Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


82 ülke ile 5 Sivil Toplum Örgütünden toplam 200 bilim adamı ve uzmanın katılımı ile Dünya Meteoroloji Örgütü, Dünya İklim Araştırma Programı ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde, iklim değişikliğinin ve değişebilirliğinin toplumlar üzerindeki etki ve risklerini değerlendirmek üzere bir araya geldi.

16-18 Şubat 2010, Antalya

Konferansın açılış bölümünde; Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mustafa ELDEMİR, İklim Araştırmaları Komisyonu Başkanı Dr. Pierre Bessemoulin, iklim tahmini ve adaptasyonu bölümü müdürü Sayın Manavva K. Sivakumar, Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR birer konuşma yaptı.

Değişen İklim ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Yönelik İklim Hizmetlerinin İhtiyaçları Konferansı
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mustafa ELDEMİR

Eldemir, konuşmasında iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı problemlerin, kalkınmanın önünde ciddi engeller çıkardığını ve bu engellerin gün geçtikçe artmasından dolayı ülkelerin yeni tedbirlere başvurma zorunluluklarının ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.

Dünya Meteoroloji Teşkilatı ve Dünya İklim Araştırma Programının ortaklaşa düzenlediği böyle önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden ELDEMİR, dünyamızın bu güne kadar karşı karşıya kaldığı en zor problemlerden biri konumundaki iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

Mustafa ELDEMİR, “Dünya Meteoroloji Teşkilatı üyesi ülkelerdeki ulusal meteoroloji ve hidrometeoroloji servislerinin hava, iklim ve su konularında vereceği bilgilerin idarecilerin zamanında doğru karar vermelerinde etkili olacağına değinerek geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 3. Dünya iklim konferansı ile dünya meteoroloji teşkilatının gösterdiği çabaların takdirle karşılandığını ülke olarak da küresel iklim hizmetleri çerçevesini destekleyerek üzerine düşeni içtenlikle yerine getirmeye hazırdır.” dedi.

İklim değişikliği panelinin dördüncü değerlendirme raporuna göre iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek olan Akdeniz havzası ve Türkiye’nin; özellikle artan orman yangınları, su yetersizliği, kuraklık, erozyon ve iklimdeki değişikliklere bağlı olarak ekolojik yönlerden etkileneceğini ifade etti.

Türkiye’nin son yıllarda sera gazı emisyonlarını kontrol altına alma, iklim değişikliğine uyum sağlama ve gerekli tedbirleri alma konusunda kendi ulusal kaynakları ile ciddi gayret gösterdiğini belirterek bu çerçevede Sayın Bakanımızın başkanlık ettiği iklim değişikliği koordinasyon kurulunun sekretaryasını yürüten Bakanlığın, atık yönetimi eylem planı, tarımsal kuraklık eylem planı, ormanları koruma, ağaçlandırma ve yutak alanları arttırma, taşkın erken uyarı sisteminin kurulması, kuraklığa dayanıklı türlerin model sulama tekniklerinin kullanımı ve etkin su yönetimindeki faaliyetleri desteklediğini dile getirdi.

İklim hizmetlerinin üretilmesinden ve dağıtımından, ulusal meteoroloji ve hidrometeoroloji servislerinin sorumluluğunda olduğu için Türkiye’de de bu görevi bakanlığımıza bağlı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğünü sözlerine ekleyerek bu konferansın ülkemize olduğu kadar insanlığa da hayırlı hizmetlere vesile olacağını temenni ettiğini belirtti.

Değişen İklim ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Yönelik İklim Hizmetlerinin İhtiyaçları Konferansı

Daha sonra kürsüye gelen, İklim Araştırmaları Komisyonu Başkanı Dr. Pierre Bessemoulin “Ülkeler, bilimsel ve operasyonel kurumlar ve sektörel karar verme mercileri arasında şimdiye kadar görülmemiş ortak bir çalışma gerektiren konferansın çıktıları, bu konferansın sonunda Klimatoloji Komisyonuna gelecekteki aktivitelerini planlaması gibi önemli bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Değişen İklim ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Yönelik İklim Hizmetlerinin İhtiyaçları Konferansı
İklim Araştırmaları Komisyonu Başkanı Dr. Pierre Bessemoulin

Daha sonra söz alan dünya meteoroloji örgütü iklim tahmini ve adaptasyonu bölümü müdürü Sayın Manavva K. Sivakumar, iklim değişikliği ve değişebilirliği konusunda sosyal adaptasyonun sağlanması için iklim bilgileri ve ürünleri ile iklim servislerinin iyi yönlendirilmeleri gerektiğini belirtti.

Dünya Meteoroloji Örgütü Türkiye Daimi temsilcisi ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Sayın Mehmet ÇAĞLAR ise, yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Son 60 yılda, Dünya Meteoroloji Örgütü uluslar arası işbirliği çalışmalarında çok büyük gayret sarf etmiştir.

Değişen İklim ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Yönelik İklim Hizmetlerinin İhtiyaçları Konferansı
Genel Müdürümüz Sayın Mehmet ÇAĞLAR

Sürdürülebilir kalkınma tüm kesimlerin ortak amacıdır ve WMO bugün sürdürebilir kalkınma için iklim hizmetlerinin ihtiyaçlarını belirlemeye çalışmaktadır. Çünkü sürdürülebilir kalkınmanın önündeki en büyük engellerden biri de iklim değişikliğidir. Bu yüzden “Sürdürülebilir Kalkınma için İklim Hizmetlerinin İhtiyaçları Konferansı”na çok büyük önem veriyor ve bunu iklim çalışmaları alanında bir kilometre taşı olarak görüyoruz.” dedi.

Değişen İklim ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Yönelik İklim Hizmetlerinin İhtiyaçları Konferansı

16.02.2010


Haber Listesine / Geriye Dön