Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


5 Haziran Dünya Çevre Günü

Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR, Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun da katılımıyla Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Dünya Çevre Günü merasimine katıldı. Sayın Bakanımız, Bakanlığımızın çalışmaları ile ilgili konuşma yaptı.

Türkiye'de çevre konusunda yapılan çalışmaların ve çözüm önerilerinin anlatıldığı video gösterimiyle başlayan merasimde bir konuşma yapan Bakan EROĞLU, gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakılması için herkesin kendisini muhasebeden geçirmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin son 15 yılda hava, su, toprak kirliliği ve erozyonla mücadelede çok iyi noktaya geldiğinin altını çizen Bakan EROĞLU, geçmiş dönemlerde Türkiye'de hava kirliliği konusunda sorunlu kentlerin bulunduğunu, hatta zamanında vatandaşlara gazetelerin promosyon olarak maske dağıttığını hatırlattı.

''Ancak hükümet olarak ciddi işler yaptık. İstanbul hava kirliliği açısından dünya kentleriyle yarışıyor. İstanbul bugün Paris'ten daha temizdir'' diyen EROĞLU, 2008 yılında hava ölçüm istasyonlarını 116'ya çıkardıklarını aktardı.

Ulusal Hava Kalitesi Ölçüm ve İzleme Ağı kurduklarını dile getiren EROĞLU, şu anda Türkiye'de hava kirliliği açısından hiçbir şehirde tehlike kalmadığını, bunun sebeplerinin ise doğal gaz kullanımının artması olduğunu söyledi.

Katı atık depolamada ise son teknolojilerin kullanıldığı tesislerin yapıldığını anlatan Bakan EROĞLU, ''Türkiye'nin 2012 yılının sonuna kadar katı atık eylem planı hazırladık. Bugün İstanbul'da su akıyorsa mastır planları sayesindedir. Türkiye'nin katı atık sorunu kesinlikle çözülecek. Son 5 yılda bu konuda dönüşüm var'' şeklinde konuştu.

5 Haziran Dünya Çevre Günü

Bakan EROĞLU, konuşmasında şunlara yer verdi:

''İstanbul'da su yoktu. Artık İstanbul'un içme suyu sorunu yok, olmayacak da. Çünkü büyük düşündük. İstanbul'un içme suyu kalitesi şu anda Avrupa'daki birçok ülkeden çok daha iyidir. Geçmiş dönemlerde İstanbul'da toplam atık suların sadece yüzde 5'i toplanıyordu. Geri kalan atık sular sahillere, doğrudan derelere, sokaklara akıyordu. 1994-1995 yıllarında su sorunu çözüldükten sonra atık su arıtma tesislerine ağırlık verdik. Haliç'le ilgili yapılanlar bir destandır, anlatılamaz. Altın Boynuz adıyla anılan muhteşem mekânı feda edebilir miydik? 1997 yılı İstanbul'un Haliç yılıdır. 5 milyon metreküp çamur vardı temizlenmesi gereken. Kokulardan durmak mümkün değildi, arabaların camlarını kapatırdık. Ancak yaptığımız çalışmayla Haliç'i çamurdan kurtardık.''

EROĞLU, atık su tesisleri yapan belediye sayısını son 5 yılda 5 katına çıkardıklarını dile getirdi.

Küresel iklim değişikliklerine karşı en etkili önlemin ağaçlandırma, sulak alanların, meraların ıslah edilmesi olduğunu anlatan EROĞLU, 2007'de ağaçlandırma erozyon kontrolü eylem planı hazırladıklarını söyledi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü

EROĞLU, ''Hedefimiz 2012'ye kadar 2 milyon 300 binlik hektarda orman ıslahı, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışması yapmak. 2008'de 420 bin hektar hedefini koymuştuk ancak hedefimizi aşarak 463 bin hektara ulaştık. 2 milyon hektar Avrupa'daki bazı devletlerin yüzölçümü kadardır'' diye konuştu.

EROĞLU, ''her doğan çocuk için bir fidan'' kampanyasını başlattıklarını hatırlatarak, bu uygulamayı tüm Türkiye'ye yayacaklarını anlattı.

Bazı gazetelerde Türkiye'de orman alanlarının azaldığı yönünde haberlerin yer aldığını söyleyen Bakan EROĞLU, ''Hayır efendim azalmıyor. Türkiye'de ormanlar hem miktar olarak hem de orman varlığı olarak artmaktadır. Son 30 yılda orman alanları 1 milyon hektar arttı. Orman varlığımız 900 milyondan 1 milyar 200 milyona çıktı'' dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya da Çevre Günü'nün 1972 yılında ilan edildiğini belirterek, bunun sembolik bir uygulama olduğunu, aslında 365 günün ''Çevre Günü'' olması gerektiğini aktardı.

