Ana Sayfa › Kurumsal › Haberler
Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, taşkın zararlarıyla mücadele için taşkınların meydana gelebileceği nehir havzaları bazında Taşkın Tehlike ve Risk Haritaları hazırlanacağını açıkladı.
İlk çalışmanın Yeşilırmak Havzası için yapılacağını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hazırlanacak plana göre tedbirlerin de tespit edileceğini belirtti.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Taşkın Risk Yönetim Planlarının Hazırlanması Projesi kapsamında Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı’nın Hazırlanması çalışmasına başlandığını bildirdi. Taşkınların havza bazında bir bütün olarak ele alınacağını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, taşkın öncesinde, esnasında ve sonrasında iyileştirme, müdahale etme gibi çalışmaların planlanması ve yönlendirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Riskli Sahalar Tespit Edilecek
Çalışmada öncelikle Taşkın Riski Ön Değerlendirmesinin yapılacağını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bilgi ve verilere dayanarak insan sağlığı, çevre, kültürel miras ve ekonomik faaliyetler üzerinde menfi tesire sahip, geçmişte meydana gelmiş ve gelecekte meydana gelmesi muhtemel taşkınların değerlendirilmesi yoluyla taşkın riski altında olan sahalar tespit edilecek” dedi.
Gerçekleşme ihtimali yüksek ve düşük taşkınların yayılma sahaları, suyun akış hızı, su derinlikleri ve kıyı erozyonu meydana gelebilecek alanlar ve taşkın rusubatının birikeceği yerlerin gösterileceği Taşkın Tehlike Haritalarının hazırlanacağını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kurulacak sistemi şöyle anlattı:
Taşkın Yaşanmadan Gereken Yapılacak
“Buradan yola çıkarak, Taşkın Tehlike Haritalarında riskli olarak tespit edilen sahalarda ikamet eden insan sayısının, ekonomik aktivite seviyesinin, muhtemel ekonomik zararların ve taşkında meydana gelebilecek çevresel zararın belirlendiği Taşkın Risk Haritaları hazırlanacak. Taşkın Tehlike ve Risk Haritalarına göre de risk yönetimi ve tedbirleri içeren Taşkın Yönetim Planı hazırlanacak. Böylece ilmi verilere ve bölge şartlarına dayanan gerçekçi bir yaklaşımla taşkınlara karşı önceden hazırlıklı olunacak, sadece can değil mal kayıplarının da önüne geçilmesi sağlanacak.”
Yeşilırmak Havzası Planı’nın; Tokat, Samsun, Amasya, Çorum, Sivas, Yozgat, Gümüşhane, Giresun, Erzincan, Ordu ve Bayburt illerinin tamamı veya bir kısmını kapsayacağını kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, çalışmanın daha sonra ülke genelindeki diğer havzalara yaygınlaştırılmasının planlandığını bildirdi.
04.11.2013