Haberler

Yıl 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008


Doğu Karadeniz Bölgesi Heyelan ve Taşkınları Sempozyumu Trabzon’da Yapıldı.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Kuran Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Doğu Karadeniz Bölgesi Heyelan ve Taşkınları Sempozyumu''na iştirak etti.

Sempozyumun öğleden sonraki oturumunu yöneten Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar’da değerlendirme bölümünde yaptığı konuşmada bu sempozyumdan önemli dersler çıkarıldığını ifade ederek “bütün konuşmacıların erken uyarı sistemlerine dikkat çektiğini, bu nedenle konunun meteorolojik açıdan büyük bir ehemmiyet taşıdığını söyledi”.


Çevre ve Orman Bakanı Prof.Dr.Sayın Veysel Eroğlu sempozyum dolayısıyla kurulan Meteorolojiye ait standı Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Çağlar’la birlikte gezdi.

Çağlar ihale aşaması biten ve kurulma çalışmaları devam eden Trabzon radarına ek olarak bölgenin topografik özellikleri dikkate alınarak, daha küçük radar sistemlerinin yaygın bir şekilde kurulacağını ve bu küçük radar sistemlerinden elde edilen bilgiler ışığında erken uyarıları önceden tahmin etme manasında kullanıcılara ve bölge halkına faydalar sağlayacağına dikkat çekerek; bu bölge için ,kurum olarak planlamalarının ve çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini sözlerine ekledi.

Genel Müdür Mehmet Çağlar ;”bu toplantının tertip edilmesinde desteklerini esirgemeyen başta Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu olmak üzere Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim ÖZEN ve İstanbul Teknik Üniversitesinden katılan bütün hocalarmıza teşekkür ediyorum, umarım bu sempozyumun bölge halkına ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”dedi.


Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu ‘da Sempozyumdaki konuşmasında, Doğu Karadeniz'deki heyelan ve taşkınların son derece önemli olduğunu, bu konunun hafife alınmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ''Türkiye'deki yağışlara baktığımızda Rize'ye 2 bin 500 milimetre yağış düşerken Karaman'a 250 milimetre düşüyor. Ayrıca küresel iklim değişikliği de bu bölgeyi etkileyecek. Diğer bölgelerde yağışlarda azalma beklenirken 2040-2050'de buralarda yağışlarda artış bekleniyor. Yağışların artması bir yana eskiden yağışlarda bir düzen vardı, ani yağışlar beklenmiyordu. Gelecekte ise çok ani yağışların olacağı, bunların da taşkınlara sebep olacağı çok açık'' diye konuştu.

DSİ'nin dereleri ıslah ettiğini, tersip bentleri, taşkından korumak için bir takım barajlar, suyu dengelemek için tesisler yaptığını dile getiren Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:

''Taşkınlarda erken uyarı sisteminin ne kadar önemli olduğunu Temmuz 2009'da yaşanan Giresun'daki büyük felakette gördük. İkinci taşkın daha büyük olmasına rağmen vatandaş uyarıyı dikkate aldı, çok şükür can ve mal kaybı olmadı. Bu şartlarda, kısa vadede bu felaketten kaçınmak mümkün değil. Bizim yapmamız gereken, bilhassa bu kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanıncaya ve bir takım tedbirler alınıncaya kadar can ve mal kayıplarını asgariye indirmek için her türlü gayreti göstermektir.''

Bölgede arazinin yapısının bozulduğunu, ağaçların köklerinin söküldüğünü, yerlerine dikilen çay gibi bitkilerin erozyona sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, ''Bakanlık olarak bizler ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bizler sizlerin hizmetkarıyız. Ama sadece biz değil, burada muhtarlarımıza, belediye başkanlarımıza, kaymakamlarımıza, valilerimize, bütün kamu kurum ve kuruluşlarına ve tabi vatandaşlarımıza da çok büyük dersler düşmektedir'' dedi. Son 20 yılda Türkiye'de 501 büyük taşkının meydana geldiğini anlatan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şunları söyledi:

''Maalesef 512 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve 582 bin hektarlık alan da taşkına maruz kalarak su altında kalmış. 2 milyar 100 milyon dolar da maddi zarar meydana gelmiş. Tabii ki mal kayıpları nispeten telafi edilir, ama can kayıpları maalesef telafi edilemiyor, bizleri yüreğimizden yakıyor.

Geçmişte Trabzon'da Köprübaşı Beşköy'deki büyük felakette 48 vatandaşımız, Gündoğdu'da 14 vatandaşımız yüreklerimizi yaktı. Taşkından sonra gittiğimizde oradaki yakınlarının feryadını dinleseniz yürek dayanmıyor. Bu konuda herkese vazife düşüyor.''

Prof. Dr. Eroğlu, felaketin sebeplerini sıralayarak, ''Birincisi, derelerin işgal edilmesidir. Çarpık yapılaşma, dereler üzerine bir takım çöp, moloz, hafriyat dökülmesi, yan tarafına uygun olmayan şekilde yol yapılması, ayrıca dereleri geçerken yapılan menfez, köprü, sanat yapılarının maalesef fen ve sanat kaidelerine uygun olmadan yapılması da diğer sebeplerdendir” diye konuştu.


Müsteşar Yardımcımız Sayın Mustafa Eldemir de standımızı ziyaret etti.



Meteoroloji standını gezenler arasında sempozyuma katılan üniversiteden hocalarımız da vardı.


Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Çağlar TRT Haber kanalına sempozyum hakkında bilgi verdi.


Araştırma Bilgi İşlem Daire Başkanı Hayreddin Bacanlı’da Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde bir sunum yaptı


10.02.2011

 


Haber Listesine / Geriye Dön