Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Mevsim Geçişlerinde Olası Yıldırımlara Karşı Alınması Gereken Tedbirler

Yıldırım Nedir?

Yıldırım atmosferde meydana gelen, canlılar ve yapılar için tehlikeli durumlara neden olan doğadaki en güçlü elektriksel boşalma olayıdır. Yıldırım oluşumu bulutun elektriksel yüklenmesi, boşalma süreci ve ana boşalma aşamalarından oluşur. Yıldırım, sağanak yağış ve gökgürültüsünün bir arada yaşandığı oraj olaylarında oluşur.

İnsan hayatını ve yeryüzündeki bütün yapıları yıldırımın zararlı etkilerine karşı korumak amacıyla yıldırımdan korunma sistemleri kullanılır.

Yıldırım, bugün bile hala doğanın en heyecan verici ve en şaşırtıcı olaylarından birisidir. Bu olay, insanlık tarihinin ve mitolojinin önemli bir parçası olmuştur. Dünyaya dakikada yaklaşık 1800 civarında yıldırım düşmektedir. Dünyanın değişik bölgelerine düşen yıldırım sayısı birbirinden farklıdır. Genel olarak, Kuzey ve Güney Kutuplarına hiç yıldırım düşmezken, Ekvator bölgesi yıldırım sayısı bakımından çok zengindir (örneğin Uganda, Kampala'da bir yıldaki yıldırımlı gün sayısı 242 dir).

Yıldırımdan Korunma Yöntemleri

Gök gürlediği zaman kapalı bir yere sığının.

Gök gürültülü hava olayları başladığında, emniyetli bir yere gidilerek yıldırımdan korunmak mümkündür.

Yapılan çalışmalarda, çok sayıda yıldırım kurbanı, fırtınaya dışarda iken yakalandıklarını ve emniyetli bir yere sığınamadıklarını söylemektedir. Bazı mağdurlar ise; emniyetli bir yere 5-10 dakika daha erken gidebilselerdi, yıldırım çarpmasından korunmuş olacaklardı.

Bazı insanların çarpılmaları dışarıya çok erken çıkmaları yüzünden olmuştur. Son gökgürleme sesini işittikten sonra en az 30 dakika emniyetli bir bina yada araç içinde kalınmalıdır.

Bazı yıldırıma maruz kalanlar; evlerinde ya da bina içindeyken herhangi bir elektrikli alet ya da kablolu telefon kullanırken yıldırıma çarpılmışlardır. Diğerleri su borusu sistemi, bir metal kapı ya da pencere çerçevesine temas etmişlerdir. Yakınınızda gökgürültülü fırtına olduğunda elektrik iletici yüzeylerle temastan kaçınılmalıdır.

Yıldırım Hakkında Bilemediklerimiz

  • Tüm orajlar yıldırım üretir ve tehlikelidir.
  • Yıldırım sıklıkla şiddetli yağış alanının dışında çarpar, herhangi bir yağıştan 20 km kadar uzakta da çarpabilir. Çoğu yıldırım ölümleri fırtınaların önünde yada geçtiği sanılan fırtınalardan sonra oluşur.
  • Eğer gök gürlemesini duyuyorsanız tehlikedesinizdir. Gök gürlemesini işitirseniz yıldırım tehlikesi bulunmaktadır.
  • Yıldırım çok sayıdaki kurbanında kalıcı bozukluklar bırakır. Bunların küçük bir yüzdesi ölürken, hayatta kalanların çoğu hayat boyu çok ciddi acılar ve sinirsel bozukluklar içerisinde yaşamaya mahkum olurlar.

Yıldırım Korkusunu Yenin

  • Bir yıldırım emniyet planına sahip olun. Emniyet için nereye gideceğinizi ve oraya gitmenizin ne kadar süreceğini bilin.
  • Faaliyetlerinizi erteleyin. Dışarıya çıkmadan önce oraj tahminlerini kontrol edin. Tehlikeli bir durumdan kaçınmak için faaliyetlerinizi ertelemeyi düşünün.
  • Hava durumunu takip edin. Gökyüzünün kararması, şimşek çakması ya da rüzgarların şiddetlenmesi gibi, gelişmekte olan bir fırtınanın işaretlerini arayın.
  • Emin bir yere sığının. Uzak bir mesafeden bile olsa gök gürlemesi işitirseniz derhal emniyetli bir yere gidin. Tamamen kapalı binalar, en iyi korumayı sağlar. Engeller, piknik gölgeleyicileri, çadırlar ve kapalı girişler sizi yıldırımdan korumaz. Eğer sağlam bir binadan uzaktaysanız bir araç içine girip tüm camlarını kapatın. Son gök gürlemesinden sonra 30 dakika kadar araç içinde kalın.
  • Gök gürlemesini işitirseniz acil bir durum dışında kablolu telefon kullanmayın.
  • Kablosuz telefonları ya da cep telefonlarını kullanmak emniyetlidir.
  • Elektrikli aletler ve tellerden uzak durun.
  • Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın; ya da bir fırtına boyunca diğer su dağıtım sistemini kullanmayın.

  • Fotoğraf: Celal Borazan, Erzurum, mgm.gov.tr Günün Fotoğrafı

    Bir Oraja Dışarıda Yakalandığınızda Neleri Bilmelisiniz

    Gökgürlediği zaman, güvenli bir binanın içine gitmeyi unutmayın

    Oraj anında dışarda emniyetli yer yoktur. Dışarda iseniz ve gökgürültüsünü işitirseniz, yıldırım riskini azaltmak için tek yol, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde, sağlam bir binanın ya da sağlam bir arabanın içine girmektir. Ayrıca yıldırım riskini artırabilelecek aşağıdaki durumlardan kaçınmalısınız. Emniyetli bir yere ulaşmanın yerine geçecek başka bir yo olmadığı unutulmamalıdır.

    • Açık alanlardan kaçının. Bir alandaki en yüksek şey siz olmayın.
    • Tek başına yüksek ağaçlar, kuleler yada elektrik direklerinden uzak durun. Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir.
    • Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun. Metal yıldırımı çekmez, fakat yıldırım onun içinden uzun mesafeler kat edebilir.
    • Eğer bir grup insanla birlikteyseniz, ayrılın. Bu gerçekte bir kişinin çarpılma ihtimaline karşılık, çok sayıda insanın çarpılmasını önler ve eğer bir kişi çarpılırsa diğerlerinin yardım etme şansını artırır.

    Birini Yıldırım Çarparsa Çabuk Davranın!

    • Yıldırıma maruz kalanlar elektrik yükü taşımazlar, dokunmak emniyetlidir ve acilen tıbbi müdahaleye ihtiyaç vardır. Bu şekildeki ani ölümlerin sebebi kalp krizidir. Eğer kurban uygun ilk yardımı derhal alırsa bazı ölümler önlenebilir.
    • Yardım isteyin. 112’yi ya da özel ambülans servisinizi arayın.
    • İlk yardım hizmeti verin.
    • Mümkünse daha emniyetli bir yere taşıyın. Yıldırım ikinci kere çarpabilir.


    Türkiye Orajlı Günler Haritası

     


    Haber Listesine / Geriye Dön