Zirai Tahmin Raporu 06.12.2023-10.12.2023

İletişim: (0312) 302 2497 - (0312) 302 2660 - (0312) 302 2635 - zirai@mgm.gov.tr

Bölge 1 2 3 4 5 6 7 8 9


Türkiye Zirai Bölgeler Haritası

1. BÖLGE

Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Kırıkkale, Uşak.

Cuma günü ortası ile batısı kuvvetli olmak üzere Çarşamba günü kuzeybatısı ile doğusu hariç tamamı, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri bölge geneli yağmurlu ve karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta hava koşullarının uygun olduğu günlerde fare mücadelesine devam edilir. Drenaj kanalları zaman zaman kontrol edilir. Tarlanın çamur olmadığı günlerde sap ve artıklar toplanıp imha edilir. Bölgenin batı kesiminde tütün ekilen yörelerde denklemeye devam edilir. İşlenmiş denklerin bakımı yapılır. Ambardaki ürünlerin bakımı ve pazarlaması yapılır.

Meyvecilikte fidan çukurlarının açılmasına devam edilir. Uygun hava koşullarında gübreleme yapılabilir. Meyvecilikte kullanılan makina alet ve ekipmanların bakım ve onarımı yapılır. Taş çekirdekli meyve tohumları (çekirdekleri) katlamaya konur.

Sebzecilikte kışlık sebzelerin bakım ve hasadı yapılır. Pazarlaması yapılmayan pırasalar hendeklenir.

Haritaya Dön

2. BÖLGE

Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta.

Çarşamba günü kıyı kesimleri, Perşembe günü kuzeyi ile orta ve güney kıyıları, Cuma günü tamamı kuvvetli olmak üzere Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri bölge geneli, Cumartesi kuzeyi ile güneydoğusu, Pazar günü kuzeydoğusu ile güney kıyıları sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta ekim yapılır. Ekimle birlikte gübre verilir ve tohumluklar sürmeye karşı ilaçlanır. Ekin kurdu (zabrus) ve tarla faresi mücadelesi yapılır. Yazlık ekim yapılacak alanlar, hava koşullarının uygun olduğu günlerde tav durumu da göz önünde bulundurularak sürülür. Baklagillerde ilkbahar ekilişleri için gecikmiş toprak işlemesi bir an önce yapılır. Pamukta sap sökümü sterilizasyon, fumigasyon işlerine devam edilir.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde çiftlik gübresi ile fosforlu gübre atılmasına devam edilir. Meraların takviyesi için uygun yem bitkilerinin tohumları saçılır, fiğ ekimi yapılabilir.

Meyvecilikte kışlık budamaya, fidan çukurlarının açılmasına devam edilir. Fidan sökümü yapılır. Sökülen fidanların kök ve taç tuvaleti yapılır. Karantina kontrolleri ve kış mücadelesi için hazırlıklara başlanır. Altın kelebeğin mekanik mücadelesi yapılır. Şeftalilerde klok ile mücadele edilir. Turunçgillerde hasada devam edilir. Zeytincilikte hasada devam edilir. Fosforlu gübre atılır. Fidan çukuru açılmasına devam edilir. Halkalı leke hastalığına karşı bordo bulamacı atılır.

Bağcılıkta aralamaya ve budamaya devam edilir. Çiftlik gübresi atımı geç kalmış yerlerde tamamlanır. Çit telleri onarılır. Yeni tesislerin yer işaretlemesi, çukur açımı, fidan temini ve erken dikim işlerine başlanır.

Sebzecilikte kışlık sebzelerin bakım ve hasadına devam edilir. Baklanın ekimi yapılır. Yazlık sebze fideliklerinin yerleri hazırlanır. Sıcak yastıklar hazırlanmaya başlanır.

Haritaya Dön

3. BÖLGE

Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Düzce.

Çarşamba günü kuzeybatısı, Perşembe günü güneydoğusu hariç tamamı, Cuma günü tamamı kuvvetli olmak üzere Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri bölge geneli, Pazar günü kuzeybatısı hariç tamamı sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Üreticilerin ilaçlamada rüzgarı dikkate almaları önerilir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tarla faresi ile mücadele edilir. Depolanmış ürünlerin kontrolü yapılır. Baklagillerde geçen aylarda toprak hazırlığı yapılan yerlerde, hava koşullarının elverişli olduğu günlerde bakla ekimi yapılır. Ambarlardaki ürünler kontrol edilir. Gerekirse zararlılarla mücadele edilir. Tütün denklemesine başlanır. Kuru tütünlerin bakımına devam edilir. Tütün ekilecek yerler derin sürülür. Ayçiçeği ekilecek yerlere, uygun havalarda çiftlik gübresi verilir.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde havaların yağışlı ve toprağın ağır olması nedeniyle meralara hayvan sokulmamalıdır. Meraların takviyesi için ekim ve kasım aylarında atılmayan tohumlar bu ay içerisinde müsait günlerde ekilir.