Bakanlık olarak 81 kentte çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini dile getiren Sarıkaya, bu yılki kutlamaların ana temasının ''Gezegenin sana ihtiyacı var. İklim değişikliğiyle mücadele için birleşmek'' olduğunu anlattı.

Bu yılın dünya için iklim değişiklikleri konusunda önemli olduğunu kaydeden Sarıkaya, ''Bugün artık bazı soruları kendimize sormamız gerek. Çevre bize doğal kaynakları, tabi güzellikleri veriyor. Peki, bugün biz çevreye ne yapabiliriz? Küçük bile olsa bir şeyler yapmak gerek'' dedi.

Bakanlığın 2003 yılında Orman Bakanlığıyla birleşmesiyle güç kazandığını anlatan Sarıkaya, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde tarımdan sonraki en zor başlığın çevre olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise teknolojik gelişmelerin ve globalleşmenin şehre göçü artırdığını belirtti.

Dünya nüfusunun yüzde 80'inin şehirlerde yaşadığını ve doğal kaynakların çoğunun kentlerde tüketildiğini dile getiren Topbaş, artık insanların yaşadıkları her noktada ''çevreci'' olması gerektiğini anlattı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü

Ödül Merasimi

Konuşmaların ardından Bakan EROĞLU, ''Medya Alanında Çevre Beratı Ödülü''ne layık görülen Haber Türk Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Doğan Satmış ve Türkiye Gazetesi Çevre Koordinatörü Sinema Sanatçısı Ediz Hun'a ödülünü verdi.

Bu arada okullar kategorisinde Aydın Çapahasan İlköğretim Okulu birinci, Afyonkarahisar Ayazini İlköğretim Okulu ikinci ve Burdur Suna Uzal İlköğretim Okulu üçüncü, ''Organize Sanayi Bölgeleri'' kategorisinde Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi birinci, Kocaeli Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi ve Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ikinciliği paylaşırken Kocaeli Taysad Organize Sanayi Bölgesi de üçüncü oldu.

Belediyeler kategorisinde Denizli Belediyesi birinci, Yozgat Belediyesi ikinci, Alanya ve Didim Belediyeleri üçüncülüğü paylaştılar.

5 Haziran Dünya Çevre Günü

AKAT Protokolü

Çevre ve Orman Bakanlığı, Petrol Sanayi Derneği Türk Eczacılar Birliği Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçılar Derneği ve Lastik Sanayicileri Derneği arasında Atıkların Kaynağında Ayrı Toplanması (AKAT) Platformu ile protokol imzalandı.

Protokol, Türkiye genelinde bütün atıkların çevreye ve insana olası zararlarını yok etmek ve atıkları değerlendirme yoluyla ekonomiye ve tabiata yararlı olacak şekilde geri kazanmak ve geri dönüşümü sağlamayı amaçlıyor.

Merasimin ardından gazetecilerin Kyoto Protokolü ile ilgili sorularını cevaplayan Bakan EROĞLU şunları söyledi:

''Kyoto'ya taraf olmak çok önemli. Kyoto protokolü ile ilgili kanun, Bakanlardan Kurulu'ndan geçerek BM'ye gönderildi. Türkiye'nin taraf ülke olarak kabul edilmesi için 90 günlük süre var. Bir itiraz olacağını sanmıyorum. Buna taraf olmayan biz ve Amerika vardı. Biz de Amerika'dan önce taraf olmuş olacağız'' dedi.

''Kanserojen madde içeren siyah poşetlerin yasaklanmasıyla'' ilgili bir soru üzerine de Bakan EROĞLU, bu konuyla ilgili bazı çalışmaların bulunduğunu, maalesef gıda maddelerinin taşınmasında bu poşetlerin kullanıldığını anlattı.

Siyah poşetlerin tamamen kaldırılmasının şu anda gündemde olmadığını anlatan EROĞLU, poşeti yasaklayarak değil de teşvik edici çalışmalar yaparak bu konuda ilerleme sağlamak istediklerini anlattı.

Merasimin ardından Bakan EROĞLU ve davetliler, Eski Galata Köprüsü'ndeki çevre konulu serginin açılışına iştirak etti.

05.06.2009


Haber Listesine / Geriye Dön