardının artırılması için geliştirilmektedir. Bu bakımdan uçuculukta, deniz ve kara ulaşımında, orman yangınlarının risk alanlarının belirlenip önlenmesi ve söndürülmesinde, askeri ve emniyet hizmetleri ve tesislerin planlaması gibi her türlü faaliyette meteorolojik faktörlerin dikkate alınması gerekmektedir. 21. yüzyıl büyük düşünenlerin asrı olacaktır. Büyük düşünmek ise yarını bugünden görmek, gerçekleştirilebilir büyük hedefler koymak, bu hedeflere ulaşmak için bilgi ve teknolojiyi de kullanarak çok çalışmaktan geçmektedir. Milletimizin meteorolojik hizmetlerden talep ve beklentilerini her geçen gün hizmet kalitesini artırarak yerine getiren Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün değişik sektörlere sunduğu hizmetlerin yanı sıra Üniversiteler, Araştırma Kurumları ve Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte bilimsel çalışma ve araştırmalar yapmaktadır.”

Sempozyumun açılış konuşmasında Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar; bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucunda, özellikle ileri haberleşme sistemlerinin, uyduların ve bilgisayarların meteorolojiye girişinin meteorolojiyi geniş kapsamlı bir hizmet alanı haline getirdiğini, bu gelişmelere paralel olarak da ulaştırmadan enerjiye, tarımdan çevreye, doğal afetlerden ormancılığa, adaletten milli savunmaya, turizmden spora, sağlıktan şehirciliğe kadar insan ve canlı hayatının tamamını kapsayacak bir şekilde meteorolojik hizmetlerin verildiğini söyledi.


Kurulduğu 1937 yılından günümüze Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün; gerçekleştirdiği çalışmalar, bilimsel araştırmalar ve teknolojik yatırımlar sayesinde, hava tahminlerindeki doğruluk oranının % 90’lara ulaştığını belirten Çağlar, isabetli tahminlerin ve zamanında yapılan uyarıların, ülke genelinde yaşanan olumsuz hava şartlarına karşı gerekli tedbirlerin alınmasına katkı sağladığını ve kamuoyunun haklı takdirini kazandığını ifade etti.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün daha etkin hizmet verebilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Çağlar, şunları kaydetti:

“2010 yılını “Meteorolojik Erken Uyarıda Hamle Yılı” olarak ilan eden Genel Müdürlüğümüz, ülke geneline yayılmış 450 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonundan oluşan modern bir gözlem ağına sahiptir ve 2010-2011 yıllarında 240 adet daha Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kuracaktır. Halen kurulu olan 4 adet Meteorolojik Radara 6 adet daha ilave edilerek Türkiye'nin tamamına yakın bir bölümü kapsanacaktır. Meteorolojik Uydu Yer Alıcı Sistemleri sayesinde yüksek çözünürlükte uydu verileri çevre, orman yangınları, ulaştırma, ziraat, turizm, sağlık gibi alanların kullanımına sunulmaktadır. Uluslararası Akrediteli Meteorolojik Aletlerin Kalibrasyon Merkezi ile (KALMER), basınç, sıcaklık, nem, yağış, rüzgâr ve radyasyon ölçen meteorolojik aletlerin kalibrasyonunun uluslararası seviyede yapılması sağlanmaktadır. Bölgesel iklim modellerini (RegCM3 ve PRECIS) kullanarak, Türkiye ve bölgesine ait geleceğe yönelik iklim projeksiyonları üretilmekte ve erken uyarıların kamuoyuna daha etkin bir şekilde duyurulmasını sağlamak üzere Avrupa ülkelerinde de kullanılan METEOALARM projesine katılma çalışmaları yapılmaktadır.”

Dünya Meteoroloji Teşkilatının aktif bir üyesi olan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün, Ankara, İstanbul ve Antalya'daki Bölgesel Eğitim Merkezlerinde bugüne kadar 30 adet kursta, 84 ülkeden 358 kursiyere eğitim verdiğini söyleyen Çağlar, Dünya Meteoroloji Teşkilatı VI. Bölge bünyesinde pilot aşamada sürdürülen bölgesel iklim merkezleri çalışması çerçevesinde Doğu Akdeniz Virtüel İklim Merkezi olarak kabul edildiklerini belirtti.



Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Adem TAŞÇI

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Adem TAŞÇI da, meteoroloji biliminin günümüzde artık sınırlarının çok kesin hatlarla tanımlanmayacak kadar geniş bir bilim dalı olduğuna dikkat çekerek, hayatın hemen her aşamasının tamamen içinde olan ve yaşantımızı direkt olarak planlayan ve yönlendiren bir bilim dalı olduğunu söyledi. Özellikle su, enerji, tarım, sağlık ve şehircilik meteorolojisi meteoroloji biliminin en yaygın hizmet verdiği sektörlerin başında geldiğini ifade ederek, Meteoroloji Mühendisliği Mesleğinin günümüzde olduğu kadar gelecekte de aranılan meslek gruplarından birisinin olacağını dile getirdi.

Taşçı, konuşmasında “bu sempozyumun uluslar arası bilgi paylaşımına açık olması nedeniyle oda başkanı olarak mesleğimize yeni kazanımlar getireceğini ümit ederek; bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen başta DMİ Genel Müdürü Sayın Mehmet Çağlar olmak üzere herkese teşekkür ediyor, bundan sonra da yapılacak olan bu tür etkinlikleri Meteoroloji Mühendisleri Odası olarak destekleyeceğimizin bilinmesi isterim’’ dedi. Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu sempozyumunun açılış sunumunu yaptı.


İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu

Sempozyumun açılış sunumunu yapan Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu, küresel iklim değişikliğinden Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerin olumsuz etkileneceğini, sıcaklıklarda artışların, yağış rejiminde değişimlerin, deniz su seviyesinin yükselmesinin ve toprak su içeriğinde önemli azalmaların olacağının tahmin edildiğini belirtti. İklim değişikliğinin enerji talepleri üzerindeki potansiyel etkisi nedeniyle, sürdürülebilir enerji politikası temel ilkeleri çerçevesinde yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın kullanımına öncelik verilmesi gerektiğini ifade eden Kadıoğlu, enerjinin tasarruflu kullanılmasını, ağaç dikilmesini, iklim değişikliği problemine karşı toplumun daha duyarlı olmasını söyledi.

“Meteorolojik Hizmetlerin Değerlendirilmesi” Paneli Düzenlendi.

Oturum başkanlığını Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar’ın yaptığı “Meteorolojik Hizmetlerin Değerlendirilmesi” paneline, SkyTürk Meteoroloji Editörü Özgül Menderes, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB)Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak, OGM-Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Vehbi Tutmaz, DHMİ’den Ayhan Öztek, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden Bilal Emiroğlu, Tarım Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı M.Haşim Altınözlü katıldı.

Panelde; SkyTürk Meteoroloji Editörü Özgül Menderes, kuraklık ve sellerle meydana gelen can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için doğru bilgiye ulaşmanın öneminden bahsederek, halkın ve medya yöneticilerinin meteoroloji konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğini, bu konuda yazılı ve görsel basındaki Meteoroloji Mühendisi eksikliğinin çok belirgin olduğunu söyledi. Menderes, toplumda Meteoroloji Genel Müdürlüğünün açıklaması gibi algılanan -özellikle internette- kaynağı belli olmayan haberlerin bilgi kirliliğine neden olduğunu ifade etti.


SkyTürk Meteoroloji Editörü Özgül Menderes

Türkiye Rüzgar Enerjisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak , Meteoroloji Mühendislerinin özel mühendislik büroları açabilmesinin gerekliliğine dikkat çekerek, Resmi Gazete’de yayınlanan kanunda Meteoroloji Mühendisi adının geçmediğini ve bu konuda imza yetkilerinin de bulunmadığını belirtti.


Türkiye Rüzgar Enerjisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak

Orman Genel Müdürlüğü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Vehbi Tutmaz da, %96’sı insan kaynaklı olan orman yangınlarıyla meteorolojik parametreler birbirlerini tamamlayan faktörlerdir dedi. Orman yangınlarında risk potansiyelinin belirlenmesinin zorunluluğunu ifade eden Tutmaz, sıcaklık, nem, rüzgar hızı ve yönünün orman yangınlarında önemli etkenler olduğunu söyledi.

Panelist DHMİ’den Ayhan Öztek, hava ulaşımında sıcaklık, nem, lokal basınç ve rüzgara göre seçilmiş pist bilgisinin Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alındığını ifade ederek, Hazerfen web sitesinin hava trafik kontrolörleri ve pilotlar için önemine değindi. Öztek, İzlanda’da meydan gelen volkanik patlamalar sırasında Ankara ve İstanbul Meteoroloji Müdürlükleri ile birlikte çalışarak hava trafiğinin hangi zaman dilimlerinde açılacağına birlikte karar verildiğini ve başarılı bir sonuç elde edildiğini belirtti.



DHMİ’den Ayhan Öztek, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden Bilal Emiroğlu, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Vehbi Tutmaz

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden Bilal Emiroğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün denizde can, mal ve gemi kurtarma ve seyir yardımcısı hizmetleri verdiğini, gemi trafik ve bilgi sistemleri, deniz fenerleri ve deniz haberleşmesi için kara tabanlı hizmetleri, 27 istasyon ve 4 EMF ve ECF istasyonu bulunduğunu, NAVTEX ve Radyo TELEKS, VHF sesli yayınları ile hava tahmin raporlarını denizcilere ilettiklerini ifade etti. Tarım Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı Haşim Altınözlü, %85’i iklim karakterli olan doğal afetlere karşı tarım ürünlerinin sigortalamasını yaptıklarını belirterek, meteorolojik verilerin hayati değere sahip olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde kuraklıkla ilgili teminat vermeyi planladıklarını belirten Altınözlü, yol haritası çizilebilmesi için tarihsel dataların önemine değindi.


Tarım Sigortaları Genel Müdür Yardımcısı Haşim Altınözlü

    OTURUMLAR

  • Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler ve Risk Azaltımı,
  • Doğal Afetler ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemleri,
  • Uydu Bilgileri ve Sayısal Hava Tahmin Modellerinin Meteorolojide Kullanımı,
  • Çevre ve Hava Kalitesi,
  • Güneş ve Rüzgar Enerjisine Yönelik Meteorolojik Çalışmalar,
  • İklim ve İklim Değişikliği,
  • Spor, Sağlık, Basın ve Tarıma Yönelik Meteorolojik Çalışmalar

konulu 7 oturumda, yurt içinden ve yurt dışından 41 uzman sunum yaptı ve konular tartışıldı.

28.05.2010

 


Haber Listesine / Geriye Dön