Meyvecilikte, tüm meyve bahçelerinde budama işlerine başlanır. Budama artıkları temizlenir, imha edilir. Toprak tavlı olduğunda sonbahar sürümlerine ve çiftlik gübresi atılmasına devam edilir. Fidan çukurlarının açılmasına başlanır. Meyve ağaçları durgun dönemde olduğu için San-Jose kabuklu biti, kırmızı örümcek, elma iç kurdu ile diğer bazı kabuklu bitkilere ve yosunlara karşı meyve ağaçlarının kışlık ilaçlaması yapılır. Fidanlıklarda sökülen fidanların nakil ve satışı yapılmadan önce ilgili kuruluşlara kontrol ettirilir, sert çekirdekli meyve fidanları ise %7 lik kışlık ilaca bandırılarak ilaçlanır. Fidanların aynı zamanda kök ve taç tuvaleti yapılır. Zeytincilikte terasların onarılmasına, çiftlik gübresi atılmasına ve sürüme devam edilir. Ağır toprakların ıslahı için kireç atılır. Hasada yoğun olarak devam edilir. Hasat esnasında ağacın zarar görmemesine dikkat edilir.

Bağcılıkta kış budamasına başlanır. Asma fidanlarının sökümü, boylaması ve hendeklemesine devam edilir. Açılan çukurlara dikime başlanır. Toprak tavlı olduğunda sürüm ve çiftlik gübresi atılmasına devam edilir. Kış ilaçlamasına başlanır.

Sebzecilikte kışlık sebzelerin bakım ve hasadına devam edilir. Yemeklik bakla ve bezelyenin ay sonuna doğru tarlaya ekilmesine başlanır.

Süs bitkilerinde krizma, belleme gibi derin toprak işlemesine, çeşitli ağaç, ağaççık ve çalıların dikimine, çeşitli süs çalılarında yapraksız çelik kesimine ve budamaya devam edilir. Çit bitkilerinde budama yapılır. Organik gübre verilir. İbrelilerin ve herdem yeşil bitkilerin kuru bırakılmamasına dikkat edilir. Saksılı süs bitkilerinde gerekli budama ve gübrelemeye devam edilir. Ani ısı değişikliklerine karşı dikkatli olunur.

Haritaya Dön

4. BÖLGE

Antalya, İçel, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis.

Çarşamba ve Perşembe günü orta ve batı kıyıları, Cuma günü tamamı kuvvetli olmak üzere Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri bölge geneli, Cumartesi günü kuzeybatısı hariç tamamı, Pazar günü batısı ile kuzeydoğusu sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta buğday, arpa, çavdar ve yulaf ekimi bitirilir. Mısır ve çeltiğin pazarlamasına devam edilir. Ekim yapılan hububat alanlarında tarla faresi ve ekin kurdu (zabrus) mücadelesi yapılır. Bakla ve mercimek tarlalarında bakım işleri yapılır. Bakla ekiminden sonra kaymak bağlama söz konusu ise kaymak kırılır. Varsa yabancı ot temizliği yapılır. Pamuk sapları tarladan temizlenir. Aksi halde pembe kurt saplar üzerinde barınacağından, gelecek sene ekilecek pamuk bitkisine daha da çoğalarak zarar yapar. Yer fıstığında tohumluk ayrılır. Fıstık pazarlama işlerine devam edilir.

Meyvecilikte kışlık budama, fidan sökümü, sökülen fidanların kök ve taç tuvaleti yapılır. Fidan çukurlarının açılmasına, şeftalilerde klok hastalığı ile mücadeleye sahil kesimlerde devam edilir. Karaleke hastalığına karşı dökülen yapraklar toplanarak yok edilir. Turunçgillerde çiftlik gübresi, fosforlu ve potaslı gübrelemeye şartlar uygun olduğu takdirde devam edilir. Hasada devam edilir. Gereken ağaçlara çatal verilir. Dökülen meyveler toplanır. Biriken fazla sular tahliye edilir. Limon faresi ve diğer kemirgenlerle mücadele verilir. Uçkurutan, turunçgil dal yanıklığı, antraknoz, kahverengi meyve çürüklüğü ve beyaz sineğe karşı ilaçlama yapılır. Zeytincilikte geçen ay fosforlu ve potaslı gübre verilmemişse bu ay verilir. Siyah sofralık ve yağlık çeşitlerin hasadı bu ay tamamlanır. Hasadın tamamlandığı bahçelerde budama işlerine başlanır. Hasadın tamamlanmasından sonra zeytin kanseri yoğun durumda ise %2 lik bordo bulamacı atılır. Bahçe kurulacak yerlerde dikim işlerine devam edilir. Antep Fıstığında aşı temizliği yapılır ve budamaya devam edilir. Uygun tav bulunursa toprak işlemesi yapılır. Yanmış çiftlik gübresi ve fosforlu gübre verilir.

Bağcılıkta aralama ve budamaya devam edilir. Kış ilaçlamasına başlanır. Bağ tesisi için açılan çukurlara dikime başlanır.

Sebzecilikte örtü altı ser yetiştiriciliğinde bu ay başlarında biber hasadına başlanır. Amonyum sülfat gübrelemesi yapılır. Yaprak biti ve kırmızı örümcek ile mücadele edilir. Kışlık sebzelerin bakım ve hasadına, fideliklerde bakım işlerine devam edilir. Seralarda toprak hazırlığı yapılır. Seralarda onarım işlerine devam edilir.

