Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof.Dr. Veysel EROĞLU, İTÜ UHUZAM Uydu Spot-5 Terminalinin Açılış Merasimine İştirak Etti.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama Merkezi (İTÜ-UHUZAM) bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk gerçek zamanlı yüksek çözünürlüklü SPOT-5 terminalinin açılış merasimine iştirak etti.


Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU, merasimde yaptığı konuşmada teknoloji dünyasının kısa zamanda önemli ölçüde geliştiğini belirtti.

Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu ve büyük düşünülmesi gerektiğini dile getiren Eroğlu, mezun olduğu İTÜ'nün, kendisine büyük düşünmeyi öğrettiğini ifade etti.

Türkiye'nin geleceğe taşınması açısından büyük düşüncenin önemine değinen Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU, hükümet olarak hedeflerinin Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'yi, dünyanın büyük 10 ekonomisi haline getirmek olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, küresel iklim değişikliklerini iyi bir şekilde değerlendirmesi halinde krizi fırsata çevirebileceğini dile getiren Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU, bunun için su planlamasına dikkat edilmesi, sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, suyun çok iyi bir şekilde kullanılması ve tarımın kontrol altına alınması gerektiğinin altını çizdi.


2007-2008'in kurak yıllar olarak geçtiğini söyleyen Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU, 2009'daki yağışların yüzleri güldürdüğünü belirtti.

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, konuşmasında şunlara yer verdi:

''Su yılı olan 1 Ekim 2008-31 Eylül 2009 arasında Türkiye'de yağış ortalaması metrekarede 717 milimetre olarak gerçekleşti. Bu dönemdeki uzun yıllar ortalaması 652 milimetreydi. Geçen yıl ise 596 milimetreydi. Ancak zaman zaman kuraklıklar olabiliyor. Türkiye, suyu çok iyi kullanmalı. Çünkü Türkiye yarı kurak iklim bölgesi. Türkiye olarak 65 milyar metreküp suyu depolayacak barajımız ve göletimiz var. Biz bunu 100 milyar metreküpe çıkarmalıyız.'' Bakanlığı döneminde 588 tesis açtıklarını ve bunun 147'sinin baraj ve gölet olduğunu söyleyen Eroğlu, bazı kesimlerin, baraj ve gölet yapımına karşı çıktığını hatırlattı.

Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU, ''Türkiye için baraj ve gölet yapmak zarurettir. Suyu biriktirmek zarurettir. Suya olan talep yaz aylarında artmaktadır. Baraj ve gölet yapımına karşı çıkanlara söylüyorum: Ülkemiz için baraj ve göletlerin inşası zarurettir, buna karşı çıkmak da doğrusu cinnettir'' diye konuştu.


Konuşmaların ardından Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU ve beraberindekiler merkez binasını gezerek yetkililerden bilgi aldı ve terminalin çalışmasını izledi.

Dere Yatakları Uydudan Takip Edilecek

Merasimin ardından gazetecilerin ''Ayamama Deresi'ndeki kaçak yapıların yıkılmasıyla alakalı '' sorularını cevaplayan Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU, bu konunun hükümet tarafından ciddi olarak incelendiğini kaydetti.

Bakanlık olarak eylem planı hazırladıklarını söyleyen Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU, ancak Büyükşehir'deki yerleşim alanlarında, yetkinin Büyükşehir ve İSKİ'ye ait olduğunu ifade etti. Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, Bakanlık olarak derelerin iç kısımlarına ve havzalara ağaçlandırma çalışması yapacaklarını bildirdi.


Zaman içinde problemlerin çözüleceğini söyleyen Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU, bu problemlerin birden oluşmadığını anlattı.

Bazı derelerin geçmişte işgal edildiğini kaydeden Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU, ''Hatta bunlara tapu verildiğini hayretle müşahede ettik. Dereler ortadan kayboldu. Vatandaş oralara fabrika veya konut inşa etmiş. Maalesef bu dereler geçmişte sahipsiz kalmış. Bizim bu alanları uydudan takip etmemiz lazım. Dere yataklarını uydudan takip edeceğiz. Hiç kimse kaçak olarak bir santimetrekare yeri işgal etmeyecek'' dedi.

27.10.2009

 


Haber Listesine / Geriye Dön