Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Şehirlerin Su Durumu ve Yağışlar Konusunda İstanbul Basın Toplantısı “SUSUZ BİR HAYAT DÜŞÜNÜLEMEZ”

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında şehirlerin su durumu ve yağışlar konusunda açıklamalarda bulundu. “SUSUZ BİR HAYAT DÜŞÜNÜLEMEZ” sözü ile konuşmasına başlarken, su konusunda bazen vatandaşlarda bir endişe oluştuğunu, bunun da ''su azalıyor'' şeklindeki haberlerden kaynaklandığını dile getiren Eroğlu, ''Su bizim işimiz. Hiçbir vatandaşımıza su sıkıntısı çektirmeyeceğiz. 2040 yılına kadar her ilde planımız var'' diye konuştu.

Eroğlu, bütün Türkiye'ye su götürmek için gayret ettiklerini, köylerin içme suyu ihtiyacının da KÖYDES Projesi ile halledildiğini bildirerek, ''Türkiye çapındaki bütün köylerin yüzde 95'inin su sorunu kalmadı. Bu yılın sonunda susuz köy kalmayacak. Su olmayınca hayat olmaz'' dedi.

Şehirlerin Su Durumu ve Yağışlar Konusunda İstanbul Basın Toplantısı

Eroğlu, bakanlık olarak 2008-2013 yıllarına ait 81 ilin içme, kullanma ve sanayi suyunu temin için eylem planını hazırladıklarını belirterek, ''Burada hedefimiz, asgari 2040, 2050 yılına kadar tüm şehirlere su temin etmek istiyoruz. Hedefimiz gerçekten büyük'' diye konuştu.

2003-2008 yıllarında hizmete alınan 25 tesis ile 25 milyon nüfusun içme suyu ihtiyacının karşılandığını, Edirne'den Kars'a kadar acil ihtiyacı olan her yere su götürdüklerini ifade eden Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılı sonu itibarıyla 25 şehre yılda 2,7 milyar metreküp su sağlandığını belirtti.

Bakan Eroğlu, halen 14 şehirde içme suyu tesislerine ait proje yapımı, 17 şehirde ise içme suyu tesisleri inşaatının devam ettiğini kaydetti. 2009 yılında 10 şehirde yeni başlamak üzere toplam 27 şehirde içme suyu inşaat faaliyetlerinin sürdürüleceğini belirterek bunlardan 8'inin yalnızca içme suyu amaçlı baraj inşaatı olduğunu ifade etti. DSİ tarafından 17 şehirde yapılan 25 adet içme suyu arıtma tesisin toplam arıtma kapasitesinin günlük 5 milyon 460 bin 980 metreküp olduğunu kaydederek, yine DSİ tarafından 23 şehirde toplam 1 milyon 313 bin 783 metrelik isale hattı döşendiğini ve 39 şehirde, toplam depolama kapasitesi yaklaşık 19 milyar metreküp olan 81 içme suyu barajı yapıldığını belirtti.

Bakan Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bütün Türkiye'deki içme ve kullanma su ihtiyacı şu anda 6 milyar metreküptür. Sadece bizim inşa ettiğimiz barajların depolama kapasitesi 18,6 milyar metreküptür. Yani su ihtiyacının 3 katı kadar depolama kapasitesine ulaştık. Gerçekten bu büyük bir gurur vesilesidir. Bu ne demektir? 2 yıl kuraklık olsa dahi sular akacak demektir. İstanbul ve Ankara'da şiddetli, 2 yıl kuraklık vardı. Buna rağmen su sıkıntısı doğurmadan suları vermeye devam ettik.''

''Günübirlik değil, büyük düşündüklerini'' ifade eden Eroğlu, 1994 yılında İstanbul'un 2040 Master Planını hazırlamaya başladıklarını, bu dönemde kendisini eleştirenler olduğunu belirtti.

Şehirlerin Su Durumu ve Yağışlar Konusunda İstanbul Basın Toplantısı

İstanbul'a arıtma tesisleri isale hatları barajlar atık su kolektörleri, atık su arıtma tesisleri yaptıklarını belirten Eroğlu, şimdi de bölgesel master planı hazırlamaya başladıklarını söyledi.

Eroğlu, İçme Suyu Entegre Havza Yönetim Master Planı hazırladıklarına dikkati çekerek, ''Havza Yönetim Master Planıyla, mesela Kocaeli'nde su sıkıntısı ortaya çıktı, bu plan ile hemen entegre diğer hatlardan su verebilmek. Mudurnu çayı üzerinde inşa edilecek barajlardan bütün sisteme entegre şebeke ağı şeklinde su verebilmek. İlk defa böyle bir çalışmayı başlatıyoruz'' dedi.

Master planının Düzce, Sakarya, Kocaeli, Yalova, İstanbul, Tekirdağ ve Kırklareli'yi kapsadığını ve bu planda tüm şehirlerin hem şu anki hem de 2058 yılındaki su ihtiyaçlarının belirlendiğini anlatan Eroğlu, 2058 yılında bu 7 ilin yıllık su ihtiyacının 3,1 milyar metreküp olarak tespit edildiğini söyledi.

Eroğlu, diğer bölgeler için de master planı hazırlandığını dile getirerek, ''İçme suyu Entegre Havza Yönetim Master Plan çalışmaları devam etmekte olup, 2010 yılı sonunda tamamlanması öngörülmüştür” dedi.

''2040 yılına kadar 81 ilin master planını yaptık'' diyen Eroğlu, Türkiye genelinde 17 şehirde 9 isale hattı, 3 arıtma tesisi, 8 adet baraj inşaatının devam ettiğini, 2009'da Bursa, Mersin, İskenderun, Ünye, Ordu, Sinop, Batman, Tekirdağ, Karabük, Ağrı, Niğde, Nevşehir ve Aksaray'ın gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayacak projelerin ihalesinin yapılacağını, ayrıca yine bu yıl 10 içme suyu projesinin de tamamlanacağını bildirdi.

