Üyesi Olduğumuz Uluslararası Kuruluşlar

Kuruluş WMO EUMETSAT ECMWF ECOMET ACCORD


Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi | ECMWF

WMOEuropean Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF)

ECMWF Merkezi
Şekil-1: ECMWF Merkezi

Bilim ve Teknoloji alanında Avrupa İş Birliği Projesi (COST) kapsamında oluşan ve bağımsız bir uluslararası teşkilata dönüşen Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF), Sözleşmesinin 01 Kasım 1975 tarihinde yürürlüğe girmesi ile resmen kurulmuştur. Merkezi İngiltere’nin Londra şehri yakınlarındaki Reading kasabasında bulunan ECMWF’ye Türkiye, 13 Kasım 1975 ve 7/1890 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ECMWF’te resmen üye olmuştur. Merkez’in ayrıca Bologna (İtalya) ve Bonn’da (Almanya) da yerleşkeleri bulunmaktadır.

ECMWF Sözleşmesinin imzalanması, Brüksel
Şekil 2 -ECMWF Sözleşmesinin imzalanması, Brüksel

ECMWF’e üye olan Ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Estonya, Fransa, Finlandiya, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Sırbistan, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan’dır. Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Fas, Gürcistan, İsrail, Karadağ, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Romanya ve Slovakya ise İş Birliği yapan Ülkeler konumundadır. Bunlara ek olarak WMO, EUMETSAT, ACMAD, ALADIN/HIRLAM, JRC, CTBTO, CLRTAP, ESA, RIMES, CMA, US NWS, US NCAR ve INPE Brazil gibi uluslararası organizasyonlarla da iş birliği anlaşmaları mevcuttur.

ECMWF Üye Ülkeleri ve İş Birliği Yapan Üyeler
Şekil 3 – ECMWF Üye Ülkeleri ve İş Birliği Yapan Üyeler

Merkezin temel amaçları:

  • Orta vadeli hava tahminleri için sayısal modeller geliştirmek,
  • Orta vadeli hava tahminleri hazırlamak ve üye devletlerin milli meteoroloji servislerine düzenli bir şekilde dağıtmak,
  • Hazırlamakta olduğu tahminlerin geliştirilmesi için bilimsel ve teknik araştırma ve geliştirme çalışmalarını sürdürmek,
  • Gerekli meteorolojik verileri toplamak ve depolamak,
  • Bilgisayar kapasitesinin bir bölümünü, araştırma çalışmaları için üye devletlerin kullanımına sunmak,
  • WMO programlarının uygulanmasına destek olmak,
  • Üye devletlerin bilim insanlarına sayısal hava tahminleri ve ilgili alanlarda ileri düzeyde eğitim sağlamak,
  • Arşivindeki verileri diğer kurum, kuruluş ve organizasyonların kullanımına sunmaktır.

Yönetim organları, işlevleri Kuruluş Sözleşme’si ile tanımlanan Konsey, Genel Müdür ve Konseyin tavsiye komiteleridir.

ECMWF Konseyi
Şekil-4: ECMWF Konseyi

ECMWF’nin karar organıdır. Her üye devletten en fazla iki temsilciden oluşur ve genellikle yılda iki kez bir araya gelir. Kuruluş Sözleşmesinin uygulanması için gerekli tedbirleri almaya ve uygulamaya yetkilidir

Genel Müdür

Merkezin icra kurulu başkanıdır ve Konsey tarafından atanır. Konseye rapor verir ve Merkezin işleyişinine ilişkin genel sorumluluğa sahiptir.

Bilimsel Tavsiye Komitesi (Scientific Advisory Commitee - SAC)

Üye Devletlerin modelleme, veri analizi, uydulardan ve diğer özel verilerden yararlanma gibi ECMWF’nin faaliyetleri ile ilgili disiplinleri geniş bir ölçekte temsil eden bilim insanları arasından 4 yıllığına seçilen 12 üyeden oluşur ve her yıl dörtte bir oranında yenilenir. Genellikle her yıl sonbaharda bir araya gelen Komite, daha çok ECMWF’nin bilimsel programı üzerinde çalışır. ECMWF’nin faaliyet programı taslağı ve Konsey tarafından kendisine iletilen diğer konular hakkındaki görüş ve önerilerini Konsey’e sunar. Genel Müdür, Programların uygulanması hakkında komiteyi bilgilendirir ve Komite, elde edilen sonuçlar hakkında görüşlerini bildirir.

Mali Komite (Finance Committe - FC)

Mali komite, en yüksek katkı payı ödeyen dört Üye Devletin birer temsilcisinden ve diğer Üye Devletlerden seçilen üç temsilciden oluşur. Genellikle yılda iki kez ve Konsey toplantılarından hemen öncesinde bir araya gelir. Başlıca görevi; Konsey tarafından karara bağlanan her türlü mali konu hakkındaki görüş ve önerilerini Konsey’e sunmak olan Komite, özellikle ECMWF bütçesi ve faaliyet programını ayrıntılı olarak inceler ve görüşlerini Konseye sunar.

Teknik Tavsiye Komitesi (Techical Advisory Committee - TAC)

ECMWF kuruluş sözleşmesinde adı geçmeyen Teknik Tavsiye Komitesi, 1978 yılında, daha önce kurulmuş olan 3 komitenin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuştur. Her yıl sonbaharda, SAC toplantılarının hemen ardından bir araya gelen Komite, her ülkenin bir temsilcisinden oluşur. Başlıca görevleri; Merkez ve Üye Devletler arasında iletişim ağıyla ilgili konuları ve Üye devletleri doğrudan etkileyen Merkezin opsiyonel faaliyetlerini ele almak, tavsiyelerde bulunmak ve koordine etmek, Merkezin bilgisayar sisteminin kullanımıyla ve söz konusu bilgisayar sisteminin Üye Devletlerin operasyonel ve diğer ihtiyaçları doğrultusunda gerekli gördüğü modifikasyonlarla ilgili tavsiyelerde bulunmak, programlama ve meteorolojik faaliyetler gibi teknik konularda görüş ve önerilerini Konsey’e sunmaktır.

Politika Tavsiye Komitesi (Policy Advisory Committee - PAC)

ECMWF’nin politikası ile ilgili konularda görüş ve önerilerini Konsey’e sunar. Politika Tavsiye Komitesi de Mali Komite gibi genellikle yılda iki kez, Konsey toplantılarından hemen önce bir araya gelir.

İş Birliği Ülkeleri Tavsiye Komitesi (The Advisory Committe of Co-Operating States - ACCS)

Komite, Konsey toplantılarına katılamayan iş birliği ülkelerinin görüş ve düşüncelerini Konsey’e iletmekle görevlidir. Ayrıca ECMWF Sekretaryası ile iş birliği ülkeleri arasında teknik ve bilimsel konulardaki iletişimi sağlar.

Veri Politikası Tavsiye Komitesi (The Advisory Committe for Data Policy - ACDP)

Komite, ECMWF’nin veri politikasını ve bu veri politikasının uygulanma şekillerini gözden geçirmek ve bu konuda öneriler sunmakla yükümlüdür. ECMWF tahmin ürünlerinin kullanım alanlarını ticari/ticari olmayan uygulamaları da göz önünde tutarak geliştirmek de komitenin görevleri arasında yer alır ve her üye devletin bir uzmanından oluşur. Başkan, ECOMET ve EUMETSAT’tan temsilcileri gözlemci olarak oturumlara davet eder. Komite her yıl toplanır.