Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Havacılık Meteorolojisi Çalıştayı Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi Eğitim Tesislerinde Yapıldı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve Türk Hava Yolları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Havacılık Çalıştayı İstanbul’da yapıldı.

Çalıştayda bir konuşma yapan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak tüm Dünyada ve Ülkemizde Havacılık Sektörü hızlı bir gelişme gösterdiğini buna paralel olarak, Havacılık Sektöründeki bu gelişimin hiç şüphesiz uçuş emniyetinde meteorolojik faktörlerin önemini de artırdığını söyledi. Çağlar; “Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), Birleşmiş Milletlerin İhtisas kuruluşlarındandır. Dünya meteoroloji Teşkilatının amacı, üyeleri arasında meteorolojik bilgi alış-verişini sağlamak, meteorolojik aktiviteleri geliştirmek, standardizasyonu ve koordinasyonu sağlamak olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti; ICAO’nun temel fonksiyonları ise, uluslararası hava taşımacılığının gelişmesini sağlamak, gerekli planlamaları yapmak, uluslararası hava seyrüseferiyle ilgili teknikleri ve prensipleri geliştirmektir.

WMO ve ICAO arasındaki işbirliğinin bir sonucu olarak, uluslararası havacılığın gereksinim duyduğu meteorolojik hizmetlerin ayrıntıları, standartları, uygulama tavsiyeleri ve uygulama esasları belirlenmiştir. Halen Türkiye'de faaliyette bulunan 62 adet ulusal ve uluslararası nitelikteki havaalanında ihtiyaç duyulan meteorolojik destek hizmeti; Dünya Meteoroloji Teşkilatı ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) nın belirlemiş olduğu standartlar, uygulama tavsiyeleri ve uygulama esasları çerçevesinde, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünce sağlanmaktadır” dedi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar; 2011 yılı içerisinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün bir araya gelerek, sivil havacılığa sunulacak meteorolojik hizmetlerin belirleneceği uluslararası bir mevzuatın belirlenmesinin, verilen hizmetlerin kalitesini arttıracağını düşünüyor ve bununla ilgili çalışmaların bir an önce başlamasının gerekli olduğunun altını çizerek ,Meteoroloji Genel Müdürlüğünün sivil havacılığa verdiği hizmetleri kısaca şöyle sıraladı;

  • Önemli hava hadiseleri (SWC) kartları
  • Yüksek seviye rüzgar ve sıcaklık kartları
  • OPMET bilgileri (METAR, SPECİ, TAF, SIGMET, AIRMET, GAMET)
  • Kalkış, gidiş ve yedek meydanlara ait her seviye için yol boyu (en-route) bilgileri
  • Uydu görüntüleri

Ayrıca Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü merkez kampüsü içerisine 1999 yılında alınarak kurulan uydu yayın sistemi (SADIS) üzerinden her uçuş seviyesi için aşağıdaki ürünler TURKMETCAP haberleşme programı ile anında tüm meydan meteoroloji ofislerine hızlı telekomünikasyon devreleri ile ulaştırıldığını belirterek, Bu ürünlerin Havacılık sektörüne hizmet veren HEZARFEN Web sitesi aracılığı ile havacılık alanında hizmet veren tüm kurum ve kuruluşların kullanımına sunulmaktadır. Yine HEZARFEN havacılık sayfaları altında bulunan HELIMET web sayfaları aracılığı ile başta alçak seviye uçuşları olmak üzere özellikle yaklaşmada ve kalkışta pist seviyesinden itibaren 30.000 FT’ e kadar olan tabaka içerisindeki meteorolojik parametreler, Sayısal tahmin ürünleri bölümünde bulunan Cross-Section (Dikey kesit) ürünleri vasıtası ile elde edilebildiğini söyledi.

Toplantının ana gündem maddesi olan TÜRKuÇMET hakkında da bilgi veren Genel Mehmet Çağlar;

Kullanıcıların daha hızlı bir şekilde bilgiye ulaşmasını, yurt içi ve yurt dışı meteorolojik bilgileri topluca ve bir arada görme imkanı sağlayacaktır. Öncelikle genel meteorolojik durum hakkında bilgi edinme imkanı ve gerekirse de detaylı inceme imkanı sunmaktadır. Bu proje THY ile DMİ’nin ortak çalışması ile meydana gelmiş olup siz katılımcıların desteği ile de gelişecektir. Tüm uçucu personelin internetin olduğu her yerden bu programa ulaşması kolay olacaktır. TÜRKuÇMET yalnızca havacılık amaçlı dokümanları içerdiğinden saatlerce bilgiyi arama sıkıntısını da ortadan kaldıracaktır. Aynı zamanda belli başlı meydanlarımızın anlık meteorolojik durumlarını ekranlarından görerek hareket kabiliyetlerini artıracaklardır. Her şeyden önemlisi de en son ve en doğru bilgileri resmi bir kurumdan almış olmanın haklı gururunu yaşayacaksınız” dedi. Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Kazım Çalışkan’da ticari bir şirket olduklarını bu nedenle Meteorolojik ürünlere son derece önem verdiklerini bunların çeşitlendirilerek sunulmasının Milli Hava Yolu olan Türk Hava Yolları İçin son derece önem arz ettiğini ifade etti.


Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici

Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici’de havacılık sektörünün son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir mesafe kaydettiğini ,hayal edilmeyecek kadar geliştiğini ve bu nedenle meteorolojik raporlamaların önemli hale geldiğini söyledi. Genel Müdür Yardımcısı Kesici “Havacılık Şurasında alınan kararlar gereği 2023 hedefleri doğrultusunda uçuculuk ve uçuculuk eğitimi sektöründe bölgesinde lider konuma gelmek için hedefleri olduğunu sözlerine ekledi.

Atatürk Hava Limanı Başmüdürü Celal Özuğur ‘da günde ortalama 950 uçuşun yapıldığı bir meydanda yönetici olmanın meteorolojiyi dikkatli olarak takip etmenin gerekli olduğuna işaret ederek, bu nedenle uçuculuk sektörünün mihenk taşlarından birisi ve hatta en önemlisinin meteorolojik raporlama olduğunu söyledi.


Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Çağlar Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Kazım Çalışkan ve Atatürk Hava Limanı Başmüdürü Celal Özuğur’a günün anısına meteorolojinin sesi radyosunu temsil eden radyo hediye etti.


İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği 3. ve 4. sınıf öğrencileri Doç. Dr. Ali Deniz nezaretinde Havacılık Çalıştayına katılarak Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Çağlar ile tanışarak kurumumuz hakkında bilgiler aldılar.

28/02/2011

 


Haber Listesine / Geriye Dön