Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun Teşrifleri ile 7 Adet Meteoroloji Radarı’nın Sözleşmesi İmzalandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün, Meteoroloji Radar Ağı’nı genişletme kapsamında yapılan anlaşma sonucu; Afyonkarahisar, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Karaman ve Sivas'a kurulacak 7 adet Meteoroloji Radarı’nın sözleşmelerinin imzalandığı merasim, Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun katılımı ile 04.12.2013 Çarşamba günü Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ahmet Tevfik Göymen Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Radar ile ilgili bir tanıtım filminin izlediği merasimde, Bakan Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU ve Meteoroloji Genel Müdürü Sayın İsmail Güneş konuşma yaptılar.


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu yaptığı konuşmada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son yıllarda teknolojide önemli sıçrama gerçekleştirdiğini söyledi. Hava tahminlerinde doğruluk oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, böylece Genel Müdürlüğün dünyada ilk 10'a girdiğini vurguladı.


Sözleşmesi imzalanan 7 adet radarla Afyonkarahisar'dan Sivas'a kadar ülkenin tamamının kapsama alanında olacağını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, böylece çok daha isabetli tahminler ve erken uyarılar yapılacağını kaydetti. Erken uyarının önemine işaret eden Prof. Dr. Veysel EROĞLU, "Erken uyarıda yüzde 95 nispetinde tutarlılık sağladık. Neticede bizim yaptığımız tahmindir. Dolayısıyla bunun içinde başka parametreler de olabiliyor. Dünyada yüzde 10, 15 yanılma payı var ama Meteoroloji sadece yüzde 5'lik payla büyük başarı sağladı." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Ankara’da, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, 2013-2014 su ve yağış durumu hakkında bilgi verdi.


Türkiye'de yağış yılının 1 Ekim ile bir sonraki yılın 30 Eylül'ünü kapsadığını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin uzun yıllar yağış ortalamasının 643 milimetre olduğunu söyledi.

Bu rakamın 2011-2012 yağış yılında 675.5 milimetreyle uzun yıllar ortalamasından biraz daha fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu, "1 Ekim 2012 ile 30 Eylül 2013’te ise bu yağışlar, 701.7 milimetreyle biraz daha fazla oldu. Trakya ve Ege Bölgesi'nde, Hatay civarında ortalamanın üzerinde yağış oldu, Doğu Anadolu'da yağışlar biraz azaldı." diye konuştu.

Bu yıl en fazla yağışın 204,6 kilogramla 8 Ağustos’ta düştüğünü anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Yıllık yağışın neredeyse üçte biri, bir günde yağdı…" dedi.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2012-2013'te sıcaklıkların özellikle Ekim’den Temmuz’a kadar normalin biraz üzerinde seyrettiğini dile getirerek, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ise mevsim normallerine yakın olduğunu bildirdi.

Bu yıl en düşük sıcaklığın eksi 31,5 dereceyle ocakta Erzurum'da ölçüldüğünü belirten Prof. Dr. Eroğlu, en yüksek sıcaklığın ise Temmuz’da 44.6 dereceyle Cizre'de yaşandığını kaydetti.


Haftalık hava tahmini konusunda da bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, bugün (Çarşamba) özellikle İzmir'den başlayarak Hatay ve Gaziantep'e kadar olan Akdeniz Bölgesi ve Ege'nin bir kısmında yağış bekliyoruz. Yağışların yanı sıra kuvvetli buzlanma söz konusu…" diye konuştu.

Yarın (Perşembe) yağışların özellikle Güneydoğu Anadolu'ya kayacağını anlatan Prof. Dr. EROĞLU, Cuma günü Hakkari dışında yağış beklenmediğini ancak hava sıcaklığının düşük olacağını söyledi. Cumartesi günü Doğu Anadolu haricinde yağışların tekrar başlayacağını dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Pazartesi ve Salı günleri de yağış beklendiğini kaydetti.


Prof. Dr. Veysel EROĞLU, "9-15 Aralık, bütün yurtta ortalamanın biraz altında soğuk geçecek. Aralık’ın üçüncü haftası, sıcaklık bütün yurtta uzun yıllar ortalamasının altında seyrediyor. Aralık ayının son haftası ise batıda uzun yıllar ortalaması civarında, Doğu ve iç taraflarda ise uzun yıllar ortalamasının birkaç derece altında seyredecek." dedi.

Prof. Dr. EROĞLU, yağışların ise aralık ayının ikinci haftasında yurdun kuzey ve doğusunda uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyredeceğini, diğer haftalarda ise ortalama civarında olacağını bildirdi.

Gelecek yıl ise özellikle Güney Anadolu, Doğu Anadolu'nun batısı ile Orta ve Doğu Karadeniz'de sıcaklığın ortalamanın 0,5 ila 1 derece üzerinde olacağını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, "Yağışlar ise Türkiye'nin hemen hemen her yerinde uzun yıllar ortalaması civarında düşecek, net artma ve azalma olmayacak." ifadesini kullandı.


Prof. Dr. Veysel EROĞLU, bir gazetecinin, "İstanbul'da barajlarda doluluk oranının son 5 yılda en düşük seviyesinde olduğu yönünde haberler var. İstanbul su kesintisi yaşar mı?" sorusu üzerine, barajlarda su seviyesinin en düşük ölçüldüğü ayların Ekim ve Kasım olduğunu belirterek, "Şimdiden sonra yağışlar geliyor. Barajlardaki su seviyesine bakmayın. İstanbul'da yedeğin yedeği var." dedi.

