Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Açıklandı.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Sunumu

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Broşürü

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Videosu

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nı, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantı ile açıklandı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, bugünün Ergene Nehri için ''şafak harekatının başlatıldığı gün'' olduğunu bildirdi.


Çevre ve Orman Bakanlığının görevleri arasında yer almamasına rağmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine Ergene'nin ıslahı için yetki verdiğini belirten Prof. Dr. Eroğlu, talimat doğrultusunda çalışmaya başladıklarını ve Ergene Nehri’nin ıslahı için 1 milyar TL bütçe ayrıldığını ifade etti.

Ergene Hayata Dönüyor

Ergene nehrindeki kirliliğin Trakya Bölgesi'ne yakışmadığını belirten Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, nehrin herkesin sağlayacağı katkı ile kurtarılacağını ifade etti.

Belediye ve sanayicilere de büyük görev düştüğünü anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

''Sanayiciler arıtma tesislerini, belediyeler de kanalizasyon atık su arıtma tesislerini kurmak durumunda. Biz de bu tesislerin kurulması için destek vereceğiz. 2015'e kadar su kalitesini iyileştireceğiz. Haliç'i iyileştirdik. Bence Ergene nehrini temizlemek, Haliç'e göre çok daha kolay.''


Kirlenmede bazı sanayi tesislerinde arıtma tesislerinin bulunmamasının etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, bazı tesislerin de arıtma tesisi bulunmasına rağmen çalıştırmadığını kaydetti.

Katı atık tesislerinin kurulması için kanun değişikliği yapıldığını anlatan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ''Katı atık tesisleri için yer veriyoruz. Katı atık dereler için önemli kirlilik sebebi. Çünkü dereye giden pet şişe gibi maddeler çevreyi daha fazla kirletiyor. Ergene nehrini kurtarmamız lazım. Herkes elini taşın altına koyacak'' dedi.

Yeraltı sularının azaldığını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ne kadar baraj ve gölet varsa bunlarında yatırım planı içine alınacağını ifade etti.

Trakya'nın susuz kalmaması için çalışacaklarını belirten Prof. Dr. Eroğlu, ancak Ergene Havza Eylem Planı'na harfiyen uyulması gerektiğini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sanayicilerden bazı talepleri olduğunu belirterek şöyle devam etti:

''Sanayiciler, suyu çok iyi kullanıp bilhassa sanayideki kullanımı azaltacak. Tedbirlerin uygulanması lazım. Suyu geri kazanma yolları aranmalı.

Çevre dostu üretimler ön plana çıktı. Gerekiyorsa fabrikayı birkaç revizyonla çevre dostu fabrika haline getirebiliriz. Ayrıca fabrikalarda müşterek arıtma yapılmasını öneriyorum. Müşterek arıtma çok faydalı. Bu konuda her türlü teknik desteği vereceğiz.''


Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Trakya'nın sulama suyuna da ihtiyacı olduğunu, evsel atık suların, sulama suyu olarak kullanabileceğini ifade etti.

''Ergene'yi Kurtarmaya Hazırız''

Zirai mücadelede kullanılan ilaçlar için de toprak tahlilleri yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Eroğlu, “Trakya Bölgesinde 2004 yılından itibaren sünede, 2006 yılından itibaren de bütün ürünlerde havadan ilaçlamalar yasaklanmıştır. Bölgede zirai ilaç kullanımı 2002 Yılında 3.103 ton iken 2010 yılında 1.265 ton’a düşürülmüştür” dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bölgeye çok sayıda baraj ve gölet yapılacağını söyleyerek, ''Trakya'da ne kadar baraj, gölet varsa tamamını yapacağız. Erozyon kontrolü çalışmaları yapacağız. Yol kenarı ağaçlandırma çalışmaları yapacağız. Sanayici güzel çalışıyorsa, onu teşvik etmemiz gerekiyor. Bir hedefe ulaşmak için önce niyet etmek gerekiyor. Zamanla yarışacak ve işi bitireceğiz. Ergene'yi kurtarmaya hazırız'' diye konuştu.

“Dere Islahı Yapma Çalışmaları Belediyelere Ait”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Ergene nehri konusunda kullandığı ifadeyi ''çirkin'' olarak nitelendiren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, anamuhalefet liderinin çevreyle alakalı mevzuatları iyi okuması gerektiğini söyledi.


Prof. Dr. Eroğlu, şöyle devam etti:

''Çevre ve Orman Bakanlığının sadece ceza kesme yetkisi var. Bu şekilde dere ıslahı yapma çalışmaları belediyelere ait. Ancak belediyelerin hiçbirinin arıtma tesisi yok. İstanbul'da atık su çalışmaları tamamlandı. Haliç temizlendi, plajlar açılmaya başladı. Türkiye'de ilk defa tıbbi atıklar yönetmeliğini ben hazırladım. İlk uygulayan da biz olduk. Çünkü vatandaştan aldığımızı, hizmet olarak sunduk. Bu sebeple Kılıçdaroğlu'nun bazı açıklamalar yapmadan önce mevzuatı iyi okuması gerekiyor. İstanbul'u geçmişte bize kötü şekilde teslim eden zihniyet şimdi kalkıp konuşmasın.''

Eylem Planı İle Neler Yapılacak

Çevre Dostu Üretime Geçilecek,
Islah Organize Sanayi Bölgeleri Kurulacak,
Belediyeler Atıksu Arıtma Tesislerini Kuracak,
Dere Yatağı Temizlenecek,
Çevre Koruma Yatırımları İçin Destek Sağlanacak,
Atıksu Arıtımında Yüzde 50’ye Kadar Elektrik Teşviği Verilecek,
Kirleticiliği Yüksek Sanayilere İzin Verilmeyecek,
Ergene Havzası’nda Erozyonla Mücadele Edilecek,
Planlama Problemi Çözülerek Trakya’nın Düzenli Gelişmesi Sağlanacak,
Katı Atık İşleme Geri Kazanım Ve Bertaraf Tesisleri Kurulacak,
Tarımsal Kaynaklı Kirlilik Kontrol Edilecek,
Ergene Nehri Gerçek Zamanlı Sürekli İzlenecektir.

Eylem planıyla, 3 yıl içinde havzanın kirlilik parametrelerinde gözle görülür iyileşmelerin başlaması, 5 yıl içinde tarımsal arazilerin sulanabildiği 2. sınıf su kalitesine geçilmesi hedefleniyor.

06.05.2011

 


Haber Listesine / Geriye Dön