Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Uluslararası Meteoroloji, Toz Taşınımı, Çölleşme Ve Erozyonla Mücadele Çalıştayı İstanbul’da Başladı

“Meteoroloji, Toz Taşınımı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele” konulu Üçüncü Uluslararası Çalıştay; Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’nün katılımlarıyla 28 Ekim Pazartesi günü İstanbul DSİ 14. Bölge Müdürlüğü Orhantepe AR-GE ve Eğitim Tesisleri’nde başladı.


31 Ekim 2013 tarihine kadar devam edecek Çalıştay’a 13 ülkeden (Suudi Arabistan, Umman, Lübnan, İran, Libya, Cezayir, Fas, Sudan, Yemen, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus, Ürdün) 30 katılımcı ile Sırbistan ve İspanya’dan birer eğitimci olmak üzere toplam 15 ülkeden 32 uzman iştirak ediyor.


Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile başlayan Çalıştay’da tanıtım filminin ardından Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun mesajı okunmuştur.

Sayın Bakanımız; Akdeniz havzası, Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya’nın bazı kesimlerinin iklim değişikliğine en fazla maruz kalan alanlar olduğunu ifade ettiği mesajında şu hususlara değinmiştir; “Küresel iklim değişikliğinin pek çok problemi beraberinde getirdiği günümüzde geç kalınmadan ortak mücadele stratejileri belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. Esasen ülkeler arasında koordineli bir işbirliğine gidilmesi, toz taşınım modelleriyle yapılan tahminlerin, toz taşınım yollarının belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması konusu son derece elzemdir.

Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ortak çalışmalara ve bilgi alışverişine her zaman hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum, hiçbir ayrım gözetmeden bütün ülkelere ağaçlandırma, fidan üretimi, orman yangınlarıyla mücadele konularında yardımlarda bulunmaktayız.

Bu gayeye istinaden ortak çalışmalara ve bilgi alışverişine her zaman hazır olduğumuzu ifade ederek, Meteoroloji, Toz Taşınımı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Çalıştayı’nın hayırlı olmasını ve başarılı geçmesini diliyorum.”

Genel Müdürümüz Sayın İsmail Güneş, açılış konuşmasında; Dünya Meteoroloji Teşkilatının 191 üyesinden biri olduğumuzu ve faaliyet alanlarımızdaki bilimsel gelişmeleri yakından takip ettiğimizi ifade etti.


Akdeniz İklim Kuşağında yer alan ülkemizin iklim değişikliğinden etkilenecek ülkelerden olduğunu, toz fırtınalarına maruz kaldığını ifade eden Genel Müdürümüz İsmail Güneş, kuraklığın artışıyla toz taşınımının arttığını, solunum yolu ve kalp rahatsızlığı gibi sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğini ve özellikle yaşlı ve çocukların etkilendiğini belirtmiştir. Toz fırtınasından hava ve deniz yolu trafiğinin de etkilendiğini söyleyen Genel Müdürümüz, kum ve toz fırtınası konusunda bölgesel işbirliği kapsamında yayınlanan Ankara Deklarasyonu ve Tahran Eylem Planı’nın bölgesel işbirliğini güçlendirdiğini, çölleşme ve kuraklıkla ilgili araştırmalarına devam ettiklerini ifade ettiler.


Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Meteoroloji, Toz Taşınımı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Çalıştayı’nın bu sene 3.sünü düzenliyor olmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek başlamış olduğu açılış konuşmasını şöyle sürdürmüştür. “3 sene önce yine İstanbul’da Türkiye, İran, Irak ve Suriye arasında bir işbirliği çalışması olarak başlamış olan bu çalışma 2 sene içinde 16 ülkeyi bir araya getiren önemli bir bilgi paylaşımı olma yönünde ilerlemektedir. Bundan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu ve Genel Müdürlük olarak özellikle çölleşme konusundaki eğitimlere büyük ağırlık verdiklerini belirtti.


Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı katılımcıları selamlayarak başladığı sözlerinde kurumlar ve disiplinler arası işbirliğinin önemli olduğunu ifade etti. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 2011 yılında su kaynaklarının havza bazında yönetilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Genel Müdür, ulusal ve uluslararası su kalitesi yönetimi üzerinde çalışıldıklarını, su kalitesinin sağlanması ve izlenmesi, taşkın yönetimi, kurak dönemlerde su yönetimi ile ilgili çalışmaların yürütülmekte olduğunu vurguladı. Kuraklık yönetimi kapsamında Konya Kapalı ve Akarçay Havzaları’nda çalışılmakta olduğunun altını çizen Kınacı, toz taşınımının bilimsel mekanizmasının öğrenilmesi, etkilerinin en aza indirilmesi için önemli olduğunu, ÇEM Genel Müdürlüğü ile ortak olarak Havza Yönetim Stratejisinin oluşturulduğunu ifade etti.


Çalıştay’ın açılış konuşmalarında son olarak söz alan Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Genel Müdürlüklerinin üç ana görevinin bulunduğunu, bunların; ormanların korunması, genişletilmesi ve işletilmesi olduğunu ifade etmiştir. Ormanların korunması ve yangınla mücadele konusunda ülkemiz lider bir ülkedir diyen Genel Müdür Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti; “Fidan üretimi 400 milyona ulaşmıştır. Ülkemizin %27’si ormanlarla kaplı olup ormanların %99’u Devletimize aittir. Ağaçlandırma konusunda da son yıllarda büyük bir atılım yapılmıştır. 2008- 2012 yıllarında yapılan ağaçlandırma seferberliği kapsamında 2,429 milyon saha rehabilite edilmiştir”.


Genel Müdürümüz Sayın İsmail Güneş ile birlikte 1. Bölge Müdürümüz Sayın Ergün Güler ve Araştırma Dairesi Başkanımız Sayın Hayrettin Bacanlı’nın yanı sıra Atmosfer Modelleri Şube Müdürlüğünden uzmanların katıldığı Uluslarası “Meteoroloji, Toz Taşınımı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele” konulu Çalıştay 31 Ekim 2013 günü son bulacaktır.



30.10.2013

 


Haber Listesine / Geriye Dön