İstanbul'da herhangi su sıkıntısı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, "Biz bunu daha ileri taşımak için 2071'e kadar su sıkıntısı olmasın diye Melen Barajı'nı inşa edeceğiz." diye konuştu.

İzmir'e de Gördes Barajı'ndan yılda 59,5 metreküp su verdiklerini bildiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Ankara'nın da 2035 yılına kadar suyu var. Daha uzak yıllara kadar su olması için 32 kilometre mesafedeki Gerede'den, tek tünelle Çamlıdere Barajı'na suyu aktaracağız." değerlendirmesinde bulundu.


Merasimde konuşma yapan Meteoroloji Genel Müdürü Sayın İsmail GÜNEŞ, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU’na ve diğer üst düzey yöneticilere katılımlarından dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, basın mensupları ve diğer katılımcılara da bu önemli merasimde bulundukları için teşekkür ettiler.


Meteoroloji Genel Müdürü Sayın İsmail GÜNEŞ konuşmasında; “Meteoroloji radarları, özellikle şiddetli meteorolojik hadiselerin önceden tahmin edilerek bunlarla alakalı erken uyarıların yapılması suretiyle muhtemel can ve mal kayıplarının azaltılmasını sağlayan en gelişmiş gözlem sistemidir.Radarlar, 150 km yarıçaplı bir alanda, hem yatay hem dikey tarama yaparak, gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü meteorolojik bilgi sağlamaktadır.

Bu bilgilerle;Kar, yağmur, dolu gibi yağış tiplerinin tespit edilmesi,yağışın nereye, ne zaman ve ne kadar düşeceğinin belirlenmesi, Yağışlı sistemin hangi yöne ve hangi hızla hareket edeceğinin tahmin edilmesi, Dolu tahminleriyle çiftçilerimiz ve seracılarımızın tedbir almasının sağlanması, Havacılık için büyük önem taşıyan dikey rüzgar hareketleri ile kuvvetli rüzgar alanlarının tespit edilerek uçuş güvenliğinin artırılması, Kar yağışı, dolu ve fırtına uyarıları ile kara, hava ve deniz yolu ulaşımının güvenli bir şekilde yapılmasına ve milli ekonomiye katkı sağlanması, Spor müsabakaları, açılışlar, turizm organizasyonları gibi faaliyetler için ihtiyaç duyulan kısa süreli tahminlerin noktasal bazda hazırlanması sağlanmaktadır.”


Konuşmasına Türkiyede kurulan radarların tarihi ile devam eden Genel Müdür Sayın İsmail Güneş şunları belirtti;

“2001 yılında Ankara’ya kurulan ilk radardan sonra, 2003 yılında Balıkesir, İstanbul ve Zonguldak, 2010 yılında İzmir ve Muğla, 2011 yılında Antalya ve Hatay, 2012 yılında Samsun ve Trabzon radarlarını kurduk.

11 Radardan oluşan mevcut radar ağının genişletilerek ülke gene yaygınlaştırılması maksadıyla hazırlanan ve 2014-2015 yılları arasında uygulanacak olan proje çerçevesinde Afyonkarahisar, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Karaman ve Sivas’a kurulacak radarlarla, ülkemizin çok büyük bir bölümünü radar ağı kapsamasına alacağız.

Radarların alımı için 29 Ağustos 2013 tarihinde yapılan ihaleye 4 istekli teklif vermiştir.


Teklif dosyaları üzerinde yapılan değerlendirmeler neticesinde, 13.799.990 Euro bedelle en düşük teklifi veren Vaisala (Finlandiya)/Onur (Türkiye) Konsorsiyumunun teklifi idari ve teknik yeterlilik açısından uygun bulunarak 16 Eylül 2013 tarihinde ihale neticelendirilmiştir.


Herhangi bir itirazın olmadığı ihaleyle alakalı yasal olarak beklenmesi gereken süreler tamamlanarak sözleşme imzalanma aşamasına gelinmiştir. Sözleşme çerçevesinde kurulacak radarlarla, şiddetli meteorolojik hadiseler öncesinde hazırlanacak erken uyarılar için ihtiyaç duyulan bilgileri elde ederek, uyarı ve tahminlerin tutarlılıklarını artıracağız. Böylece can ve mal kayıplarının azaltılmasına katkı sağlayarak, son derece önemli bir kamu hizmetini ülkemizin ve milletimizin hizmetine sunmuş olacağız.”

İmza merasimi öncesinde Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Türkiye’nin meteoroloji ile ilgili tüm haberlerini ilk ağızdan, en hızlı ve reklamsız bir şekilde kesintisiz aktaran, Meteorolojinin Sesi Radyosu’na ziyarette bulundular.



Merasimin ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğü Prof. Dr. Atilla Dorum Toplantı Salonu’nda Bakanlık Koordinasyon Toplantısı düzenlendi. Toplantıda telekonferans sistemi kullanılarak diğer illere bağlantılar yapıldı.


04.12.2013

 


Haber Listesine / Geriye Dön