Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Müsteşarımız Prof. Dr. Lütfi Akca, Biyoçeşitlilik Ekonomisi Paneli'nin Açılışını Yaptı

Müsteşarımız Prof. Dr. Lütfi Akca, Bakanlığımızda düzenlenen Biyoçeşitlilik Ekonomisi Paneli'nin açılışında yaptığı konuşmada, “Türkiye'nin biyoçeşitlilik açısından zengin ve şanslı bir ülke olduğunu belirterek, Bakanlık olarak bu zenginliğin korunması için çalıştıklarını” söyledi.


“Nuhun Gemisi Veri Tabanı'na, bugüne kadar yaklaşık yarım milyon veri girildiğini ve bu verilerin ilgili uzmanlarca sürekli güncellendiğini aktaran Akca, doğa koruma faaliyetlerinin ise alan ve tür koruma olarak iki ana eksende sürdürüldüğünü” anlattı.

“Bakanlığımızın şu ana kadar ilan ettiği 321 koruma alanı bulunduğunu hatırlatan Müsteşarımız Akca, bunların 40'ının milli park statüsünde olduğunu, bu sayının önümüzdeki süreçte 55'e çıkartılmasının planlandığını bildirdi. Türkiye'de karasal sulak alanların yüzde 30'unun koruma altına alındığını belirten Akca, bu konudaki dünya ortalamasının ise yüzde 17 olduğunu” ifade etti


“Bugünkü hesaplamalara göre dünya ekonomisinde, yaklaşık 16 ila 54 trilyon dolarlık bir biyoçeşitlilik ekonomisi bulunduğuna işaret eden Akca, sanayideki gelişme ve nüfus artışı sonucunda ciddi bir çevre kriziyle karşı karşıya kalındığını kaydetti. Bunun sonucunda, sürdürülebilir kavramının ortaya çıktığını anımsatan Akca, sürdürülebilir kalkınmanın bir aracı olarak da yeşil ekonomi ve büyümenin gündeme geldiğini, daha az karbondioksit üreten ekonomik yöntemlerin araştırılmaya başlandığını” söyledi.

Akca, ''Gelecekte, bugün nasıl, 'Ne kadar karbondioksit üretiyorsun' diye soruluyorsa muhtemeldir ki ekonomin ne kadar yeşil diye sorulacak'' ifadesini kullandı.

''Ülkemizde doğa korumadaki algıyı değiştirmek istiyoruz''

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Sayın Ahmet Özyanık ise Türkiye'nin biyokıymetlendirmesini yapmak istediklerini vurgulayarak, Türkiye'nin bilinmeyen, görülmeyen ve kıymetlendirilemeyen varlıklarını ortaya çıkartmayı amaçladıklarını dile getirdi.


Doğa koruma faaliyetlerinin, çoğu zaman ekonominin engeli olarak algılandığını belirten Özyanık, oysa ki doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla hem ülkelerin ekonomik refahının artacağını hem de sosyal refahın gelişeceğini vurguladı. Dünyadaki bütün bilimsel çalışmaların da bu durumu desteklediğini kaydeden Özyanık, Türkiye'de biyoçeşitlilik çalışmalarının herhangi bir dış destek alınmadan, Türk uzmanlarca gerçekleştirildiğini anlattı.


Evrensel bilgi kaynaklarından faydalanarak, ülkeye özgü bir çalışma ortaya koymanın ve elde edilen verilerin siyasiler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarınca değerlendirilerek kullanılmasının, biyoçeşitlilik ekonomisi çalışmalarının hedefini oluşturduğuna işaret eden Özyanık, ''Biz bunun neticesinde başka bir şey yapmak, ülkemizde doğa korumadaki algıyı değiştirmek istiyoruz. Eğer doğa korumanın ekonomiye katkı sağladığını düşünürsek ve buna inanırsak, doğayı ve biyoçeşitliliği daha fazla koruruz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Müsteşarımız Lütfi Akca, Genel Müdürümüz Ahmet Özyanık ve DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, 4. Türkiye Yaban Hayatı Fotoğraf Yarışması Sergisi'nin açılışını yaptı. Biyoçeşitlilik Ekonomisi Paneli’nin açılışında birer konuşma yapan Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanı Ayhan Çağatay ve Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığı Araştırma Şube Müdür V. Adem Bilgin “Doğa Korumanın Ekonomik Sisteme Entegrasyonu İçin İlgi Gruplarının Eğitimi ve Kılavuz Oluşturma Projesi” nin hedefleri, maksatları ve proje çıktıları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.





25.12.2012

 


Haber Listesine / Geriye Dön