Ankara, İstanbul ve İzmir’in Su Durumu

Ankara'da bir dönem su sıkıntısı yaşandığını hatırlatan Eroğlu, Kızılırmak sistemini devreye soktuklarını, DSİ'ye ait Kesikköprü barajını Ankara'ya tahsis ettiklerini ve böylece Ankara'nın 2015 yılına kadar su sıkıntısını çözdüklerini, 2040 yılına kadar olan su ihtiyacının da karşılanacağını söyledi.

Eroğlu, Ankara'nın içme suyu kalitesi hakkında herhangi bir ölçüm yapılmadan gelişigüzel konuşmalar yapıldığını ifade ederek, ''Bütün ölçümler yapıldı. Ankara'da su, içme suyu standartlarına uygundur'' diye konuştu.

İstanbul'da 2040 yılına kadar su sıkıntısı olmadığını, şu anda bile 2025 yılına kadar suyu bulunduğunu, anlatan Eroğlu, uzun vadeli su ihtiyacının Melen Projesinin ikinci kademesinin devreye girmesiyle sağlanacağını kaydetti.

Eroğlu, İzmir'de su sıkıntısı yaşandığını belirterek, İzmir'den ilgililerin kendisiyle görüşmeye geldiklerinde ''gerekenin yapılacağını'' dile getirdiklerini aktardı. Başbakan Erdoğan'ın İzmir'in su sıkıntısının çözülmesi talimatını verdiğini kaydeden Eroğlu, ''İstanbul'un eski hali gibi, zamanında hatlar yenilenmediği için çok büyük su kaybı var. Hükümet olarak oraya yatırımlara başladık. Gördes barajından 2 metre çapında isale hattının inşaatına bu ay içinde başlıyoruz'' şeklinde konuştu.

Şehirlerin Su Durumu ve Yağışlar Konusunda İstanbul Basın Toplantısı

Hava Tahminlerinde %90 isabet yakalandı Meteorolojik Hizmetlerde İleri Teknoloji Kullanılıyor

Bakan Eroğlu, su yılı başlangıcı olan 1 Ekim 2008 den günümüze 5 aylık yağışların memnuniyet verici olduğunu; 2006, 2007 ve 2008 yıllarında oluşan kuraklığın etkisinin kalktığını, Doğu ve Güneydolu Anadolu Bölgesi dışında bölgelerimizde uzun yıllar ve geçen yıl yağışlarından fazla olduğunu, bu bölgelerde de önümüzdeki yağış dönemi ile birlikte normalleri yakalayabileceğini dile getirdi.

Toplantının son bölümünde Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Eroğlu “Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün” son zamanlardaki tahminlerdeki tutarlılık oranlarının % 90 lara kadar çıktığını bunun da memnuniyet verici bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, 1937 kurulan teşkilatın başına ilk kez kendi dönemlerinde inisiyatif kullanarak EİE Genel Müdür Yardımcısı olan Meteoroloji Mühendisi kökenli deneyimli bir arkadaşımızı Genel Müdür atadıklarına dikkat çekerek, bu anlamda da kurum vizyonunda zaman içinde hissedilir derece değişikliklerin meydana geldiğini ve üniversitelerle yapılan işbirliği bir çok projenin hayata geçirilmeye başlandığının bunun da hem kurum için hem de ülkemiz için çok önemli kazanımlara neden olacağının zaman içerisinde çok net görüleceğini ve bundan ülke olarak büyük faydalar sağlanacağından belirtti.

Yatırımların da hızla devam ettiğini ihalesi biten 6 adet radarın kurulma çalışmalarına başlandığını ve otomatik istasyon sayısının hızlı bir şekilde artırılarak 200 adet daha kurulacağının müjdesi vererek bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ederek basın toplantısını sonlandırdı.

Bakan Eroğlu,bu sene yağışların iyi gitmesi sebebiyle Marmara'daki barajların doluluk oranının iyi durumda olduğuna işaret ederek, ''İstanbul'da barajların doluluk oranı dün akşam yüzde 80'nin üzerine çıktı. Devam eden yağışlarla şu anda yüzde 83'' diye konuştu.

Eroğlu, Ankara barajlarındaki doluluk oranının da Çubuk'ta yüzde 39,1 Bayındır'da yüzde 47,2 Kurtboğazı'nda yüzde 24,3, Eğrekkaya'da yüzde 17,7 Akyar'da yüzde 37,6 ve Kavşakkaya'da yüzde 13,9 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Enerji ve sulama barajlarındaki doluluk oranlarının da iyi olduğunu vurguladı.

5. Dünya Su Forumu

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, 5. Dünya Su Forumunun 16-22 Mart 2009'da Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi ile Feshane'de gerçekleştirileceğini, etkinliğe dünyanın 160 ülkesinden katılımcı ve basın mensubunun geleceğini kaydetti.

''Başbakanlık Çevre ve Su Ödülü''nün de verileceği forum için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 20 ülkenin devlet başkanının davet edildiğini, kendisinin de 185 ülkenin çevre ve su bakanlarına etkinliğe katılmaları için çağrı yaptığını ifade eden Eroğlu, foruma yaklaşık 20 bin katılımcının beklendiğini duyurdu.

Bakan Eroğlu, forum kapsamında Devlet Başkanları Zirvesi, Bakanlar Toplantısı, Parlamenterler Süreci etkinliklerinin yapılacağını ve ''Su Mutabakatı''nın imzalanacağını bildirdi.

06.03.2009


Haber Listesine / Geriye Dön