Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Rüzgar Enerjisi Tahmini Semineri Yapıldı

05.03.2010

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından Sheraton Otel'de Rüzgar Enerjisi Semineri düzenlendi.

Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR, rüzgar enerjisinden verimli şekilde yararlanmak için güvenilir rüzgar tahminlerine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu kapsamda Marmara bölgesi için pilot ölçekli geliştirilen çalışmaların ülke geneli için de yapılmasının planlandığını bildirdi.

Son yıllardaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin meteorolojik bilgilere olan ihtiyacı tüm sektörler için artırdığını ifaden eden ÇAĞLAR, yenilenebilir enerji üretim tahminlerinin bu çerçevede üzerinde yoğun çalışılan konulardan olduğunu söyledi.

İklim değişikliğiyle birlikte yaşanan çevre sorunlarının, enerji üretiminde çevreye karşı duyarlı, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji üretim teknolojilerinin gelişimini hızlandırdığını, bunların başında rüzgar enerjisinin geldiğini anlatan ÇAĞLAR, şöyle konuştu:

DMİ Genel Müdürü Sayın Mehmet ÇAĞLAR
Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR

"Rüzgar enerjisinden verimli bir şekilde yararlanmak için güvenilir rüzgar tahminlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Rüzgar şiddetinin alansal ve zamansal olarak çok değişken olması nedeniyle rüzgar güç üretiminin kısa süreli tahmini ve planlaması gerekmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, elektrik şebekesinin Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) tarafından etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi için, rüzgar santrallerinin saatlik elektrik üretim tahmininin buraya verilmesi zorunlu kılındı. Bu noktada rüzgar enerjisi üretim tahmini, yeni bir alanı olarak ortaya çıktı.

Sektörün bu ihtiyacı üzerine Genel Müdürlüğümüz geçen yıl kurulan süper bilgisayar ve yüksek çözünürlüklü sayısal hava tahmin modelleri ile rüzgar enerjisi tahmin sistemi geliştirdi. Marmara bölgesi için pilot ölçekli geliştirilen rüzgar enerjisine yönelik çalışmaların ülke geneli için de yapılması planlanıyor.

Rüzgar enerjisi santrali sahibi firmaların Genel Müdürlüğümüze başvurmaları halinde rüzgar santralinde, saatlik, 12, 24, 48 saatlik veya istenilen periyotta, üretilecek elektrik enerjisi rüzgar tahminine göre veriliyor."

ÇAĞLAR, rüzgar enerjisinin hem Avrupa hem de küresel düzeyde hızla geliştiğini, rüzgar enerjisi kullanımıyla birlikte azaltılan karbondioksit maliyetinin 2020 yılı için 12 milyar, 2030 yılı için 24 milyar avro olarak tahmin edildiğini söyledi.

Ayrıca, rüzgar enerjisinin, istihdam ve kırsal bölgelere yatırım açısından da önemli fırsatlar sunduğunu anlattı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat DURAK
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat DURAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Vekili Sayın Mustafa ÇETİN bugün rüzgar enerjisine dayalı projelerin tasarlanmasında önemli bir etken olan rüzgar enerjisinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve buna göre yatırım kararı verilmesinin önemine değindi.

Dünya piyasalarında rekabet edilebilir düzeye gelinebilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın temin edilebilmesi için sürekli, verimli ve çevreyle uyumlu ucuz enerji sağlanması gerektiğini ifade eden ÇETİN, bu bağlamda yenilenebilir enerji kullanımını yükselterek mevcut enerji üretim sektöründeki payının artırılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin enerjide yüksek oranda dışa bağımlı olduğunu belirten ÇETİN, "Bakanlığımız politika olarak enerji ithalat bağımlılığını ve sera gazları salımını azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına büyük önem vermekteyiz" dedi.

EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Sayın Ahmet OCAK, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının son damlasına kadar kullanması gerektiğini ifade etti.

Rüzgar enerjisi yatırımlarına değinen OCAK, ''Bu ülkenin yatırımları herkese yetecek kadar var. Ben bir insana, bir firmaya bütün rüzgar santrallerini vereyim. '20 yıl da süre ver, ben yaparım' diyor. 'Şunu başkasına da pay edelim de yapalım' diye bir mantık da yok. Bu açıdan bakmanızı istiyorum'' diye konuştu.

Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Erdal ÇALIKOĞLU da, enerji kaynaklarının azalması ve olumsuz çevresel etkilerine rağmen enerjiye olan bağımlılığın her geçen gün hızla arttığını belirterek, ''Bu nedenle arz güvenliğini sağlama, temiz çevre, yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımı ve enerji verimliliği konularının önemi de aynı şekilde artmaktadır'' dedi.

ÇALIKOĞLU, Türkiye'nin önemli miktarda yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu
Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu

Seminerin ilerleyen oturumlarında; Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat DURAK, EİE Genel Müdürlüğünden Mustafa ÇALIŞKAN, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’den Mehmet BAHADIR, İspanya-Meteosim SL kuruluşundan Santi Parés CASANOVA ve Genel Müdürlüğümüz Araştırma Şube Müdürlüğünden Cihan DÜNDAR konuyla ilgili sunumlarını yapmışlardır.

EİE Genel Müdürlüğü uzmanlarından Yüksel MALKOÇ, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini vurgularken, rüzgar enerjisinin tek başına tüm enerji ihtiyacımızı karşılamayacağını belirtmiştir. Türkiye Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA) ve Rüzgâr Enerjisi İzleme ve Tahmin Merkezi (RİTM) Projesi hakkında bilgiler veren Malkoç, RİTM Projesi ile; karar vericiler, Türkiye Elektrik İletim A.Ş., dağıtım şirketleri, rüzgar enerjisi santrali işleticileri ve rüzgar enerjisi konusunda çalışan araştırmacıların ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflendiğini belirtmiştir.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş Mehmet BAHADIR “Rüzgar Enerjisi Santralları Üretim Tahmininin Bilinmesinin Önemi” başlıklı sunumuyla; yeni nesil rüzgar türbinlerinin bir çok etkiyi azaltacak ya da tamamen ortadan kaldıracak yönde güç elektroniği donanımı ile tasarlanmasına rağmen, rüzgarın doğası gereği şebeke üzerinde birtakım olumsuz etkilerinin mevcut olduğunu belirtmiş ve bu noktada Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahminlerinin büyük önem kazandığını vurgulamıştır.

İspanya-Meteosim SL’den katılan Santi Parés CASANOVA, Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmini konusunda İspanya’da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vermiştir. İspanya’da 2 farklı Küresel Model başlangıç ve sınır datası ile 3 farklı Bölgesel Model çalıştırılmak suretiyle 6 farklı sonuç elde edildiğini ve tüm model sonuçlarının birlikte değerlendirildiğini anlatılmıştır. Üretilen tahminler ile arşivlenmiş rüzgar ölçümleri arasındaki ilişkinin İstatistik modeli (Mean Output Statistic, MOS) ile incelendiği, nihai tahminlerin ise gerçek zamanlı ölçümlerle düzeltildiği belirtilmiştir.

DMİ Genel Müdürü Mehmet Çağlar
Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR, basın mensuplarına Rüzgâr Enerji Sistemi hakkında bilgi verdi

Toplantıya kamu ve özel sektörden üst düzey birçok temsilci katıldı
Toplantıya kamu ve özel sektörden üst düzey birçok temsilci katıldı

Seminerde yapılan sunumlar

 


Haber Listesine / Geriye Dön