Üyesi Olduğumuz Uluslararası Kuruluşlar

Kuruluş WMO EUMETSAT ECMWF ECOMET ACCORD


Konvektif Ölçekli Atmosfer Modellemesi Araştırma ve Geliştirme Konsorsiyumu | ACCORD

ACCORDA Consortium for COnvection-scale modelling Research and Development (ACCORD)

Topografyası çok değişken ve birden fazla iklimin aynı anda yaşandığı ülkemizde daha hassas tahmin ve uyarılar yapmak için küresel modellerden elde edilen verilerle sınırlı alan sayısal hava tahmini modelleri geliştirilmesine ve çalıştırılmasına ihtiyaç vardır. 1990 yıllarının başında kurulan sınırlı alan hava tahmin konsorsiyumu olan ALADIN grubuna Türkiye 2008 yılında tam üye olmuştur.

Hâlihazırda Avrupa ve Kuzey Afrika’dan 16 üyesi bulunan ALADIN ile 10 üyeli bir başka sınırlı alan hava tahmin konsorsiyumu olan HIRLAM, 2005 yılında başlayan birleşme görüşmelerini olumlu şekilde sonuçlandırarak, 27 Kasım 2020 tarihinde imzaladıkları Mutabakat Zaptı ile Avrupa’nın en büyük sınırlı alan sayısal hava tahmini konsorsiyumu ACCORD’u (A Consortium for COnvection-scale modelling Research and Development- Konvektif Ölçekli Atmosfer Modeli Araştırma ve Geliştirme Konsorsiyumu - ACCORD) oluşturmuşlardır. Böylelikle ACCORD, sınırlı alan SHT modelleri konusunda dünyanın en büyük ve en gelişmiş konsorsiyumu haline gelmiştir. 26 Üyesi olan Konsorsiyumun Politika Tavsiye Komitesinde Kurumumuz da temsil edilmektedir.

Konsorsiyumun öncelikli amacı, son teknoloji ürünü bir Sayısal Hava Tahmini (SHT) (Numerical Weather Prediction - NWP) sisteminin verimli bir şekilde geliştirilmesi için sınırlı kaynakları paylaşmak ve operasyonel kurulumunu desteklemektir. Konsorsiyum, üyelerine sınırlı coğrafi alanlarda kaliteli sayısal hava tahminleri üretmelerini desteklemek için çeşitli konfigürasyonlar altında birleştirilebilecek bir dizi ortak kod sunmaktadır.

Accord'un Yapısı

ACCORD’un Yapısı

Kurul (Assembly)

Kurul, Konsorsiyumun üst yönetim organıdır. Kurul, her üyenin ve kabul sürecinde olan üyelerin genel müdürlerinden veya genel müdür tarafından temsil hakkı verilmiş temsilcilerden oluşur. Ayrıca ECMWF Genel Müdürü, Kurul Toplantılarına gözlemci olarak davet edilmektedir. Kurul Başkanı ve Kurul Başkan Yardımcısı iki yıl için seçilirler ve bir defadan fazla olmamak şartıyla yeniden atanabilirler. Kurul yılda bir kez toplanarak çalışmaların önceliklendirilmesi, iş birlikleri, üyelikler, tavsiye komitelerinin oluşumu, çalışma planı dahilindeki işlerin ilerleyişi, bütçe ve ortak kodların üçüncü taraflara lisanslanması gibi konulara ilişkin konularda kararlar alır.

Program Yöneticisi (Programme Manager-PM)

Program Yöneticisi (PM), Konsorsiyumun yönetim yapısının en üst düzey yöneticisidir. PM, doğrudan Kurul’a rapor verir ve genel olarak Kurul kararlarının uygulanmasından ve Konsorsiyumun tüm faaliyetlerinin ilerlemesinden sorumludur.

Büro (Bureau)

Büro, Kurul toplantılarının hazırlanmasında (gündem, hazırlık belgeleri, konuşmacı seçimi vb.) Program Yöneticisi (PM) ve Başkanı destekler. Kurul Başkanları, Politika Tavsiye Komitesi (PAC) ve Bilimsel ve Teknik Tavsiye Komitesi (STAC), PM ve Konsorsiyum Sekretaryasından oluşur.

Politika Tavsiye Komitesi (Policy Advisory Committee - PAC)

Politika Tavsiye Komitesi (PAC), Konsorsiyumun stratejik ve politik konularında Kurula tavsiyelerde bulunur.

Bilimsel ve Teknik Tavsiye Komitesi (Scientific and Technical Advisory Committee - STAC)

Bilimsel ve Teknik Tavsiye Komitesinin (STAC) ana rolü, bilimsel ve teknik konularda Proje Yöneticisine ve Kurula tavsiyelerde bulunmaktır.

STAC, mevcut çalışma programının (RWP) ilerlemesini gözden geçirir, Üyelerin bilimsel stratejik konularındaki görüş ve gereksinimlerini belirler ve Üyelerin önerilerini formülize eder. ECMWF STAC toplantılarına bir gözlemci göndermesi için davet edilir. STAC, gerektiğinde diğer uzmanları da davet edebilir.