Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Devlet Meteroloji İşleri Genel Müdürlüğü Bütçesi TBMM ‘ de Görüşüldü.

Görüşmede konuşma yapan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AKP Samsun Milletvekili Sayın Birnur Şahinoğlu , CHP Çanakkale Milletvekili Sayın Ahmet Küçük’ ün ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akçan’ın konuşması.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu;

Bakanlığıma bağlı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün tahmin tutarlılığındaki başarıları ve teknoloji alanında yaptığı yatırımlarla çağı yakalaması siz değerli milletvekilleri tarafından takdir edilmesi son derece memnuniyet vericidir. Bilindiği gibi marifet iltifata tabidir, hiç olmazsa başarılı olunan hususları lütfedip takdir etmek de büyük bir erdemdir.

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün web sayfasının günlük ziyaretçi sayısı ortalama 3.000.000 kişidir. Bu sayı olağanüstü meteorolojik olayların olduğu günlerde daha da artmaktadır. Ziyaretçi sayısındaki artış halkımızın meteorolojiye duyduğu güven ile alakasını ortaya koymaktadır.

AKP Grubu Adına Birnur Şahinoğlu (Samsun);

Sayın Başkan,
Değerli Milletvekilleri;

Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2011 bütçesi üzerinde konuşmak üzere söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Özellikle iklim ve hava olayları denince aklımıza ilk gelen kurumlardan biri Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. Bildiğiniz gibi ülkemizde her türlü meteorolojik çalışmanın yapılması, hava tahminleri, erken uyarılar, kamuoyunun bilgilendirilmesi, meteorolojik desteğin sağlanması bu kurumumuzun asli görevi. Özellikle etkili meteorolojik olaylar öncesinde ve sonrasında medyaya yansıyan haberler, son yıllarda kurum çalışmalarının kamuoyunda sıkça yer bulması da meteorolojinin iyi çalıştığının bir göstergesi.

Diğer kurumlarla kıyaslandığında, kamu bütçesinden ayrılan mütevazı sayılabilecek bir payla meteorolojide neler yapıldığına ve nelerin yapılması gerektiğine biraz değinmek istiyorum.

Öncelikli olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğü havacılık sektörüne sürekli hizmet vermek durumunda. Bu maksatla sivil ve askeri hava alanlarımızda özellikle uluslararası meydanlarda yoğun bir çalışma içindeler. Gözlem, haberleşme ve tahmin aşamalarından oluşan meteorolojik hizmetin tutarlılığı ve sürdürülebilirliği için gözlem sistemleri konusunda ciddi yatırımlar yapılmış. Son olarak yeni açılan ve modernize edilen 24 havaalanına otomatik meteorolojik ölçüm ve raporlama sistemleri alınmış ve kurulumları tamamlanmış.

Tarım sektöründe meteorolojik destek, özellikle bilinçli üretici için olmazsa olmazlar arasındadır. Zirai don olaylarının önceden bilinmesi, üretilecek ürünler için meteorolojik şartlara göre en uygun ekim ve hasat zamanlarının bilinmesi, yaşanan meteorolojik tarım yılı verileri kullanılarak yapılan ürün rekolte tahminlerinin yapılabilmesi, ürünlerin çeşitlerine göre don riskinin üç gün önceden izlenebilmesi, tarım raporlarına, kuraklık ve yağış analizlerine ulaşılabilmesi, bunların hepsi yürütülen çalışmalar sayesinde gayet kolay.

Geçmişte yayınlanan hava raporlarından, “…Doğu Anadolu’nun Güneydoğusu, çok bulutlu yer yer ve zaman zaman yağmurlu…” türünden anlatımları hatırlarsınız. Bugün geldiğimiz noktada ülke genelinde bütün il ve ilçe merkezleri için beşer günlük ayrıntılı hava raporlarını görmek, metropollerde ilçe bazında tahminlerin yapılıyor olması memnuniyet vericidir.

Bu yılın ilk 11 ayında genel ve anlık olmak üzere toplam 412 meteorolojik uyarı yayınlanmış ve bunların tutarlılık oranı %90’ın üzerinde gerçekleşmiştir. Kurulumları devam eden meteoroloji radarının da hizmete alınmasıyla bu başarının daha da artacağını umuyorum.

Denizciler için bütün denizlerimizi Van Gölü’nü ve hatta Hazar Denizi’ni içeren deniz tahminleri yapılmakta ve kullanıcılara sunulmakta. Denizcilik sektörünün ihtiyaç duyduğu meteorolojik tahminler fazlasıyla karşılanmaktadır. Öyle ki; Cebelitarık Boğazı’ndan Karadeniz’e bütün denizlerde faaliyet gösteren ve Türkiye’deki marinaları kullanan yabancılar dahi Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerini kullanmaktadır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, son yıllarda bütün kurumlarımızda ulaşmak istediğimiz e-devlet ve e-Türkiye hedefinde önemli aşamalar kaydetmiş kurumlarımızdan birisi. Ürettiği hizmetlerin hepsini internet ortamında kamuoyunun hizmetine sunmakta. Günlük 3 milyona ulaşan ziyaretçi sayısıyla en fazla ziyaret edilen kamu web sitelerinden birine sahip. Meteorolojik verilere internet üzerinden online erişebilmek veri temin etmek uygulanan projeyle mümkün kılınmıştır.

