Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Kars’ta Verilen Meteorolojik Hizmetlerin Sektörel Değerlendirilmesi Toplantısı (METTAT) ve Koordinasyon Toplantısı Yapıldı.

18.05.2010

DMİ Genel Müdürü Mehmet ÇAĞLAR, Kars’ta Verilen Meteorolojik Hizmetlerin Sektörel Değerlendirilmesi Toplantısı (METTAT) ve Koordinasyon Toplantısını yapmak üzere geldiği Kars’ta bir dizi ziyarette bulundu. Bunlar;

Rektörlüğü Ziyaret

Kafkas Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Abamüslüm GÜVEN’i makamında ziyaret etti. Görüşmede, bölgedeki meteorolojik çalışmalar ve bu çalışmalarla ilgili olarak üniversite ile işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.


Genel Müdür Mehmet ÇAĞLAR ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Abamüslüm GÜVEN

Genel Müdür ÇAĞLAR, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Cihangir UMURBEK’i ziyaretinde; meteorolojik hizmetlerin belediye açısından önemi, faydaları ve hizmetlerin katkıları hakkında konuştular.


Genel Müdür Mehmet ÇAĞLAR, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Cihangir UMURBEK

Valiliği Ziyaret

Genel Müdür Mehmet ÇAĞLAR, Kars Valisi Sayın Ahmet KARA’yı ziyaretinde; Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü hizmetlerinin çeşitliliği ve bölgedeki sektörlere sağladığı faydalardan bahsederek, bölgenin konum ve coğrafi yapı itibarı ile meteoroloji için önemini belirtti.


Genel Müdür Mehmet ÇAĞLAR, Kars Valisi Sayın Ahmet KARA

Çevre ve Orman Seyyar Eğitim Aracını Ziyaret

Genel Müdür ÇAĞLAR, Kars METTAT toplantısı için gittiği Kars’ta Türkiye’nin dört bir yanını gezmekte olan ve aynı tarihte Kars’ta bulunan Çevre ve Orman Seyyar Eğitim Aracını ziyaret ederek çalışmaları izledi.


Genel Müdür Mehmet ÇAĞLAR, ziyaret ettiği Çevre ve Orman Seyyar Eğitim Aracında Gönüllü formunu doldurarak, çalışmalara katkıda bulundu.


Genel Müdür Mehmet ÇAĞLAR, Çevre ve Orman Seyyar Eğitim Aracını ziyareti esnasında, Kafkas Haber Ajansı Muhabirine Bakanlık ve Kurum bazında yapılan çalışmalarla ilgili demeç verdi.

Başbakanlık TOKİ İlköğretim Okulu Sergisi

Genel Müdür Mehmet ÇAĞLAR, Başbakanlık TOKİ İlköğretim Okulu öğrencilerince hazırlanan sergiyi ziyaret ederek, öğrencilerin çalışmalarını gördü ve başarı dileklerinde bulundu.


Genel Müdür ÇAĞLAR, ilköğretim okulu öğrencilerinin çalışmalarının sergilendiği kermesi ziyaret etti.


Genel Müdür ÇAĞLAR, sergide ziyaretçi defterine yazdığı yazıda, günümüz çocuklarının çalışmalarını takdir ettiğini ve bunların ileride de faydaya dönüşeceğini belirterek başarı dileklerinde bulundu.

METTAT Toplantısı


Kars METTAT toplantısına Belediye Başkanı Sayın Nevzat BOZKUŞ, Kafkas Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Abamüslüm GÜVEN, Kars İl Emniyet Müdürü Sayın Cengiz ZEYBEK, İl Jandarma Komutanı Jan. Alb. Erol ÇELİK, 14. Mknz. P. Tug. Kom. Yrd Ali KARAHAN, MİT Bölge Başkanı A. Fahir ALKIM , bürokratlar ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda uzmanlarımız tarafından, sektörlere verilen meteorolojik hizmetler ile ilgili sunumlar yapıldı. Sivil toplum örgütleri ve kamu kuruluşlarının ihtiyaçları ve talepleri görüşülerek değerlendirmelerde bulunuldu.


Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet ÇAĞLAR

Genel Müdür Mehmet ÇAĞLAR, METTAT toplantısında yaptığı açış konuşmasında, binlerce yıllık geçmişe sahip olan serhat ve menkıbe şehir Kars’ta bu toplantıyı yapıyor olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Bu bölgede iki adedi hava alanı olmak üzere, 7 adet meteoroloji müdürlüğümüz bulunduğunu, 2011 yılında bu bölgeye 7 adet ilave Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu daha kurulacağını kaydeden Genel Müdür Mehmet ÇAĞLAR, Iğdır hava alanı müdürlüğümüzün ise 2011 yılında faaliyete geçeceğini bildirdi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün disiplin ve özveri içinde gerçekleştirdiği çalışmalar, bilimsel araştırmalar ve teknolojik yatırımlar sayesinde, hava tahminlerindeki doğruluk oranı % 90’a ulaştığına değinen ÇAĞLAR, isabetli tahminlerin ve zamanında yapılan erken uyarıların, ülke genelinde yaşanan olumsuz hava şartlarının neden olduğu sonuçlara karşı gerekli tedbirlerin alınmasına katkı sağladığını ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün kamuoyunun haklı takdirini kazandığını belirtti.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ÇAĞAR, bu başarının yakalanmasında, yetişmiş insan gücünün ve teknolojik yatırımların payı büyük payı olduğunu söyledi. Örnek olarak ise;

  • “2003 yılında kurulan 206 adet Otomatik Gözlem Sistemine, 150 adet otomatik istasyon daha ilave edilmiştir.
  • Zengin içerikli ve sürekli güncellenen Internet sayfamız, günlük 3 milyonu aşan kullanıcı tarafından ziyaret edilmektedir. Burada, Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak Türkiye ve dünya için en son hava durumları, kısa ve orta vadeli tahminler, haritalar, uydu görüntüleri ve meteoroloji alanında ihtiyaç duyacağınız birçok bilgi yer almaktadır.
  • Ankara, İstanbul, Balıkesir ve Zonguldak’ta kurulan Meteorolojik Radarlardan alınan bilgiler sayesinde, kuvvetli yağışlar ve fırtına gibi kuvvetli meteorolojik olayların tespiti ve tahmini detaylı olarak yapılmakta ve ilgili kurum ve kuruluşlar zamanında uyarılmaktadır. Antalya, İzmir, Muğla, Adana/Hatay, Samsun ve Trabzon/Rize Radarlarının kurulum çalışmaları devam etmektedir.
  • Hava Meydanlarına kurulan Uydu Yer Alıcı Sistemleri ve Otomatik Meteoroloji Gözlem ve Raporlama Sistemleri ile havacılık sektörüne verilen hizmetin kalitesi artırılarak, bu hizmetlerin daha da güvenli yapılması sağlanmıştır.
  • Meteorolojik Uydu Yer Alıcı Sistemleri kurularak, yüksek çözünürlükte uydu görüntülerinden sıcaklık, bitki örtüsü, orman yangınları, deniz durumu gibi veriler elde edilmektedir. Bu veriler çeşitli görüntü işleme yazılımları ile işlenerek çevre, orman yangınları, ulaştırma, ziraat, turizm, sağlık gibi alanlarda kullanılmaktadır.
  • Yüksek Performanslı Bilgisayar sayesinde, kısa ve orta vadeli tahminlerin tutarlılık oranlarının yükseltilmesi için halen kullanılan küresel model çıktıları yanında, yüksek çözünürlükte, orta ölçekli yeni modeller kullanılmaya başlanmıştır. MM5, WRF ve ALADIN adı verilen bu modeller sayesinde kısa vadeli tahminlerde, yağışın türü ve miktarı konusunda daha güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.
  • Meteorolojik Aletlerin Kalibrasyon Merkezi (KALMER) kurularak, “basınç, sıcaklık, nem, yağış, rüzgar ve radyasyon ölçen meteorolojik aletlerin kalibrasyonu” uluslararası seviyede yapılması sağlanmıştır. Bu merkez hem yurt içi, hem de yurt dışına hizmet vermektedir.
  • Veri ve bilgi taleplerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde karşılanması için Türkiye Meteorolojik Veri Arşiv Sistemi (TÜMAS) kurulmuştur. Bu sistem, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından üretilen meteorolojik veri ve bilgilerin arşivlenmesi ve sunumunu sağlamaktadır. Kullanıcılar istemiş oldukları veri ve bilgileri, internet üzerinden elektronik ortamda çok hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmektedir. TÜMAS, e-devlet uygulamasında da yer alacaktır.
  • Denizlerimize ait tahmin raporları, Karadeniz, Ege ve Akdeniz’deki ulusal ve uluslararası sulardaki gemilere ulaştırılmaktadır. Ayrıca, dalga tahmin modeli çıktıları internet sayfamızda denizcilerin hizmetine sunulmuştur.
  • Çiftçilerimize daha iyi hizmet vermek amacıyla, günlük ve haftalık zirai tahminler hazırlanmakta, klimatolojik ve hidrolojik etüt sonuçları internet sitemizde yayımlanmaktadır.
  • 1962 yılından itibaren kısa dalgadan yayın yapan Meteorolojinin Sesi Radyosu yayınları FM Bandından ülkemizin pek çok noktasında dinlenilir duruma gelmiştir.
  • Dünya Meteoroloji Teşkilatının aktif bir üyesi olan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Ankara, İstanbul ve Antalya'daki Bölgesel Eğitim Merkezlerinde bugüne kadar 30 adet kursta, 84 ülkeden 358 kursiyere eğitim verilmiştir. Bu eğitimlerin yanı sıra Dünya Meteoroloji Teşkilatının büyük ölçekli uluslararası organizasyonlarına ev sahipliği yapılmıştır.
  • Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Dünya Meteoroloji Teşkilatı VI. Bölge bünyesinde Doğu Akdeniz Virtüel İklim Merkezi olarak kabul edilmiştir. Bu merkezde, bölgedeki yedi ülkeye yönelik iklim değişikliği izleme ve mevsimlik tahmin hizmetleri temin edilmektedir.” dedi.