Haritaya Dön

5. BÖLGE

Artvin, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan.

Çarşamba günü güneybatısı ile güneydoğusu hariç tamamı kuvvetli olmak üzere Çarşamba ve Cumartesi günleri bölge geneli, Perşembe günü güneybatısı, Cuma ve Pazar günleri batısı kar yağışlı ve yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Patatesin kıştan zarar görmeden saklanabilmesi için deponun ısı, nem ve hava-landırma durumu şartlara göre ayarlanır. Depoların karanlık olmasına dikkat edilir. Çürüyen yumrular seçilir ve atılır.

Meyvecilikte tohumla çoğaltılacak sert çekirdekli meyve ağaçlarının tohumlarının katlanması yapılır. Depolanmış meyvenin pazarlamasına devam edilir.

Haritaya Dön

6. BÖLGE

Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Bitlis, Van, Hakkari, Muş, Bingöl.

Çarşamba günü ortası çok kuvvetli, kuzeybatısı ile güneydoğusu, Cuma günü güneybatısı kuvvetli olmak üzere Çarşamba ve Cumartesi günleri bölge geneli, Perşembe günü kuzeydoğusu hariç tamamı, Cuma günü ortası ile batısı, Pazar günü kuzeybatısı sağanak yağışlı ve yağmurlu, yüksek kesimleri kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Tarla bitkilerinde ekili alanların kontrolü yapılır. Fare mücadelesine devam edilir. Depolanmış ürünün kontrolü yapılır. Gerekirse ambar zararlılarına karşı mücadeleye devam edilir. Tütünlerde denk yapmaya devam edilir. Eldeki ürünün pazarlamasına devam edilir.

Meyvelerde çekirdeklerde katlama yapılır. Kış ilaçlaması için ekipman ve ilaç temin edilir.

Haritaya Dön

7. BÖLGE

Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Karabük.

Çarşamba günü doğu iç kesimleri, Perşembe günü batısı, Cuma günü orta ve doğu kıyıları hariç tamamı, Cumartesi günü bölge geneli, Pazar günü güneybatısı hariç tamamı yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygudur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta ekim işleri en geç bu ay ortalarında bitirilir. Ekili alanlarda göllenmelere karşı önlem alınır. Tarla faresi mücadelesine devam edilir.

Meyvecilikte yeni tesis edilecek meyvelikler için fidan çukuru açılmasına, gübreleme ve sürüme, kültürel tedbirlere, budamaya devam edilir. Sevk ve satışı yapılan bitkisel üretim materyalinin karantina yönünden pazar kontrolü yapılır. Zeytincilikte fidan dikimine devam edilir. Hasat bu ay sonunda tamamlanır.

Sebzecilikte kış sebzelerinin bakım ve hasadına devam edilir. Baharda ekime hazırlanan tarlanın gübrelenmesi ve sürümü bu ay ortasında kadar bitirilir.

Haritaya Dön

8. BÖLGE

Amasya, Tokat, Sivas, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Tunceli.

Cuma günü ortası ile güneyi kuvvetli olmak üzere Çarşamba ve Pazar günleri kuzeybatısı hariç tamamı, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri bölge geneli sağanak yağışlı ve yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta bölgenin geniş bir kesiminde ekim işleri geçen ay tamamlanmıştır. Ancak geç kalmış ekilişlerde bu ay içerisinde bitirilir. Ekili alanlarda göllenme varsa önlemler alınır. Uygun havalarda fare mücadelesine devam edilir. Her türlü bitki artıkları toplanarak yok edilir. Ambarlanmış ürünün kontrolü yapılır.

Meyvecilikte bölgenin ılık geçen yörelerinde hava koşulları uygunsa fidan dikim işleri yapılır. Fidan söküm ve hendekleme yapılır. Ağaç diplerine düşen yaprak ve meyve artıkları ile ağaç üzerinde kuruyarak kalan meyveler toplanır, yok edilir. Meyvecilikte kullanılan her türlü ekipmanın temizliği ve bakımı yapılır.

Haritaya Dön

9. BÖLGE

Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri.

Cuma günü kuzeydoğusu hariç tamamı kuvvetli olmak üzere Çarşamba günü kuzeydoğusu hariç tamamı, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri bölge geneli, Pazar günü kuzeydoğusu yağmurlu ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta göllenmelere karşı ekili alanlar kontrol edilir. Tarla faresi mücadelesi yapılır.

Meyvecilikte meyve ağaçlarının altından yapraklar toplanır, yakılır. Ağaçlarda gövde temizliği yapılarak kabuklar soyulur. Dallarda kuru meyvecikler toplanır. Hastalıklı dal uçları kesilir. Kış ilaçlaması için alet-makina bakımı yapılır ve ilaç temin edilir. Sert çekirdekli meyvelerin çekirdekleri katlamaya konur. Fidan sökümü, sökülen fidanların kök ve taç tuvaleti yapılır ve hendeklenir.

Başa Dön