Karayoluyla seyahat edecekseniz, evden ayrılmadan internet üzerinden geçeceğiniz güzergâhtaki hava durumunu Karayolu Tahmin Sistemini kullanarak öğrenmeniz ve yolculuğunuzu buna göre planlamanız da mümkün…

DMİ Genel Müdürlüğü ülkemizde planlı gözlemlerin yapılmaya başlandığı 1929 yılından bu yana gözlem ağını sürekli geliştirmektedir. Türkiye’de gözlem verisi elde edilmemiş ilçe merkezi kalmayacak şekilde gözlem ağının yaygınlaştırılması stratejisiyle planlamalar yapan kurum, 450’nin üzerinde noktada Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ile elektronik ölçüm teknikleri kullanarak ölçümlerin güvenilirliğini arttırmıştır. Ölçüm tekniklerini standardize etmek suretiyle gözlem ağı homojenliği temin etmiş ve insan kaynaklı hataların yok edilmesi suretiyle işletim maliyetleri düşürülmüştür. Bunun yanı sıra daha sık ve sürekli ölçüm verisi akışı da sağlanmıştır.

Otomatik gözlem istasyonu sayısı günden güne artış göstermektedir. Bu maksatla kurulumu 2011 yılında yapılacak ilave 240 otomatik istasyon alımına ilişkin tedarik süreci devam etmektedir.

Meteorolojik tahminlerde ve sunulan ürün ve hizmetlerde tutarlılık ve kaliteyi arttırmak için teknolojik yatırımlarını artıran Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizin en gelişmiş bilgisayar sistemlerini kullanan kamu kurumlarımızdan biridir.

Kurum tarafından, özellikle veri arşivleme ve sunumu, sayısal hava tahmini, uydu ve radar meteorolojisi ve üretilen hizmetlerin internet üzerinden sunumu konularında ciddi yatırımlar ve çalışmalar yapılmaktadır. Dünyanın saygın sayısal tahmin model geliştirme çalışmalarına üye olunarak gelecekte daha başarılı tahminler için çalışmalar yapılması ülkemiz adına kazançtır.

Değerli arkadaşlarım,

Hayatımızın vazgeçilmezi olan hava, iklim ve hava olayları konusunda meteorolojik çalışmaların giderek daha da önem kazanacağına, sağlık, şehirleşme, tarım ve su politikaları, enerji, ekonomi gibi daha pek çok alanda meteorolojiye olan ihtiyacın artacağına inanıyorum.

Bütçesinin önemli bir kısmını modernizasyon çalışmaları ve otomatik meteoroloji gözlem sistemlerinin yaygınlaştırılmasına harcayan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü 2011 Bütçesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, emeği ve katkısı olanlara teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.

CHP Grubu Adına Ahmet Küçük (Çanakkale);

“Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı bütçeleri hakkında söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlarım, Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı görev ve üstlendiği fonksiyon nedeniyle Türkiye'nin aslında en önemli olan kurumlarından biri. Yaşamı kaliteli kılmak ve üretimin olabildiğince doğal nedenlerle en az zarar görmesini sağlamak adına çok önemli bir görev üstlenen ve lojistik bir destek sağlayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü esas olarak teknolojinin olanaklarından yararlanan ve dünya standartlarında hizmet veren bir kurumumuzdur. Bu kurumda hizmet veren tüm personele, mühendislere, teknisyenlere çok teşekkür ediyorum ve yaptıkları görevin, gerçekten, Türkiye tarımına, sanayisine, sosyal yaşamına, turizmine ve tüm faaliyetlerine yaptığı katkıdan dolayı teşekkürlerimi iletiyorum.”

MHP Grubu Adına Abdülkadir Akcan (Afyonkarahisar);

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu oturumda görüştüğümüz Çevre ve Orman Bakanlığının, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı bütçeleriyle ilgili söz almış bulunuyorum. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına yüce heyeti saygıyla selamlıyorum.

Sözlerime başlarken, dün Mardin-Dargeçit’te şehit edilen uzman çavuşumuza Allah’tan rahmet diliyorum, ailesine ve yüce Türk milletine başsağlığı diliyorum.

Hazır Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğüne değinmişken birkaç cümle de bu Genel Müdürlüğümüzle ilgili ifade kullanmak istiyorum. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğümüz, son yıllarda oldukça başarılı işlere imza atmaktadır. Bu nedenle bu kurumun tüm çalışanlarını yürekten kutluyorum fakat diğer alanlarda olduğu gibi bu Genel Müdürlüğümüz de diğer kurumlarda olması gereken ve şahsen olmasını arzu ettiğim koordinasyonu en azından bazı konularda sağlayamamıştır. Mesela, meteorolojik tespitleri duyurduktan sonra, bu sonuçların direkt etkilerinin yanı sıra endirekt etkilerinin neler olabileceği konusunda devletin öteki kurumları ile iş birliğine giderek meteorolojik değişikliklerin detaylı yansımalarıyla ilgili olarak, mesela bitki hastalıkları bakımından olası etkilerini Tarım Bakanlığı ile tartışıp sonuçların çiftçiye aktarılması gerekmektedir. Fonksiyonel çalışma budur. Tek başına “Yarın don olacak.” ihbarı yetmemektedir. Bunun gereğinin yapılması için, önceden tahminlerde bulunma imkânı altyapı olarak olduğuna göre, bunu ilgili kurumlarla çiftçiye yansıtmak gerekir.

Değerli milletvekilleri, Türkiye, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün elektronik ve teknik donanımı bakımından yirmi sekiz Avrupa ülkesi içinde en donanımlı ikinci ülke, övünülecek durumda. Biz bununla gerçekten övünüyoruz.”

20.12.2010

 


Haber Listesine / Geriye Dön