Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


"Batı Balkanlar'da ve Türkiye'de Afet Direncini Geliştirme" (IPA) Projesi Final Toplantıları Tamamlandı...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde 13-15 Ekim 2014 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen; "Batı Balkanlar'da ve Türkiye'de Afet Direncini Geliştirme" (IPA) Projesi final toplantıları tamamlandı.


IPA Projesi, WMO ve UNISDR Ortaklığı ile Gerçekleşti...

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) ve Birleşmiş Milletler Afet Risk Azaltımı Uluslararası Stratejisi’nin (UNISDR) ortaklaşa yürüttüğü "Batı Balkanlar'da ve Türkiye'de Afet Direncini Geliştirme" IPA Projesi kapsamında Ankara’da düzenlenen final toplantılarının Yürütme Komitesi Final Toplantısı 14 Ekim’de yapıldı. Mayıs 2012 - Ekim 2014 arasında gerçekleştirilen bu Projenin genel amacı; IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance-Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) yararlanıcısı ülkelerin Hyogo Eylem Çerçevesine (HFA) uygun olarak doğal tehlikelerin etkilerinin yol açtığı afetlerden etkilenebilirliklerini azaltmak ve iklim değişikliğine dirençlerini artırmak.


Projenin Ulusal Koordinatörlüğünü Meteoroloji Genel Müdürü Sayın İsmail Güneş Yaptı...

Projenin Ulusal Kordinatörü olarak Proje Yürütme Komitesi Final Toplantısının açılış konuşmasını yapan Meteoroloji Genel Müdürü Sayın İsmail Güneş: Dünya üzerinde ve bölgemizde küresel iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte, çok sayıda can ve mal kaybına yol açan daha sık ve şiddetli doğal afetler yaşandığını ve Türkiye’de de durumun farklı olmadığını ifade etti. Bu yaşananların afetleri önlemede, zararlarını azaltmada risk yönetiminin ağırlığını ortaya koyduğunu söyleyen Sayın Güneş, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün afet risk azaltımı kapsamında üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle hareket ettiğinin altını çizdi. Bu kapsamda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahmin ve erken uyarıda elde ettiği önemli başarıların, hem ülkemizde hem de bölgemizde gurur kaynağı olduğunu belirtti. Açılışta daha sonra, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Uluslararası İlişkiler Koordinatörü ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Sayın H. Halil Afşarata, Birleşmiş Milletler Afet Risk Azaltımı Uluslararası Stratejisi Avrupa Bölgesel Ofisi Başkanı Sayın Paola Albrito ve Dünya Meteoroloji Örgütü Havacılık Meteorolojisi Bölümü Şefi Sayın Dimitar Ivanov konuşma yaptılar.


"Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü" Her Yıl 13 Ekim'de İdrak Edilmekte...

Final toplantıları öncesinde yapılan “Sigorta Alanındaki Afet Risk Azaltma Faaliyetlerini Desteklemede Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Kuruluşlarının Rolü" temalı bölgesel eğitimi 13 Ekim’de, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanı Sayın Hayreddin Bacanlı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Sayın Bacanlı'nın konuşmasının ardından "13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü"ne atıfta bulunan Dünya Meteoroloji Teşkilatı(WMO) VI. Bölge Başkanı Sayın İvan Cacic’in projeyi özetleyen açılış konuşmasıyla devam eden toplantının son konuşmasını WMO Avrupa Bölgesel Ofisi Şefi Sayın Milan Dacic yaptı.


15 Ekim 2014 Çarşamba Günü IPA Projesi Final Toplantılarının Sonuncusu Yapıldı...

Final toplantılarının üçüncüsü ve sonuncusu olan "Çoklu-Afet Erken Uyarı Sistemi Bölgesel Forumu" 15 Ekim’de gerçekleştirildi. Toplantılarda, Türkiye ile birlikte proje ortağı ülkeler; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Sırbistan’ın meteoroloji, hidroloji ve afet yönetimi ile ilgili kuruluşlarından üst düzey yönetici ve uzmanların yanı sıra, Dünya Meteoroloji Örgütü, Birleşmiş Milletler Afet Risk Azaltımı Uluslararası Stratejisi, Finlandiya Meteoroloji Kuruluşu, İngiltere Meteoroloji Servisi, Romanya Meteoroloji Kuruluşu, Güneydoğu Avrupa Kuraklık Yönetimi Merkezi, Güneydoğu Avrupa Afetlere Hazırlık ve Önleme Girişimi, CIMA Araştırma Vakfı, JICA ve Dünya Bankası’ndan proje görevlileri ve temsilciler olmak üzere altmışa yakın temsilci yer aldı. Türkiye’den de, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve TARSİM Tarım Sigortaları Havuzu’ndan üst düzey ve uzman düzeyinde katılımcılar yer aldı.

16.10.2014

 


Haber Listesine / Geriye Dön