Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE DEĞİŞEBİLİRLİĞİ KONULARINDA ÇALIŞAN 60 ULUSLAR ARASI BİLİM ADAMI, DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN EV SAHİPLİĞİNDE ANTALYA'DA TOPLANDI.

15 Şubat 2010

İklim sistemi, iklim değişikliği ve değişebilirliği konularında çalışan 60 uluslararası bilim adamı, 189 ülkenin üyesi olduğu Birleşmiş Milletler'in alt kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Örgütü koordinesinde ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde 15-19 Şubat 2010 tarihlerindeki toplantı için Antalya’da bir araya geldi.

Toplantı, Dünya Klimatoloji (iklim bilimi) Program Direktörü Dr. Ghassem R. Asrar ile birlikte WCRP komite başkanı Dr. Antonio J. Busalacci, Jr’ın açış konuşması ile başladı. Konuşmalarda; iklim hizmetleri için küresel çerçeve çalışmaları, bölgesel ölçekli iklim bilgilerinin ve tahminlerinin geliştirilmesi, iklim alanında yapılan bilimsel çalışmaların operasyonel çalışmalara katkıları gibi konulara değinildi.

CCL15 Toplantısı
Dünya Klimatoloji Program Direktörü Dr. Ghassem R. Asrar, WCRP Komite Başkanı Dr. Antonio J. Busalacci, Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR ile birlikte.

Daha sonra, Komisyon oturumunda söz alan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Sayın Mehmet ÇAĞLAR, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin günlük hayatı işgal eden kavramlar arasına girdiğine dikkati çeken Çağlar, Ülkelerin sosyal ve ekonomik hayatın iklim değişikliği, kuraklık, sel gibi meteorolojik hadiselere karşı daha duyarlı hale geldiğine değindi.

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, otomatik meteoroloji gözlem istasyonları, uydu ve radardan oluşan ülke geneline yayılmış modern bir gözlem ağı bulunduğunu anlatan Çağlar, bu sistemlerin küresel iklim gözlem sistemlerine de katkı verdiğini bildirdi.

Çağlar, kurum olarak iklim verilerine doğru zamanda ve kolay ulaşmanın önemine inandıklarını vurguladı. Çağlar, bu amaçla Türkiye Meteorolojik Veri Arşiv ve Yönetim Sistemi kurulduğunu ve verilere online erişimin temin edildiğini kaydetti.

Çağlar, Genel Müdürlüğün aralarında aylık, mevsimlik, yıllık, uzun dönemli iklim analizleri, fenoloji gözlemleri ve atlası, iklim sınıflandırmaları, güneş atlası gibi iklimle ilgili pek çok bilgi ürettiğini ifade etti ve tarımla uğraşanlara hasat zamanı tahmini, ürün verim tahmini ve tarımsal hava tahminleri gibi hizmetler de sunduklarını anlattı.

Bölgesel iklim modelleri aracılığıyla geleceğe yönelik iklim projeksiyonları elde ettiklerini belirten Çağlar, ''Türkiye'nin bir gerçeği olan kuraklık konusunda izleme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir'' dedi.

CCL15 Toplantısı
Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR,toplantı sonrası konu ile ilgili olarak, basın mensuplarıyla bir araya gelerek bilgi verdi.

Türkiye'nin iklim değişikliği ve değişebilirliğiyle ilgili araştırmaların hükümet tarafından da desteklendiğine dikkati çeken Çağlar, kurum olarak kuraklık, sel, çığ ve dolu gibi meteorolojik kökenli doğal afetler, gözlenen iklim değişiklikleri gibi konularda diğer kuruluşlar ve üniversitelerle ortak çalışmalar yaptığını ifade etti.

Mehmet Çağlar, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün Dünya Meteoroloji Örgütü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı yürütücülüğünde gerçekleştirilen ''Güneydoğu Asya Afet Risk Azaltımı Bölgesel İşbirliği Projesi''nin de ortağı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Bu proje kapsamında Türkiye, Avrupa Meteoalarm Projesine entegre olacak ve meteorolojik uyarılarını meteoalarm kriterlerini de dikkate alarak kendi belirleyeceği eşik değerlerine göre sunacaktır. Ayrıca proje kapsamında afet risk haritası ve veri tabanı oluşturulacak, sel ve kuraklık için erken uyarı ve eğitim konusunda kapasite artırımı çalışmaları olacaktır.''

CCL15 Toplantısı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen ''Değişen İklim ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Yönelik İklim Hizmetlerinin İhtiyaçları'' konulu teknik toplantı 24 Şubata kadar devam edecek.

Dünya İklim Araştırma Programı üyesi yaklaşık 70 bilim adamının katıldığı toplantıda iklim hizmetleri için küresel çerçeve çalışmaları, bölgesel ölçekli iklim bilgilerinin ve tahminlerinin geliştirilmesi, iklim alanında yapılan bilimsel çalışmaların operasyonel çalışmalara katkıları gibi konular görüşülecek.

 


Haber Listesine / Geriye Dön