Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ''Hilye-i Şerife'' Sergisini Gezdi

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Köşkü'nde açılan ''Hilye-i Şerife'' sergisini gezdi.


Eşi Hatice Eroğlu ile birlikte Yıdız Sarayı Büyük Mabeyn Köşkü'ne gelen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleşen ''Hilye-i Şerife'' sergisindeki eserleri inceledi.

Hilyenin klasik grafik tasarımını oluşturan Hafız Osman, Yedikuleli Seyyid Abdullah, Yahya Hilmi, Aliyül Vasfi, Mehmet Şefik, Fatma Mevhibe Hanım, Mustafa Rakım gibi hat sanatı ustalarının nadide eserlerinin yer aldığı sergiye ilişkin yetkililerden bilgi alan Prof. Dr. Eroğlu'na ziyareti sırasında İslam Tarih, Sanat ve Kültürü Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Halit Eren de eşlik etti.


Sergiyi gezdikten sonra açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sergiyi, tahmin ettiğinden çok daha fevkalade bulduğunu belirterek, emeği geçenleri kutladı.

Peygamber Hazreti Muhammed'in vasıflarını anlatan her dönemden Hilye-i Şerife'nin sergide yer aldığını anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

''Genç hattatlarımızın, hat sanatını çok mükemmel icra ettiklerini görmenin mutluluğunu duyuyorum. 'Kur'an-ı Kerim Mekke-i Mükerreme'de nazil oldu, Mısır'da okundu, İstanbul'da yazıldı' sözünü twitterde yazdığım zaman birileri yanlış anlamış. 'İstanbul'da yazıldı' sözünden kastedileni, bilen bilir. Yani hat sanatı, İstanbul'da gelişti manasındadır bu söz. Dolayısıyla buradaki harikulade Hilye-i Şerifeleri görmenin memnuniyetini hissediyorum.''


''Zaman zaman yazıyorum''

Üniversite döneminde güzel notlar tutan bir öğrenci olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstanbul Teknik Üniversitesinden mezun olduktan sonra kaydolduğum İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde okurken, hat sanatını da öğrenmiştim. İnsanların, yoğun çalışma ortamı sebebiyle yaşadığı zihni ve bedeni yoğunluktan uzaklaşmak adına bir sanatla uğraşması çok faydalı. Ben de İSKİ Genel Müdürüyken, son dönemin meşhur hattatlarından Hasan Çelebi'den, birkaç arkadaşımla birlikte ders aldım. İstanbul'dan ayrılıp, Ankara'ya gidince hat sanatları eğitimim yarım kaldı, ama hala evimde hat sanatıyla alakalı her şey var. Zaman zaman yazıyorum.''


Hat, tezhip, çinicilik gibi sanatların yaşatılması gerektiğini, bu sebeple bu tür sergilerin çok faydalı olduğuna inandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, oymacılık, taş işlemeciliği, el işleme sanatlarının kaybolmaması gerektiğini söyledi.


Bu sanatların, bir milletin kültürünü oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ''Bir millet bunlarla ayakta kalır. Geleceğe taşıyacağımız eserler bunlardır'' dedi.

29.11.2011

 


Haber Listesine / Geriye Dön