Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


2. Uluslararası İstanbul Su Forumu Başladı

2. İstanbul Uluslararası Su Forumu, Haliç Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı.

Forumun açılışında konuşan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen forumun, 2012 yılında Fransa'da yapılacak 6. Dünya Su Forumu'na önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.

İstanbul'da 2009 yılında gerçekleştirilen 5. Dünya Su Forumu'na 192 ülkeden 33 bin kişinin bizzat, 18 bin kişinin de internet üzerinden rekor bir katılımın olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, forumun yeni köprüler kurulmasına, su değerlerinin bütün insanlara ulaşmasına vesile olduğunu ifade etti. Mevlana'nın ''Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol'' sözüne vurgu yapan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ''Türkiye olarak, suyun, barış, istikrar ve kardeşlik elçisi olması için büyük çaba gösteriyoruz'' dedi.

Türkiye'nin ve bulunduğu bölgenin su durumu hakkında bilgi veren Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Türkiye'nin su kaynakları açısından zengin olmadığını, ancak fakir de sayılamayacağını belirterek, bu suyun akıllı bir şekilde tek elden yönetildiği takdirde yeterli olacağını söyledi.

Bütün Dünyada kıt olan tatlı su kaynaklarının ülkemiz ve bölge açısından da çok değerli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin yarı kurak bir iklime sahip olduğunu, yağış dağılımının oldukça düzensiz olduğunu bu sebeple yağışlı mevsimlerdeki suyun biriktirilmesi ve kurak zamanlarda kullanılabilmesi için baraj ve göletlerin yapılmasının zorunlu olduğunu anlattı.

İstanbul'da 1994 yılı öncesinde büyük su sıkıntısı yaşandığını ve bazı yerlere 15 günde bir su verilebildiğini, su şebekesindeki kayıpların yüzde 65'lere vardığını hatırlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, su şebekesinin tamamen yenilendiğini ve yeni su kaynakları ilave ederek, şehrin su meselesinin 2040 yılına kadar kökünden çözüldüğünü söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdoğan'ın Başbakan olmasından sonra şehrin, 2060 yılına kadarki su meselesinin çözüldüğünü anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şehirlerde su sorununun kalıcı olarak çözülebileceğine en güzel örneğin İstanbul olduğunu ifade etti.

Bütün köylerin içme suyu meselesinin çözülmesi için 5 milyar dolarlık bir fon ayrıldığını anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ''Türkiye'de suyu olmayan köy hemen hemen kalmadı. Suyu olmayan şehir yok. Hedefimiz bütün şehirlerin ve köylerin 2060 yılına kadar olan su meselesini kökünden çözmektir'' dedi.

Sulamanın modern tekniklerle yapılmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Dünyadaki su talebinin yaklaşık yüzde 70'inin sulamada kullanıldığını, bütün Dünyada sulamada yağmurlama, damla sulama gibi ileri teknolojilerin kullanılması durumunda önemli ölçüde su tasarrufunun sağlanacağına dikkat çekti.

Türkiye'de bu hususta çok hızlı adımlar atıldığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sulama sistemlerinin tamamen ıslah edildiğini böylece yüzde 40 nispetinde bir su tasarrufunun sağlandığını söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'de her yıl sulama için 42 milyar metreküp su sarfiyatı olduğunu bunun 30-32 milyar metreküpünün sulamada kullanıldığını ifade ederek, sadece yüzde 20'lik bir tasarruf neticesinde neredeyse bütün Türkiye'nin içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan 6 milyar metreküp rakamına ulaşılacağını dile getirdi.

İstanbul'un şu anda Dünyanın en ileri içme suyu arıtma tesislerine ve ileri biyolojik arıtma tesislerine sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'de içme suyu teknolojisinde çok büyük gelişmenin olduğunu vurguladı.

Suyun komşu ülkeler arasında dostlukların gelişmesine de vesile olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin Dicle ve Fırat için Suriye ile çok büyük ilişki içinde olduğunu, suyun dostluğun pekişmesine vesile olduğunu bizzat gösterdiğini kaydetti.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye ve Suriye sınırında inşa edilecek Dostluk Barajı ile bu dostluğun daha da pekiştirileceğini ifade etti. ''Su meselesini çözmek istiyorsanız mutlaka büyük düşünmeniz gerekiyor'' diyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin özellikle Afrika ülkelerinin su meselelerini çözmelerinde büyük destek verdiğini belirtti.

Küresel iklim değişikliği ve sıcaklık artışının da önemli olduğunu ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu hususta yapılacak en önemli adımın ağaçlandırma olduğunu söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin bu çerçevede, 2008 yılında büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlattığını ve 2012 yılı sonuna kadar 2,3 milyon hektarlık alanda ağaçlandırma ve bozuk alanların ıslahının yapılacağını söyledi.

Fidan üretimi konusunda komşu ülkelere destek verildiğini kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, forumdaki her katılımcı için İstanbul'da bir fidan dikileceğini ifade etti.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, forumun açılış konuşmalarının ardından basın mensuplarının Kanal İstanbul projesine ilişkin sorularını cevapladı. Projenin ekolojik dengeyi bozup bozmayacağına ilişkin bir soru üzerine Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu eleştiriyi yapanların araştırma yapmadan ve bilgi sahibi olmadan konuştuğunu söyledi.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu proje için ağaç kesilecekse, bunun 5 katı kadar ağaç dikimi yapabileceklerini ifade ederek, ''Bunu incelemeden bazılarının tenkit etmesini de anlamakta zorlanıyorum. Bu hususta sayın Başbakanımız uzun bir çalışma yaptı. Geçmişte Kanal İstanbul gibi bir çılgın projeyi düşünmek mümkün değildi. Ama Türkiye çok büyüdü, ekonomik durumu çok güçlü, firmalarımız var kapasitemiz yeterli. Bu gibi projeler yapmak büyük Türkiye için zor değil'' şeklinde konuştu.

03.05.2011


Haber Listesine / Geriye Dön