Bu önemli atılımları gerekleştiren Genel Müdürlüğümüz, 2010 yılını “Meteorolojik Erken Uyarıda Hamle Yılı” olarak ilan edildiğini ve bu kapsamda hedef olarak,

  • Mevcut 4 adet meteoroloji radar şebekesine 6 adet radar daha ilave edildiğini,
  • 2010 yılı içinde 200 adet Otomatik Meteoroloji İstasyonu yatırımı yapılarak, var olan Otomatik Gözlem Şebekesindeki istasyon sayısı 556’ya çıkartılacağını,
  • Meteorolojik ve Hidrolojik sayısal tahmin modelleri ile araştırma amaçlı çalışmaların daha hızlı ve kaliteli yürütülmesi maksadıyla tedarik edilen Süper Bilgisayarın 2010 yılı içinde hizmete alındığını ve hidrolojik sel tahmini model geliştirme çalışmalarına başlandığını belirtti.

Toplantının devamında ise Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimleri ve Kars Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün çalışmaları hakkında sunumlar yapılarak kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri tarafından gündeme getirilen soru ve sorunlar hakkında tartışıldı, çözüm önerileri sunuldu ve çalışmalar başlatıldı.


Kars Meteoroloji Bölge Müdürü Abidin AYDIN, Zirai Meteoroloji ve İklim Rasatları Dairesi Başkanlığından Dr. Osman ŞİMŞEK, Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığından Yüksel ÖZALP, Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığından Erdem ODABAŞI birimlerini tanıtıcı bilgiler verdi.

Kapanış Paneli

Toplantının son bölümünde, Genel Müdür Sayın Mehmet ÇAĞLAR’ın başkanlığında, I. Hukuk Müşaviri Mehmet KAYA, Kars Meteoroloji Bölge Müdürü Abidin AYDIN ve Zirai Meteoroloji ve İklim Rasatları Dairesi Başkanı Osman ŞİMŞEK’in sunduğu bir panel gerçekleştirildi.


Genel Müdür Sayın Mehmet ÇAĞLAR’ın başkanlığında, I. Hukuk Müşaviri Mehmet KAYA, Kars Meteoroloji Bölge Müdürü Abidin AYDIN ve Zirai Meteoroloji ve İklim Rasatları Dairesi Başkanı Osman ŞİMŞEK’in sunduğu bir panel gerçekleştirildi.

Panelde Kars Belediye Başkanı Sayın Nevzat BOZKUŞ ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Abamüslüm GÜVEN katılımları başta olmak üzere, bölgedeki meteorolojik çalışmalar değerlendirildi, sorunlar dile getirildi ve çözüm önerileri sunuldu.


Kars Belediye Başkanı Sayın Nevzat BOZKUŞ ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Abamüslüm GÜVEN

DHMİ Kars havaalanı görevlileri tarafından, meydanda kullanılan meteorolojik cihazlarla ilgili yöneltilen soru için; cihazların bakımlarının ve arıza durumunda tamirlerinin ilgili birimler tarafından çözülmekte olduğu ve her türlü sorunun giderilmesi için 24 saat çalışan donanımlı personelimiz tarafından çaba sarf edildiği belirtildi.

Ayrıca; Kars havaalanı için havacılık maksatlı yapılan tahminlerin, Erzurum Meydan Müdürlüğünce yapılmasının uygun olup olmadığı, bazı aksaklıklar yaşanabileceğinin belirtilmesi üzerine, bu konu ile ilgili uzman personellerimizin dikkatliğ davrandığı ve gerekli tedbirlerin alındığı ve gerekirse ilgili personele üst düzey eğitim verileceği sonucuna bağlandı.


Kars Meteoroloji Bölge Müdürlüğü METTAT Toplantısına Bölge Müdürlüğü personeli de katıldı.


 


Haber Listesine / Geriye Dön