Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Ve Gelişme Ajansı (“USTDA”) Tarafından Sağlanan Hibe İle Yapılacak “Taşkın Tahmini Ve Erken Uyarı Sistemi” Fizibilite Antlaşması 3 Eylül 2010 Tarihinde İmzalandı.

Türkiye’de yüksek riskli alanlarda meydana gelen taşkınlardan dolayı oluşan can, mal ve ekonomik kayıpları azaltmak için Birleşik Devletler Ticaret ve Gelişme Ajansı (USTDA) tam bir operasyonel kapasiteye sahip “Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi” geliştirilmesi için ayrıntılı bir yol haritası oluşturmaya yönelik fizibilite çalışmasında kullanılmak üzere Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğüne (DMİ), hibe desteği verdi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (DMİ), Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) fizibilite çalışmalarını ortak yürütecektir.

Hibe ile yapılacak “Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi” fizibilite çalışmasını finanse edecek sözleşmeyi Amerika Birleşik Devletleri adına Maslahatgüzar Douglas A.Silliman, Ticaret Müsteşarı Michael A.Lally ülkemiz adına Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı Genel Müdür yardımcısı Özgür Pehlivan ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar gözlemci olarak imzaladı.


A.B.D Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Douglas A.Silliman, Ticaret Müsteşarı Michael A.Lally ülkemiz adına Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı Genel Müdür yardımcısı Özgür Pehlivan ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar gözlemci olarak imzaladı.

Ülkemizde sel ve taşkınların verdiği mal ve can kayıpları göz önüne alındığında, gerçek zamanlı taşkın tahmini yaparak gerekli tedbirleri almak için halkı, ilgili kurum ve kuruluşları önceden uyarmak zorunlu hale gelmiştir.


Bu fizibilite çalışmasının amacı, taşkın ve sel olaylarından kaynaklanan can ve mal kaybını önlemeye yönelik, operasyonel taşkın tahmini ve erken uyarı sistemi kurmak için gerekli altyapı ihtiyaçlarını belirleyerek ekonomik analizler yapmaktır.

Fizibilite çalışmasında yapılacak çalışmalar şunlardır:

1) Taşkın modelleri için arazi ve hidrometeorolojik verilerin değerlendirilmesi;

2) Mevcut veri toplama metotları ve imkanlarının gözden geçirilmesi (Gözlem şebekesi analizleri);

3) Gelişmiş ülkelerdeki taşkın tahmin sistemlerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi;

4) Dünyada en çok kullanılan taşkın tahmini ve erken uyarı modellerinin karşılaştırmalı analizi;

5) Taşkın önleme alternatifleri ve şebeke geliştirme teknik değerlendirmesi;

6) Proje tasarım ve tanımlamalar;

7) Finansal ve ekonomik analizler;

8) Çevre ve ekonomik gelişmeye etkileri;

9) Nihai raporlar.


A.B.D Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Douglas A.Silliman, Ticaret Müsteşarı Michael A.Lally ülkemiz adına Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı Genel Müdür yardımcısı Özgür Pehlivan ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar gözlemci olarak imzaladı.

3/9/2010


Haber Listesine / Geriye Dön