Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


5. Atmosfer Bilimleri 2011 Sempozyumu İTÜ-DMİ İşbirliğinde Yapıldı.

Bildiri Özetleri ve Sonuç Bildirgesi

İTÜ, DMİ, DSİ, TMMOB ortaklaşa düzenlediği Uluslararası katılımlı 5. Atmosfer Bilimleri Sempozyumu 27-29 Nisan 2011 tarihleri arasında İstanbul’da başladı.

Sempozyum, Devlet Meteoroloji İşler Genel Müdürü Mehmet Çağlar, ATMOS 2011 Organizasyon Komitesi Başkanı İTÜ Öğretim Görevlisi Sayın Prof. Dr. Orhan Şen, TMMOB Başkanı Adem Taşçı, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Mısırlıoğlu ve İTÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr. Fevzi Ünal'ın açılış konuşmaları ile başladı.


Devlet Meteoroloji İşler Genel Müdürü Sayın Mehmet Çağlar’ın açılış konuşması.

Çağlar konuşmasında Devlet Meteoroloji İşleri olarak kamu tarafında meteorolojik hizmetler için yer, hava, deniz, yüksek atmosfer, uydu ve radar gözlemleri yaptıklarını, modeller çalıştırdıklarını bu gözlemlerin analizi sonucu tahmin, rapor, erken uyarı ve iklim projeksiyonları yaptıklarını belirtti. DMİ olarak üniversitelerle yakın ilişki içinde olduklarını belirterek, kurumun yetişmiş mühendis ve hatta yüksek lisans ve doktora çalışmaları için öğrencilere ihtiyacı olduğunu, çünkü meteoroloji biliminin artık uzmanlaşmayı gerektirdiğini belirtti. DMİ’nin meteoroloji alanında WMO’nun bölgesel Eğitim merkezi olduğunu, Ankara, İstanbul ve Alanya’da yer alan bu merkezlerde yılda ortalama 20 ülkeden 100 uzmanın meteorolojinin çeşitli alanlarında eğitildiğini belirtti. Çağlar ayrıca DMİ’nin WMO 6. Bölge Bölgesel İklim Ağları modunda Doğu Akdeniz İklim Merkezi olduğunu, buradan 10 ayrı ülkeye iklim görüntüleme, mevsimlik tahmin, iklim projeksiyonları ve iklim değerlendirmeleri sunduğunu belirtti. Çağlar DMİ’nin yakın zamanda Karadeniz Ülkeleri Ani Sel Erken Uyarı Merkezi olduğunu belirtti.

Çağlar; sempozyumda yapılan sunumlarda ve sempozyum sonuç bildirgesinde ortaya çıkacak önerileri dikkate alacaklarını belirterek sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese, bilimsel makalelerle katkıda bulunan araştırmacılara ve sempozyumun sponsorları TUPRAG, MEKE, TEMELSU ve MAPAKTİF firmalarına teşekkürlerini ifade etti ve sempozyuma başarılar diledi.

Sempozyumda daha sonra katkıda bulunan Kurum temsilcilerine plaket verme töreni gerçekleştirildi.


Devlet Meteoroloji İşler Genel Müdürü Sayın Mehmet Çağlar DMİ olarak sempozyuma katkılarından dolayı İTÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr. Fevzi ÜNAL tarafından bir plaketle onurlandırıldı.

Üç gün sürecek sempozyumda 63 bildiri ve 11 poster sunumu gerçekleştirilecektir. Sempozyuma kurumumuzdan da çok sayıda bildiri sahibi araştırmacı katılım sağlamaktadır.

5. Atmosfer Bilimleri Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

27-29 Nisan 2011 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği tarafından organize edilen sempozyumda, iklim değişimi/değişikliği; meteorolojik kaynaklı doğal afetler; tarım ve orman meteorolojisi; yenilenebilir enerji; hidrometeoroloji; uzaktan algılamanın meteorolojide kullanımı; hava kirliliği; ulaştırma ve meteorolojinin diğer konularında; 52 adet sözlü, 11 adet poster olmak üzere toplam 63 adet bildiri sunumu yapılmıştır.

Bu bildiriler sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

  • İklimler doğal olarak değişir ve değişmeye de devam edecektir. Fakat sanayileşmenin başlangıcından itibaren bilhassa insan kaynaklı etkilerden dolayı doğal olmayan bir değişim sürecine girilmiştir. Günümüzde ve gelecekte hem dünya, hem de ülkemiz için önemli olan küresel ve bölgesel ölçekte iklimin nasıl değişeceğidir? Bu sempozyumda farklı senaryolara göre olası iklim değişiklikleri tartışılmıştır.
  • İklim değişikliğinin nasıl olacağı ile birlikte önemli olan bir diğer konu da farklı sektörlere yapabileceği etkilerdir. İklim değişikliğinin önemli etkilerinden bir tanesi de meteorolojik kaynaklı doğal afetlerin sayısı ve frekansındaki artışlardır. Bu bakımdan gelecekte meydana gelebilecek olan bu afetlere karşı planlamaların yapılabilmesi bakımından meteoroloji biliminden daha fazla yararlanılması gerekmektedir.
  • İklim değişikliğinin etki yapabileceği bir diğer alan da su kaynaklarımızdır. Yarı kurak bir iklime sahip ülkemizde, mevcut ve planlanan su ile ilgili projelerde iklim değişikliğinin etkilerinin dikkate alınması gerekmektedir.
  • İklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarının azaltılması bakımından, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının artırılması son derece önemlidir. Bu enerji kaynaklarının daha iyi değerlendirilmesi için, meteoroloji biliminden daha fazla yararlanılmalıdır. Bu kapsamda ilgili kurumlar arasında işbirliğinin daha da güçlendirilmesi yararlı olacaktır.
  • Ekosistem, iklim değişikliğine karşı en hassas alanlardan bir tanesidir. Bu bağlamda, ülkemizde ekosistem iklim etkileşiminin daha iyi incelenmesi ve bu konudaki veri alt yapısının geliştirilmesi gerekmektedir.
  • Tarım ve ormanlarımız hem iklimi etkileyen hem de bu değişimden etkilenen ülkemiz açısından son derece önemli alanlardandır. Bu bakımdan olası iklim değişikliğinin bu alanlara yaptığı etkiler ve bu alanların sera gazı bütçesindeki paylarının belirlenmesi konusunda çalışmaların arttırılması gerekmektedir.

Sonuç olarak; yukarıdaki değerlendirmeler dikkate alınarak, iklim değişikliğinden ülkemizin nasıl etkileneceğinin ve buna nasıl uyum sağlayabileceğinin belirlenmesi amacıyla, bu konuda yapılan ve yapılacak çalışmaların desteklenmesi, kurumlar arasında işbirliğinin daha da arttırılması gerekmektedir. Bunlara ilave olarak, farklı sektörlerde yapılacak çalışmalarda, meteoroloji biliminden daha etkin yararlanılması ülkemiz açısından faydalı olacaktır.

27.04.2011

 


Haber Listesine / Geriye Dön